Η ανακούφιση της Κριστίν Λαγκάρντ για την πληρωμή της δόσης της 9ης Απριλίου και τα "καρφιά" στον Γιάνη Βαρουφάκη


- Επόμενο... κρας τεστ στις 12η Μαΐου
- 4 δισ. ευρώ προσπαθεί να μαζέψει η κυβέρνηση για τις ανάγκες Απριλίου και Μαΐου
- Πως σχετίζεται αυτή η προσπάθεια με το Eurogroup της 24ης Απριλίου
"Πήρα τα χρήματά μου", έλεγε ελαφρώς ανακουφισμένη η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στις 9 Απριλίου, οπότε και εξοφλήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση η δόση των 450 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ.



Ωστόσο οι υποχρεώσεις της χώρας μας -δυστυχώς- δεν σταμάτησαν σε εκείνη την δόση, αφού ήδη ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την επόμενη.

Μάλιστα, χθες (σ.σ. Μ. Παρασκευή) η ισχυρή κυρία του ΔΝΤ είχε αφήσει σαφείς αισμές κατά του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.

Συγκεκριμένα η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ούτε λίγο ούτε πολύ πως "δεν ξέρω εάν θα κάνει αυτά που συμφωνήσαμε", φέρνοντας και συγκεκριμένα παραδείγματα ελληνικών μεταρρυθμίσεων που... δεν λειτουργούν.

Επόμενη στάση η 12η Μαΐου

Επόμενη "D day", λοιπόν, η 12η Μαΐου. Ημέρα που θα πρέπει να αποπληρωθούν 747 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, με την κυβέρνηση να οργανώνεται... τροχάδην για συμφωνία έως το τέλος του μήνα, προσπαθώντας να καταπολεμήσει και το κρατικό κίνημα... "δεν πληρώνω" που "θερίζει" ήδη την αγορά. Click4more: Λαφαζάνης: Δεν έχουμε ανάγκη την ηγεμονία ΗΠΑ και Γερμανίας

Ο σχετικά... μακρινός αυτός "στόχος" αντοχής των κρατικών διαθεσίμων της 12ης Μαΐου, βασίζεται σε μία πολύ συγκεκριμένη παραδοχή που μεταφέρεται από κυβερνητικές πηγές: ότι υπολογίζονται σε 4 δις ευρώ τα λεφτά που εκτιμά πως μπορεί να συγκεντρώσει η κυβέρνηση, για να καλύψει τις ανάγκες του Απριλίου και ενδεχομένως μέρος του Μαΐου.

Ο λόγος, σύμφωνα με μία ερμηνεία που δίδεται, για το νέο "διπλωματικό" εργαλείο που χρησιμοποιεί η Αθήνα ώστε να δείξει στους δανειστές ότι δεν έχει επιτακτικά ανάγκη την συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Ωστόσο, όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές, τα λεφτά αυτά δεν είναι ούτε άμεσα "διαθέσιμα", ούτε δεδομένα. Πρόκειται για κονδύλια που βρέθηκαν σε λογαριασμούς των χιλιάδων φορέων του Δημοσίου και το μεγαλύτερο μέρος τους πολύ δύσκολα και κατά παράβαση των νομικών κανόνων μπορεί "προσωρινά" να διατεθεί...

Χαρτί και μολύβι...

Υπολογίζεται ότι στους κεντρικούς λογαριασμούς της ΤτΕ μαζεύτηκαν ή θα μαζευτούν 1-1,5 δις ευρώ από κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Από το ποσό αυτό τα 400 εκατ. ευρώ είναι η προκαταβολή του 2014, άλλα 350 εκατ. ευρώ αποτελούν μέρος των αιτήσεων πληρωμών 700 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη φτάσει στην Αθήνα (σ.σ. ακόμη 350 εκατ. ευρώ εκκρεμούν λόγω τεχνικών ζητημάτων). Το υπόλοιπο ποσό είναι κονδύλια που είχαν "μείνει" στους εμπορικούς λογαριασμούς φορέων και... επιστρέφονται επισήμως για να επανατοποθετηθούν σε άλλες δράσεις, αλλά ουσιαστικά για βραχυπρόθεσμη (;) κάλυψη των αναγκών του ελληνικού δημοσίου.

Το ποσό συμπληρώνεται από τα διαθέσιμα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, του Πράσινου Ταμείου, του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ- 600 εκατ. ευρώ). Συμπληρώνεται και από τα αποθεματικά δεκάδων φορέων του δημοσίου όπως από τον ΟΠΕΚΕΠΕ (200 εκατ. ευρώ), τον ΟΑΕΔ ( 120 εκατ. Ευρώ), την Αττικό Μετρό, τον ΟΣΚ, αλλά και από αδιάθετα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που έχουν δοθεί αποκλειστικά για έργα υποδομής...

Τα 4 δις ευρώ ήδη... "φαγώνεται" για τις ανάγκες του Απριλίου που πλέον περιορίζονται στα απολύτως... βασικά. Την προηγούμενη εβδομάδα πληρώθηκαν 130 εκατ. ευρώ για οικογενειακά επιδόματα και καλύφθηκαν τα 448 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Την άλλη εβδομάδα πρέπει να δοθεί το ήμισυ των μισθών του Απριλίου αξίας 600 εκατ. ευρώ περίπου και να καταβάλλει τα επιδόματα ανεργίας (συμμετοχή περίπου 30 εκατ. ευρώ). Στο τέλος του μήνα θα πρέπει να πληρώσει άλλο 1,9 δις ευρώ για μισθούς συντάξεις.

Όσο για τον Μάιο, τα "διαθέσιμα" θα εξαρτηθούν από την επίτευξη των στόχων εσόδων στο τέλος του μήνα, δηλαδή κυρίως από την επιτυχία της νέας ρύθμισης. Και πρώτο κρας τέστ θα είναι στις 12 Μαΐου η πληρωμή της δόσης 747 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ...

ΠΗΓΗ : newsit.gr