Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Επίσης στα σπουδαία Εκκλησιαστικά γεγονότα του 2016, συγκαταλέγεται η έναρξη των εργασιών της αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα που υλοποιεί το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

 

Στα σημαντικά εκκλησιαστικά γεγονότα της χρονιάς που πέρασε ήταν η διοργάνωση, τέλη Ιουνίου, μετά από σχεδόν 1000 χρόνια, της Πανορθόδοξης Συνόδου. Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος συνοδεύθηκε από ηχηρές απουσίες και ενδοεκκλησιαστικές αντεγκλήσεις, ωστόσο, οι Προκαθήμενοι των ανά τον κόσμο Ορθοδόξων Εκκλησιών έδωσαν το στίγμα τους για επίκαιρα ζητήματα.

Ιανουάριος

Διεθνής έκκληση για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

anaskopisi ekklisia1

Το Avaaz, το μεγαλύτερο και ισχυρότερο διαδικτυακό κίνημα ακτιβιστών παγκοσμίως με 41 εκατομμύρια μέλη από 194 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, έκανε διεθνή εκστρατεία με μια έκκληση προς τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της Τουρκικής Δημοκρατίας για την άμεση επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Την εκστρατεία οργανώνει το International Hellenic Association το οποίο έχει δημιουργήσει και ειδική ιστοσελίδα για την έκκληση σε αυτή την ηλεκτρονική διεύθυνση.

Θεοφάνεια για πρώτη φορά από το 1922 στην προκυμαία της Σμύρνης

anaskopisi ekklisia2

Στην προκυμαία της Σμύρνης, στο περίφημο Κε, στις 6 Ιανουαρίου 2016 ο χρόνος θα γυρίσει πίσω... Στα χρόνια πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Εκεί, για πρώτη φορά μετά το 1922, θα πραγματοποιηθεί με την άδεια των τουρκικών Αρχών η τελετή Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού.

Φεβρουάριος

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Να εργαστούμε μαζί Εκκλησία, Πολιτεία και Εκπαίδευση

anaskopisi ekklisia4

«Να συντονιστούμε και να εργαστούμε Εκκλησία, Πολιτεία και Εκπαίδευση για το καλό που θέλουμε να φέρουμε και να δώσουμε στην κοινωνία μας» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την έναρξη της διημερίδας «Συμμετοχή και αλληλεγγύη στην Εκπαίδευση. Η αντιμετώπιση των φαινομένων βίας».

Μάρτιος

Ιστορική επίσκεψη: Βαρθολομαίος και Πάπας μαζί στη Μυτιλήνη για τους πρόσφυγες

Ανακοινώθηκε η ιστορική επίσκεψη και συνάντηση του Πάπα και του Οικουμενικού Πατριάρχη που πραγματοποιήθηκε στις 14 ή 15 Απριλίου στη Μυτιλήνη όπου έστειλαν μήνυμα ευαισθητοποίησης για το προσφυγικό.

Απρίλιος

Πάσχα 2016: Το Newsbomb.gr στα Ιεροσόλυμα - Ο Τάφος Του Χριστού σημείο αναφοράς της ανθρωπότητας

anaskopisi ekklisia3 copy

Η παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, ως πόλος έλξης εκατομμυρίων ανθρώπων από όλο τον πλανήτη, έχει γίνει σημείο αναφοράς όλων των ορθοδόξων Χριστιανών, αυτών που την επισκέπτονται συχνά και αυτών που πέρασαν έστω και μια φορά στην ζωή τους, από εκεί. Ακόμη και αυτών που απλά την έχουν στο μυαλό τους ως έναν προορισμό της ζωής τους στον οποίο κάποια μέρα θα ήθελαν να φτάσουν.

Μάιος

Άφιξη του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών στη Θεσσαλονίκη και Άγιο Όρος

Αφίχθη σήμερα (27/5) ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος στη συμπρωτεύουσα. Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών έγινε δεκτός στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» από τον Υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη, την Υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και, εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος, του Μητροπολίτη Κασσανδρεία, κ. Νικοδήμου.

Ιούνιος

Ιερά Σύνοδος: Απαξιωτικός και προσβλητικός ο Φίλης για το μάθημα των Θρησκευτικών

Την έκπληξή της και τη λύπη της εκφράζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος για τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, ο οποίος χαρακτήρισε «κατηχητικό ή ομολογιακό» το μάθημα των Θρησκευτικών.

