Μια εβδομάδα μετά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» που προκάλεσε την πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό έρχονται στο φως εικόνες σοκ από το βυθό της Σαλαμίνας, με κομμάτια μαζούτ να έχουν γεμίσει το σημείο.

Είναι η πρώτη φορά που έρχεται στο φως ένα τέτοιο video, μια απόδειξη του τι συμβαίνει στη θαλάσσια περιοχή που έχει μολυνθεί από την πετρελαιοκηλίδα.

Δείτε το συγκλονιστικό video

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Ναυτιλίας, έως την Κυριακή (17.09.2017) είχαν απαντληθεί από το Σαρωνικό 800 τόνοι μαζούτ!

Η εταιρία που έχει αναλάβει την επιχείρηση για την απορρύπανση, ενημέρωσε το υπουργείο Ναυτιλίας ότι η άντληση του φορτίου του πλοίου προχωρά με ικανοποιητικούς και σταθερούς ρυθμούς.

Σήμερα Δευτέρα (18.09.2017) αναμένεται στη Σαλαμίνα ακόμη ένα ιδιωτικό βυτιοφόρο και επιπλέον προσωπικό ιδιωτικών εταιρειών για να ολοκληρωθεί ο καθαρισμός του νερού.

Η πορεία απορρύπανσης

Οι εργασίες απορρύπανσης καθαρισμού της ακτής στην ευρύτερη περιοχή όρμου Σεληνίων – Λημνιώνα – Κυνοσούρας σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση.

Ελέγχθηκαν οι περιοχές νοτιοανατολικά και ανατολικά ακτογραμμής νήσου Σαλαμίνας, αλλά δεν βρέθηκαν ίχνη ρύπανσης. Οι εργασίες απορρύπανσης συνεχίζονται.

Στη Ζέα

Μπροστά από την είσοδο της μαρίνας Ζέας και προς το νησί «Παρασκευά» παρουσιάστηκε επιφανειακή ρύπανση από πιθανά πετρελαιοειδή κατάλοιπα ιριδίζουσας μορφής αυτοδιαλυόμενη.

Ενημερώθηκε άμεσα η ανάδοχος εταιρεία απορρύπανσης προκειμένου να επιχειρήσει αντιρρυπαντικές εργασίες.

Στον Όρμο «Αφροδίτης» συνεχίστηκαν οι εργασίες απορρύπανσης από πέντε άτομα ιδιωτικής εταιρείας και τοποθετήθηκε νέο απορροφητικό φράγμα “λουκάνικο» και «περούκες».

Στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από τη ΣΝΔ παραμένει το πλωτό φράγμα, ενώ αναμένεται επιπλέον προσωπικό ιδιωτικών εταιρειών και ναύτες, καθώς και μηχανήματα πλυσίματος με ατμό.

Στη θαλάσσια περιοχή Σαρωνικού κατά τη διάρκεια της Κυριακής επιχείρησαν αντιρρυπαντικά σκάφη ιδιωτικών εταιρειών καθώς και αντιρρυπαντικά σκάφη του Λιμενικού. Πλωτό περιπολικό επιτήρησε στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο και επέβλεψε τις εργασίες αντιρρύπανσης.

Στη Γλυφάδα

Στη 2η, 3η και 4η μαρίνα Γλυφάδας συνολικά επιχείρησαν 27 άτομα ιδιωτικής εταιρείας, 13 εθελοντές της Greenpeace και 20 εθελοντές της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Γλυφάδας.

Στη 2η μαρίνα Γλυφάδας επιχείρησε βυτιοφόρο όχημα. Η κατάσταση στην 3η και 4η μαρίνα παρουσιάζεται βελτιωμένη, ενώ στη 2η σταθερή.

Στην παραλία «Αστέρα Γλυφάδας» επιχείρησαν 20  άτομα ιδιωτικής εταιρείας, καθώς και τρία βυτιοφόρα οχήματα. Η εικόνα παρουσιάζεται βελτιωμένη. Το σύνολο των προαναφερόμενων εργασιών επέβλεψαν 10 λιμενικοί.

Στο Ελληνικό

Στην περιοχή του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών του δήμου Αλίμου έγινε από βυτιοφόρο όχημα ιδιωτικής εταιρείας απάντληση πετρελαιοειδών. Συμμετείχε συνεργείο καθαρισμού αποτελούμενο από 12 άτομα.

Η συνολική κατάσταση της ακτής παραμένει σταθερή. Ομοίως στη θαλάσσια περιοχή Ιππόκαμπου Δήμου Ελληνικού επιχείρησε βυτιοφόρο όχημα ιδιωτικής εταιρείας. Η κατάσταση παρουσιάζεται σταθερή όπως και στην πλαζ Ελληνικού. Οι εργασίες θα συνεχιστούν στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αιγυπτιωτών, στη θαλάσσια περιοχή Λιμανάκι Ιππόκαμπου και μπροστά από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) δήμου Αλίμου, όπου τοποθετήθηκε πλωτό φράγμα από ιδιωτική εταιρεία.

Στο Παλαιό Φάληρο

Στην περιοχή Παλαιού Φαλήρου και συγκεκριμένα στις ακτές μπροστά από το Πολιτιστικό Κέντρο συνεχίστηκαν από ιδιωτική εταιρεία εργασίες καθαρισμού και ποντίστηκε πλωτό φράγμα. Η γενικότερη εικόνα στις ακτές Παλαιού Φαλήρου παρουσιάζεται βελτιωμένη.

Επίσης, τοποθετήθηκε πλωτό φράγμα 150 μέτρων μπροστά από την παραλία «Παλαιάς Φαντασίας», καθώς και στις ακτές του Αθλητικού Κέντρου Αγίου Κοσμά. Στο κοντινό λιμανάκι του ναυτικού ομίλου Αγίου Κοσμά υφίστανται διάσπαρτα πετρελαιοειδή κατάλοιπα μικρής εκτάσεως.

Στο Καβούρι

Στο Μεγάλο και Μικρό Καβούρι συνεχίζονται οι εργασίες καθαρισμού των ακτών από συνεργεία του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και η κατάσταση κρίνεται σταθερή και ικανοποιητική.

Στη Βουλιαγμένη

Στην περιοχή της Βουλιαγμένης έχει τοποθετηθεί προληπτικά πλωτό φράγμα κατά μήκος της ακτογραμμής της λουτρικής εγκατάστασης «Astir Beach» με μέριμνα της εν λόγω εγκατάστασης. Εντός του του Αστέρα τοποθετήθηκαν τρία πλωτά φράγματα για την προφύλαξη των παραλιών «Αρίων – Ναυτικά – Αφροδίτη».

Επίσης διενεργήθηκαν καθαρισμοί στην ακτογραμμή του εν λόγω συγκροτήματος με μέριμνα του ίδιου του συγκροτήματος, καθώς εξαιτίας της κατεύθυνσης των ανέμων παρατηρήθηκαν ψήγματα με μαζούτ.

Στο Λαγονήσι

Στο Λαγονήσι και συγκεκριμένα στο ξενοδοχειακό συγκρότημα «GRAND RESORT» έχουν ποντιστεί δύο πλωτά φράγματα και ένα απορροφητικό φράγμα κατά μήκος των παραλιών «MEDITERRANEO» και «GRAND BEACH». Η κατάσταση στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή κρίνεται βελτιωμένη καθώς δεν παρατηρήθηκε ίχνος θαλάσσιας ρύπανσης.

ΠΗΓΗ: www.newsit.gr