Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Τουριστικές περιοχές αλλά και κλάδοι και επιχειρήσεις που παρουσιάζουν υψηλό ποσοστό παραβατικότητας μπαίνουν στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών.

 

Ήδη η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε σαφάρι ελέγχων και θα πραγματοποιήσει περισσότερους από 30.000 προληπτικούς ελέγχους από τις Δ.Ο.Υ. και μεγάλο αριθμό στοχευμένων ελέγχων από τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.) σε όλη την επικράτεια, με ιδιαίτερη έμφαση σε τουριστικές περιοχές, αλλά και σε κλάδους ή επιχειρήσεις που παρουσιάζουν υψηλή παραβατικότητα (εστιατόρια, ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης, χώροι δεξιώσεων κλπ) .

Οι έλεγχοι αυτοί θα πραγματοποιούνται ολόκληρο το 24ωρο και το Σάββατο και την Κυριακή .

Μάλιστα με την έκδοση σχετικής απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή, κάθε γεωγραφική περιοχή δεν θα ελέγχεται μόνο από συνεργεία της Δ.Ο.Υ. στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται, αλλά κυρίως από συνεργεία των Δ.Ο.Υ. όμορων νομών και στοχευμένα από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων οι έλεγχοι αυτοί θα γίνουν στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και την αύξηση των δημοσίων εσόδων ιδίως κατά τη θερινή περίοδο, έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2016

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΓΓΔΕ οι έλεγχοι δεν αποσκοπούν μόνον στη διαπίστωση τυπικών παραβάσεων μη έκδοσης στοιχείων και στην επιβολή των αντίστοιχων προστίμων, αλλά αποτελούν και ένα σημαντικό εργαλείο για την καταγραφή πληροφοριών για τη συμπεριφορά του φορολογούμενου, οι οποίες θα αξιοποιούνται για τη διενέργεια περαιτέρω ελέγχων με απώτερο σκοπό τον εντοπισμό αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης.

Στη διενέργεια των μερικών επιτόπιων ελέγχων έχει ζητηθεί και θα παρασχεθεί και η συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας με τη δημιουργία μικτών κλιμακίων ελέγχου. Επιπλέον, στο πλαίσιο ενίσχυσης της φορολογικής συμμόρφωσης και προκειμένου να αντιμετωπισθούν φαινόμενα παρεμπόδισης του ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλών, επαναλαμβανόμενης παραβατικής συμπεριφοράς ή φοροδιαφυγής μεγάλης έκτασης ενεργοποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 13 του Ν.2523/97 για την αναστολή λειτουργίας των επαγγελματικών εγκαταστάσεων των παραβατών.

ΠΗΓΗ : tanea.gr