Η ολοκλήρωση των εργασιών στο ΔΑΚ Λαμίας αποτελεί θετική εξέλιξη για την περιοχή και τον αθλητισμό.

Η ποδοσφαιρική ομάδα της Λαμίας θα μπορέσει, μετά από μακρά καθυστέρηση και συνεχείς παρατάσεις, να συνεχίσει την προσπάθειά της στην πόλη μας.

Και οι φίλαθλοι, αρκετοί από τους οποίους από το υστέρημά τους προμηθεύτηκαν εισιτήρια διαρκείας, να δουν από κοντά την αγαπημένη τους ομάδα στη φυσική της έδρα. 

Επειδή όμως υπάρχουν ακόμη άγονες αντιπαραθέσεις και ανούσιες σκιαμαχίες, αλλά και αδικαιολόγητοι πανηγυρισμοί, είμαι υποχρεωμένος, για ακόμη μία φορά, να μιλήσω με την αλήθεια των γεγονότων, των ημερομηνιών και των αριθμών, ώστε, από αυτή την υπόθεση, να διδαχθούμε όλοι για το μέλλον.

Η αλήθεια σε ότι αφορά το Στέγαστρο του ΔΑΚ Λαμίας είναι η εξής:

Το έργο αυτό εντάχθηκε το 2014 στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μετά από συνεννόηση της τότε Κυβέρνησης με τη σημερινή Δημοτική Αρχή.

Συνεπώς τότε, για πρώτη φορά, εξασφαλίστηκαν εθνικοί πόροι για την κατασκευή του στεγάστρου, ώστε οι δημότες της πόλης να μην επιβαρυνθούν άμεσα με το κόστος υλοποίησης του έργου.

 

Για το σκοπό αυτό, στις 15 Δεκεμβρίου 2014, κατατέθηκε Τεχνικό Δελτίο του έργου από τη σημερινή Δημοτική Αρχή, συνολικού προϋπολογισμού 170.000 ευρώ, μαζί με τον ΦΠΑ. Στο έργο αυτό περιλαμβάνονταν η κατασκευή μεταλλικού στεγάστρου στο ΔΑΚ Λαμίας, η πρόβλεψη για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ, καθώς και η κατασκευή ελαφρού στεγάστρου του ανοικτού κολυμβητηρίου.

Το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί το 2015

 

Έγγραφο της σημερινής Κυβέρνησης επιβεβαιώνει αυτή την πραγματικότητα.

Δυστυχώς όμως, το 2015, όχι μόνο δεν έγινε το έργο, αλλά απεντάχθηκε κιόλας από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Σύμφωνα με τον τότε Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Χαρίτση, «πρόταση από τον φορέα χρηματοδότησης [Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – Γ. Γ. Αθλητισμού] προς τη Διεύθυνση Επενδύσεων του Υπουργείου μας, δεν υπεβλήθη, οπότε το έργο δεν έχει ενταχθεί στο ΠΔΕ 2015» (7 Αυγούστου 2015, βλ. ίδιο συνημμένο 4).

Σύμφωνα με ηλεκτρονική επιστολή του Διευθυντή του τότε Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κοντονή, «η αδράνεια της δημοτικής αρχής να προχωρήσει στην εκπόνηση προγραμματικής σύμβασης, σε συνδυασμό με τη στενότητα των οικονομικών δεν επέτρεψε για το 2015 να υπάρξει πίστωση εκ μέρους του Υπουργείου, αν και εντάχθηκε ως έργο» (31 Ιουλίου 2015)

Με αποτέλεσμα το έργο, το 2015, να «απενταχθεί από το ΠΔΕ μετά από πρόταση του φορέα [Γενική Γραμματεία Αθλητισμού]».

 

Έτσι δυστυχώς, ένα ώριμο έργο για την περιοχή, με εξασφαλισμένους εθνικούς πόρους το 2014, δεν έγινε το 2015. Γίνεται σήμερα, με σχεδόν 3 χρόνια καθυστέρηση, με πολύ μεγαλύτερο κόστος, με άλλες προδιαγραφές και αφού έχει στερήσει πολύτιμους πόρους και υπηρεσίες από τους δημότες της Λαμίας.

Γιατί με τους πόρους που χρησιμοποιήθηκαν για το ΔΑΚ Λαμίας, κάποιο άλλο έργο στην πόλη μας δεν θα γίνει.

Τα συνεχή «παίγνια» κυβερνητικών, με τη σύμπραξη αυτοδιοικητικών και άλλων «παραγόντων», για να μη φανεί ότι το έργο χρηματοδοτήθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση, είναι τόσο προφανή που καταντούν «παιδαριώδη». Τα βλέπουμε να παίζονται και σε άλλα πεδία (εγκαταστάσεις Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου, προμήθεια εξοπλισμού στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας κ.ά.).

Δυστυχώς όμως, η περιοχή και οι πολίτες της πληρώνουν ακριβά αυτές τις πρακτικές.

Αρκετά έχουμε συρθεί, όπως και όλη η χώρα, στο τέλμα και τη μιζέρια.

Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι το Κράτος έχει συνέχεια.

Πρέπει να «χτίζουμε» πάνω σε αυτό που δημιούργησαν προηγούμενες ηγεσίες και γενεές, και όχι να το «γκρεμίζουμε» για μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Άλλωστε, το κάθε δημόσιο έργο δεν είναι «δικό μου», «δικό σου» ή «δικό του», αλλά είναι των πολιτών, οι οποίοι το χρηματοδοτούν και για τους οποίους η χρήση προορίζεται.

Με αυτές τις σκέψεις, ας μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη στο μέλλον.

Και σε ότι αφορά το συγκεκριμένο έργο, το ΔΑΚ Λαμίας, ας το γεμίζουμε στους προσεχείς αγώνες της ομάδας μας.

Γιατί η ποδοσφαιρική ομάδα της Λαμίας το αξίζει!!!