Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Για ακόμη μια φορά ανατρέπονται τα σχέδια της κυβέρνησης για τον ΕΝΦΙΑ.

Το σχέδιο της αντικατάστασης του ΕΝΦΙΑ από έναν νέο φόρο ακινήτων που θα επιβαρύνει κυρίως τους έχοντες πολύ μεγάλη περιουσία δεν θα εφαρμοστούν ούτε μέσα στο 2016 και 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν από τον Ιούλιο να πληρώσουν για ακόμη μια φορά το χαράτσι.

Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, η αλλαγή του ΕΝΦΙΑ αναβάλλεται. Πάντως οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν με βάσει τις νέες μειωμένες αντικειμενικές αξίες. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά ο ίδιος ο κ. Αλεξιάδης είχε ανακοινώσει ότι με το νέο σύστημα οι φορολογούμενοι θα πλήρωναν φόρο ακινήτων με βάση ένα νέο σύστημα που θα υπολογίζει τις εμπορικές τιμές και θα προβλέπει ένα μικρό αφορολόγητο όριο.

Η μείωση των αντικειμενικών αξιών οδηγεί σε μείωση του ΕΝΦΙΑ, σε όσες περιοχές έγινε τέτοια μείωση. Σε περιοχές με τιμή ζώνης πάνω από 650 ευρώ/τμ έως 3.900 ευρώ/τμ. οι αντικειμενικές αξίες μειώθηκαν  κατά 4% έως 19%. Η μείωση των αντικειμενικών αξιών ισχύει αναδρομικά από τις 21 Μαΐου του 2015.

Η ανάγκη για έσοδα 2,65 δισ. φέτος θα πρέπει να αναμένονται αυξήσεις στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου που θα επηρεάσουν κυρίως τους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα μεσαίας και υψηλής αξίας.

Έτσι παρ’ ότι οι αντικειμενικές αξίες πολλών ακινήτων έχουν μειωθεί, οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν πιθανότατα μεγαλύτερα ποσά για ΕΝΦΙΑ φέτος (σε σύγκριση με το 2015) ή το ίδιο ποσό.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ αλλά και αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου ή/και μείωση του αφορολόγητου ορίου. Επίσης από μηδενική βάση θα επανεξεταστούν οι απαλλαγές και εκπτώσεις που ισχύουν σήμερα για τον ΕΝΦΙΑ (ημιτελή κτίσματα, ξενοίκιαστα, φορολογούμενοι με πενιχρά εισοδήματα κ.α).

ΠΗΓΗ : news.gr

Περισσότερα...