Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Απολογισμό του κυβερνητικού έργου έκανε ο πρωθυπουργός στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς


- Ανακοίνωσε 11 δράσεις για την επόμενη χρονιά - Χαρακτήρισε "κόκκινη γραμμή" την μείωση των κύριων συντάξεων
- «Εμείς αντέξαμε άλλοι ήταν αυτοί που δεν άντεξαν», είπε αφήνοντας αιχμές για τη ΝΔ
- «Θα κριθούμε από το έργο μας» είπε ο πρωθυπουργός και κάλεσε τους υπουργούς του να επιταχύνουν τους ρυθμούς τους
- «Θα φάμε λίγους παραπάνω κουραμπίεδες και μελομακάρονα αλλά δεν υπάρχουν χειμερινές διακοπές για την κυβέρνηση»

 

«Στο ασφαλιστικό, η κόκκινη γραμμή μας είναι ευκρινής και απαραβίαστη, δεν έχουμε σκοπό και δεν θα προχωρήσουμε σε 12η συνεχόμενη μείωση των κύριων συντάξεων» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το 2015.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου η κυβέρνηση ολοκληρώνει τη δέσμευσή της και καταθέτει στη Βουλή την πρότασή της για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Ανέφερε, δε, ότι είναι το τελευταίο βήμα πριν την «πηγή» της πρώτης αξιολόγησης και της επακόλουθης διαδικασίας αποφάσεων για την αναγκαία απομείωση του χρέους.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε 11 δράσεις για το 2016 ενώ για τον τομέα της φοροδιαφυγής προανήγγειλε εξελίξεις. Αποκάλυψε ότι ο γ.γ. της κυβέρνησης κ. Καλογήρου, συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο εξωτερικό με τον κ. Φαλτσιανί, από τον οποίο παρέλαβε λίστα με χιλιάδες διεθνείς συναλλαγές και την παρέδωσε στον εισαγγελέα. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Φαλτσιανί ήταν αυτός που είχε παραδώσει και τη λίστα Λαγκάρντ.

Όσον αφορά στις 11 δράσεις, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτές θα υλοποιηθούν μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

- Ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες. Θα προχωρήσουμε επιδιώκοντας την συναίνεση των κομμάτων για την συγκρότητη του ΕΣΡ. Θα χρησιμοποιοήσουμε τα κατάλληλα νομικά εργαλεία και οι τηλεοπτικες άδειες θα αποδοθούν. Ολα θα γίνουν το 2ο δεκαήμερο του Γενάρη. Θα είναι μια αδιάβλητη διαδικασία με έντονο ενδιαφέρον για να μπει τάξη και να μπούν και χρήματα στα δημόσια ταμεία.

- Κατάθεση του νέου αναπτυξιακού νόμου. Θα κατατεθεί τον Ιανουάριο και αιχμή θα έχει τη νεα τεχνολογία και την καινοτομία. Το ΕΤΕΑ θα γίνει αναπτυξιακό ταμείο.

- Κατάθεση νομοσχεδίου για την ριζική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

- Η ψήφιση των ρυθμίσεων για την κάρτα ανασφάλιστων και η θεσμοθέτηση ενός νεου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας.

- Κατάθεση του σχεδίου νόμου για την κοινωνική οικονομία και επιχειρηματικότητα τον Φεβρουάριο

- Η κατάθεση του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό και την παραγωγή των δημόσιων έργων. Σε αυτό περιλαμβάνονται: α) το ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα για τις αδειοδοτήσεις ημόσιων εργων β) το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης έργου γ) το ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμής διοδίων ανάλογα με την απόσταση που διανύει κανείς (αυτό αφορά όλους τους αυτοκινητόδρομους)

- Η κατάθεση νομοσχεδιου για την ανάθεση και εκτέλεση δημόσιων συμβάσεων από την παροχή υπηρεσιών

- Η κατάθεση και ψήφιση του νόμου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων

- Η εκδοση ΚΥΑ για τον καθορισμό των προδιαγραφών που θα έχει το ηλεκτρονικό σύστημα εισροών - εκροών για την πάταξη του λαθρεμπορίου των καυσίμων

- Ο νόμος για την οικειοθελή αποκάλυψη της φοροδιαφυγής. Ο νόμος είναι έτοιμος και θα έρθει προς ψήφιση στην Βουλή το 2016 για όσους στο παρελθόν απέκρυψαν έσοδα. «Θα τους δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία να τα πληρώσουν χωρίς να έχουν τις επιπτώσεις. Αν δεν το κάνουν έχουμε τους τρόπους να τους αναγκάσουμε να πληρώσουν και με το παραπάνω», είπε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός είπε ότι την χρονιά που φεύγει οι Κασσάνδρες διαψεύδονταν κάθε μέρα που περνούσε. Ζήτησε από τους υπουργούς του να επιταχύνουν το έργο τους και μάλιστα χαριτολογώντας, τους είπε ότι μπορεί αυτές τις μέρες των γιορτών να φάμε λίγα μελομακάρονα και λίγους κουραμπιέδες παραπάνω αλλά δεν υπάρχουν χειμερινές διακοπές στην κυβέρνηση.

ΠΗΓΗ : newsit.gr

Περισσότερα...