«Κόντρες» με αφορμή την Πανορθόδοξο Σύνοδο

anaskopisi ekklisia5

Δύο ημέρες πριν την έναρξη των εργασιών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου στην Κρήτη, ξέσπασε τελικά η μπόρα που αναμενόταν από τους δυο ισχυρούς θρησκευτικούς ηγέτες. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος παραμένει στην αρχική του θέση να συγκληθεί η Σύνοδος, ενώ ο Ρώσος Πατριάρχης κ.κ. Κύριλλος αποφάσισε να φτάσει τον... κόμπο στο χτένι, την στιγμή που η σύμπνοια και η συνεργασία μεταξύ των ορθοδόξων εκκλησιών είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία τους χαλεπούς καιρούς της πνευματικής κρίσης.

Με πικρίες για τις απουσίες και μηνύματα για ενότητα άρχισε η Πανορθόδοξος

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας 20 Ιουνίου άρχισαν οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, στο Κολυμπάρι της Κρήτης.

Οι δέκα προκαθήμενοι των Ορθοδόξων εκκλησιών που βρίσκονται στις εργασίες της Συνόδου μαζί με τις αντιπροσωπίες τους, απεύθυναν μηνύματα ενότητας κατά την διάρκεια της έναρξης, μιλώντας για τις ιστορικές στιγμές της Ορθοδοξίας που διαδραματίζονται στην Κρήτη.

Πανορθόδοξη: Ομοφωνία για τις σχέσεις των χριστιανικών Εκκλησιών

anaskopisi ekklisia6

Παρά τις αρχικές διαφωνίες μετά από πρόταση της Εκκλησίας της Ελλάδος επήλθε ομοφωνία για το μείζον ζήτημα των σχέσεων της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τις υπόλοιπες Χριστιανικές εκκλησίες.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος της Ελλαδικής Εκκλησίας ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος ανέπτυξε τα επιχειρήματα της πρότασης επί του ζητήματος που τελικώς εγινε αποδεκτή.

Σεπτέμβριος

Συγκίνηση στη Σμύρνη – Μετά από 94 χρόνια απέκτησε και πάλι Μητροπολίτη

Ήταν 27 Αυγούστου του 1922, όταν μετά από εντολή του Νουρεντίν Πασά, ο Χρυσόστομος Σμύρνης κατακερουργήθηκε από τον τουρκικό όχλο. Σήμερα, 94 ολόκληρα χρόνια μετά, το άλλοτε στολίδι της Μικράς Ασίας απέκτησε και πάλι Μητροπολίτη.

Επιστολή - βόμβα Ιερωνύμου στον Φίλη: Κάτω τα χέρια από τα Θρησκευτικά και την Εκκλησία!

anaskopisi ekklisia7

«Η υπόθεση της Εκκλησίας είναι υπόθεση ενός Λαού και όχι ενός Υπουργού» - «Πλασματικές οι επικρίσεις ότι δήθεν η Εκκλησία συνεργάστηκε με τη δικτατορία» - Ολόκληρη η επιστολή Φανερά εξοργισμένος εμφανίζεται ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος με την άκρως προκλητική και ανιστόρητη τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, ο οποίος χθες, Πέμπτη (22/09/2016) επιχείρησε να απαξιώσει με άθλιο τρόπο τον ρόλο της Εκκλησίας, αποδίδοντας σχέσεις της με τη Χούντα των Συνταγματαρχών κατά τη διάρκεια της επταετίας (1967-1974).

Νοέμβριος

Nέα Υόρκη: Τοποθετήθηκε ο σταυρός στον Άγιο Νικόλαο στο Ground Zero

anaskopisi ekklisia9

Συναισθήματα χαράς, αναμνήσεις που γεμίζουν δάκρυα τα μάτια και εικόνες υπερηφάνειας για το σπουδαίο έργο που ανεγείρεται, εκτυλίχθηκαν τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη, κατά την τοποθέτηση του προσωρινού σταυρού, στον Ελληνοορθόδοξο Ναό του Αγίου Νικολάου στο Ground Zero.

Δεκέμβριος

Τα μυστικά της αποκατάστασης του Παναγίου Τάφου

Ολόκληρη η ανθρωπότητα υποκλίνεται στις εργασίες αποκατάστασης του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ όχι μόνο γιατί συντηρείται το σπουδαιότερο μνημείο του Χριστιανισμού αλλά γιατί ξεκλειδώνουν τα μυστικά του που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία του.

Αποστολή Newsbomb.gr: Άνοιξαν τον Πανάγιο Τάφο και γονάτισαν μπροστά του συγκινημένοι οι επιστήμονες

anaskopisi ekklisia8

«Μαζί με μας μπροστά στον Πανάγιο Τάφο νιώθαμε ότι γονάτιζε όλη η ανθρωπότητα» δηλώνει η επικεφαλής της διεπιστημονικής ομάδας.

ΠΗΓΗ : www.newsbomb.gr