Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Το Διεθνές Κέντρο Γεωργικής Έρευνας σε Ξηρές Περιοχές (ICARDA) φιλοξενούσε μια από τις πιο πλούσιες και σπάνιες συλλογές σπόρων στον πλανήτη. Στη συλλογή του αριθμούσε χιλιάδες σπόρους, κάποιοι μάλιστα αρχαίοι, μια από τις μεγαλύτερες κληρονομιές στη γεωργική και αγροτική ιστορία της ανθρωπότητας. Το Κέντρο διατηρούσε –μεταξύ άλλων- αρχαίες καλλιέργειες βασικών ειδών διατροφής όπως το σιτάρι και το κριθάρι.

 

Μεταξύ άλλων το κέντρο μελετά αρχαίους σπόρους, οι οποίοι είναι ανθεκτικοί στην υψηλή αλατότητα και την ξηρασία -εργασία υψίστης σημασίας δεδομένης της λειψυδρίας που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.

Μόνον που το ICARDA είχε την... ατυχία να εδρεύει στο Χαλέπι της Συρίας, ίσως την πλέον εμπόλεμη ζώνη του κόσμου, αυτή τη στιγμή.

Το κέντρο «κατελήφθη από οπλισμένες ομάδες» όπως ο Δρ Μαχμούτ Σολ, γενικός διευθυντής του ICARDA.

Ευτυχώς, και με τεράστιο προσωπικό ρίσκο, οι ερευνητές κατάφεραν να απομακρύνουν από την εμπόλεμη πόλη και χώρα 140.000 πακέτα σπόρων.

Όπως εξηγεί ο Σολ, κάποιοι από τους ενόπλους, αγρότες στους καιρούς της ειρήνης, κατάφεραν να αναγνωρίσουν την αξία του κέντρου. «Αντιλαμβάνονται την αξία του κέντρου και γνωρίζουν ότι δεν εμπλεκόμαστε στα πολιτικά και ότι δεν έχουμε καμία σχέση με την κυβέρνηση... ορισμένοι από αυτούς (τους ενόπλους) είναι αγρότες που στο παρελθόν είχαν παραλάβει σπόρους από εμάς» εξήγησε.

Το 87% της συλλογής έχει αναπαραχθεί ώστε να μην χαθεί. Όμως το υπόλοιπο 13% αποτελείται από μοναδικούς σπόρους.

Οι σπόροι έχουν φυγαδευτεί στο Λίβανο και την Τουρκία.

Μάλιστα το ICARDA είχε ζητήσει πίσω σχεδόν 130 από τα 325 κουτιά που είχε στείλει στην Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων που φιλοξενείται στο Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας.

Τα κουτιά περιέχουν 116.000 δείγματα.

Οι σπόροι θα αποσταλούν μόλις συμπληρωθούν τα απαραίτητα έγγραφα.

Πρόκειται για την πρώτη «ανάληψη» σπόρων από την τράπεζα του Σβάλμπαρντ.

ΠΗΓΗ ; news.gr

Περισσότερα...