Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Ενεργοποιείται με απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, το μέτρο του μέτρου του κλεισίματος των καταστημάτων που φοροδιαφεύγουν συστηματικά. Για πόσο θα παραμένουν κλειστά. Τι αναφέρει σχετική εγκύκλιος.Συνάντηση Γ. Πιτσιλή με φορείς της αγοράς



Στην ενεργοποίηση του μέτρου του κλεισίματος έως και ένα μήνα των καταστημάτων που φοροδιαφεύγουν συστηματικά προχωρά ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής. Σχετική εγκύκλιος με αναλυτικές οδηγίες αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες σε μια προσπάθεια της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων να αντιμετωπίσει την αυξημένη φοροδιαφυγή.

Όπως εξήγησε ο Γ. Πιτσιλής σε δηλώσεις του, μετά την προγραμματισμένη συνάντησή του για τη φοροδιαφυγή με τους φορείς της αγοράς, στόχος της ενεργοποίησης του μέτρου -το οποίο προβλέπεται από τη νομοθεσία- δεν είναι το κλείσιμο των καταστημάτων αλλά η φορολογική συμμόρφωση. Για αυτό και στο πλαίσιο εφαρμογής του μέτρου θα δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία σε επιχειρήσεις και καταστήματα που εντοπίζονται να έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις. Το μέτρο θα ενεργοποιείται και στην περίπτωση φυσικής παρεμπόδισης του ελέγχου από τους ελεγχόμενους.
Η Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων επιχειρεί να στείλει μήνυμα στην αγορά ότι η μείωση των προστίμων για τη μη έκδοση αποδείξεων δεν απαλλάσσει τους υπόχρεους από την αξιολόγηση της συμπεριφοράς τους από τις φορολογικές αρχές. Έτσι, οι επιχειρηματίες με αυξημένα ποσοστά παραβατικότητας θα επιλέγονται για φορολογικό έλεγχο και θα τους επιβάλλεται η ποινή του λουκέτου στην περίπτωση που δεν συμμορφώνονται. Οι έλεγχοι, βάσει της νέας εγκυκλίου, αναμένεται να ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ το βάρος θα δοθεί περιοχές με μεγάλη παραβατικότητα και στις τουριστικές περιοχές, εκεί όπου τους καλοκαιρινούς μήνες μεταφέρεται ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας.


Πάντως στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να επανεξετασθεί η νομοθεσία που αφορά το ύψος των προστίμων που επιβάλλονται για μη έκδοση αποδείξεων αν και δεν είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν τελικά αλλαγές.
Στη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των φορέων της αγοράς, ο Γιώργος Πιτσιλής έδωσε το στίγμα για την κατεύθυνση της πολιτικής που θα εφαρμοσθεί για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και ζήτησε από κάθε φορέα συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Θα ακολουθήσει και δεύτερη συνάντηση, ενώ ανάλογη σύσκεψη αναμένεται να γίνει και για το λαθρεμπόριο. Πάντως στη διάρκεια της σημερινής συνάντησης έγινε εκτεταμένη συζήτηση για την επέκταση του ηλεκτρονικού χρήματος σε όσο το δυνατόν περισσότερες συναλλαγές.


«Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής είναι υπόθεση όλων μας. Συζητήσαμε λύσεις σε μια προσπάθεια να διαμορφώσουμε μια ισχυρή συμμαχία κατά της φοροδιαφυγής για να προστατέψουμε τον υγιή ανταγωνισμό στην αγορά», δήλωσε ο Γ. Πιτσιλής μετά τη συνάντηση με τους φορείς.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος ( ΣΕΛΠΕ) Αντώνης Μακής ανέφερε σε δηλώσεις του ότι στη συνάντηση έγινε ανάλυση της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά σε ό,τι αφορά τη φοροδιαφυγή η οποία -όπως είπε- έχει ανέβει σε υψηλότερο επίπεδο. Ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση σχετική τάχθηκε υπέρ της επέκτασης των ηλεκτρονικών συναλλαγών χαρακτηριζοντάς τες σωστή κίνηση.

ΠΗΓΗ : news247.gr