xrei

«Κούρεμα» χρεών έως και 50% από το αρχικό κεφάλαιο εφόσον η οφειλή ξεπερνά τις 125.000 ευρώ, αύξηση του ορίου ρύθμισης μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού, από τις 50.000 στις 125.000 ευρώ και ένταξη σε καθεστώς διακανονισμού χρεών μέχρι και τις 21 Δεκεμβρίου 2017 προβλέπει η νέα απόφαση του υπουργείου Εργασίας.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση επέρχονται ουσιαστικές αλλαγές στο φάσμα της διευθέτησης οφελών προς Ταμεία. Ανάλογες διευκολύνσεις προβλέπει αντίστοιχη απόφαση για χρέη στην Εφορία.

Οι δύο αποφάσεις υπογράφτηκαν την Τρίτη (19/06). Όσο αφορά τα χρέη προς τα Ταμεία, με την προηγούμενη απόφαση (που είχε υπογραφεί στο τέλος Δεκεμβρίου του 2017), ρυθμίζονται οφειλές έως 50.000 ευρώ και είχαν μείνει απέξω τα χρέη του 2017.

Σε αυτή την απόφαση παρέχονται διευκολύνσεις, αλλά δεν υπήρχε «κούρεμα» κεφαλαίου, παρά μόνο τόκων και προστίμων έως 85%.
Επιπρόσθετα, δεν υπήρχε καμία δυνατότητα ρύθμισης μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού για όσους χρωστούσαν πάνω από 50.000 ευρώ. Και ακόμη, δεν προβλεπόταν διάταξη για «κούρεμα» από τη βασική οφειλή (κεφάλαιο).

Για την Εφορία

Η νέα απόφαση διευρύνει τα όρια ρύθμισης χρεών στα Ταμεία από τις 50.000 ευρώ έως τις 125.000 ευρώ.

Αναλόγως, διευρύνονται και τα όρια ρυθμίσεων για χρέη στην Εφορία.

Στην παράγραφο 4 της απόφασης αναφέρεται ότι η φράση «έως και 50.000 ευρώ» που υπήρχε στην παλιά απόφαση για τις ρυθμίσεις, αντικαθιστάται από τη φράση «έως 125.000 ευρώ».

Για τα Ασφαλιστικά Ταμεία

Σε άλλο σημείο της απόφασης προβλέπεται η δυνατότητα του ΚΕΑΟ να προβαίνει αυτόνομα σε ρυθμίσεις για μεμονωμένες ή σωρευτικές οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία άνω των 125.000 ευρώ, με βασική προϋπόθεση την τεκμηρίωση από οικονομική μελέτη, βιωσιμότητα της επιχείρησης ή του επαγγελματία.

Σε αυτή την περίπτωση, το ΚΕΑΟ θα προχωρά στη διαγραφή του 85% των τόκων, προστίμων και προσαυξήσεων, που βαρύνουν την οφειλή και η λύση ρύθμισης που θα προτείνεται θα έχει και «κούρεμα» από τη βασική οφειλή (κεφάλαιο) μέχρι και το 50%.

Το «κούρεμα» του χρέους θα είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, όπως η βιωσιμότητα της επιχείρησης, τα εχέγγυα που διασφαλίζουν την οφειλή (ακίνητα, μετρητά, καταθέσεις), αλλά και η ικανότητα αποπληρωμής δόσεων και τρεχουσών εισφορών.

Οι ρυθμίσεις αυτές (για ποσά άνω των 125.000 ευρώ) θα είναι εξατομικευμένες και εκτός εξωδικαστικού μηχανισμού. Οι δόσεις θα καθορίζονται όμως με βάση καθαρά οικονομικά στοιχεία και μπορεί να φτάνουν τις 120.

Προσοχή στην παγίδα

Η παγίδα στη νέα απόφαση είναι ότι η όποια ρύθμιση επιτευχθεί, είτε μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού για οφειλέτες με χρέη έως 125.000 ευρώ είτε εκτός μηχανισμού για χρέη άνω των 125.000 ευρώ, θα χάνεται, αν δεν εξοφληθούν τα χρέη που γεννήθηκαν μετά τις 31/12/2017. Όσοι δηλαδή δοκιμάσουν να πάρουν ρύθμιση με χρέη έως 125.000 ευρώ στα Ταμεία και την Εφορία, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι προηγουμένως υποχρεώνονται να εξοφλήσουν τα χρέη που έχουν αφήσει απλήρωτα στα Ταμεία από την 31/12/2017 και εφεξής.

Για τις οφειλές αυτές, που είναι κατά κύριο λόγος προς τον ΕΦΚΑ, η μόνη δυνατότητα ρύθμισης είναι η τμηματική καταβολή, δηλαδή η έναντι πληρωμή. Οι 12 δόσεις για τρέχουσες οφειλές στον ΕΦΚΑ δεν έχουν νομοθετηθεί και οι ασφαλισμένοι είναι εγκλωβισμένοι, καθώς οι επιλογές τους είναι από τα μία να πληρώσουν τοις μετρητοίς και από την άλλη να δίνουν ένα ποσό έναντι της οφειλής που έχει δημιουργηθεί μετά τις 31/12/2017 και μένει έξω από τα πακέτο ρυθμίσεων.

ΠΗΓΗ: www.newsbomb.gr