«Κούρεμα» των προστίμων που επιβάλλονται σε όσους εντοπίζονται μη έκδοση αποδείξεων δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την τρόικα.



Ειδική ομάδα τεχνικής βοήθειας εμπειρογνωμόνων των ΔΝΤ, Ε.Ε., ΕΚΤ και ΕSM έχει εγκατασταθεί στο υπουργείο Οικονομικών και σε συνεργασία με στελέχη - εκπροσώπους του υπουργού Γ. Χουλιάρακη, του αναπληρωτή υπουργού Τρ. Αλεξιάδη και της ειδικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατ. Σαββαίδου εξετάζουν τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στο ποινολόγιο της εφορίας.

Οι αλλαγές στα πρόστιμα και τις ποινές είναι ένα από τα προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου που προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο, ενώ στόχος είναι να ενισχυθεί η εισπραξιμότητα των χρηματικών προστίμων και παράλληλα να μπει «φρένο» στη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων χρεών που αγγίζουν τα 80 δισ. ευρώ. Άλλωστε έχει διαπιστωθεί ότι μεγάλο μέρος των οφειλών, περίπου το 38%, προέρχεται από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί και μένουν απλήρωτα, ενώ μόλις το 0,5% των προστίμων εισπράττεται και καταλήγει στα δημόσια ταμεία.

Σήμερα για τη μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων επιβάλλεται πρόστιμο:

- 250 ευρώ για κάθε παράβαση με ανώτατο όριο το ποσό ύψους 30.000 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και στοιχείων με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα και

- 500 ευρώ, για κάθε παράβαση με ανώτατο όριο το ποσό ύψους 30.000 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

ΠΗΓΗ : newsbeast.gr