Αυξημένες -σε σχέση με το παρελθόν- είναι οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, εκτιμά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.


Ορατό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, σύμφωνα με έκθεση της Fed, στην οποία επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως τα προβλήματα ρευστότητας, η αργή πρόοδος και ο επιθετικός τόνος των διαπραγματεύσεων αυξάνουν τον κίνδυνο ενός Grexit
Σύμφωνα με τη Fed, η ελληνική κρίση και η μη επίλυσή της οδηγεί την ευρωζώνη σε «αχαρτογράφητα νερά». Σε έκθεση του τμήματος αναλύσεων αγορών του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος επισημαίνεται πως τα προβλήματα ρευστότητας, η αργή πρόοδος και ο επιθετικός τόνος των διαπραγματεύσεων αυξάνουν τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Όπως επισημαίνεται, ενδεχόμενοι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χρεοκοπία και έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη:

α) αν η ΕΚΤ δεν συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα
β) σε περίπτωση που το ΔΝΤ δεν της δώσει κάποια περίοδο χάριτος και
γ) δεν επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία που θα ανοίξει την κάνουλα της χρηματοδότησης προς την Αθήνα.

Η έκθεση, η οποία διανεμήθηκε στο προσωπικό της Fed λίγο πριν από την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, σημειώνει ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν παρά ελάχιστες ενδείξεις ευρύτερων πιέσεων στις διεθνείς αγορές. Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές της Γουόλ Στριτ που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση της Fed εμφανίζονται διχασμένοι ως προς τις συνέπειες που θα είχε ένα ελληνικό «ατύχημα».

Συγκεκριμένα, το 43% των ερωτηθέντων βλέπει αυξημένους κινδύνους χρεοκοπίας και εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αλλά διαχειρίσιμες τις διεθνείς επιπτώσεις της. Αντίθετα, το 42% θεωρεί υπερβολική την κινδυνολογία και εκτιμά ότι θα βρεθεί μια λύση.

Η μη καταβολή δόσης προς το ΔΝΤ και η περίοδος χάριτος

Σε αντίθεση με τις δηλώσεις της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ περί «πιστωτικού γεγονότος», η Fed πιστεύει ότι αν δεν πληρωθεί μια δόση προς το Ταμείο αυτό δεν θα σήμαινε αυτομάτως και χρεοκοπία, καθώς οι κανονισμοί του διεθνούς οικονομικού οργανισμού προβλέπουν περίοδο χάριτος τουλάχιστον 30 ημερών. Ωστόσο σημειώνει ότι, με το που θα ενημερωθεί αρμοδίως το Εκτελεστικό Συμβούλιο, αυτό θα οδηγήσει σε χρεοκοπία και έναντι των δανείων που έχει χορηγήσει το EFSF.

Μια περίοδος χάριτος 30 ημερών προς την Ελλάδα από το ΔΝΤ θα βοηθούσε την κατάσταση, εφόσον η κάνουλα της ΕΚΤ παραμείνει ανοιχτή μέσω του ELA
Η Fed εκτιμά επίσης ότι, αν το Ταμείο έδινε περίοδο χάριτος ενός μήνα στην Ελλάδα, αυτό θα τη βοηθούσε, εφόσον η ΕΚΤ συνέχιζε να προσφέρει το σωσίβιο ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες. Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές της όμως, αυτό είναι αμφίβολο, λόγω των κανόνων παροχής της ρευστότητας του ELA, που απαιτούν επαρκώς κεφαλαιοποιημένες τράπεζες και πρόγραμμα σε ισχύ. Δεν φαίνεται, μάλιστα, να πείθονται από τη χαλαρή αντίδραση των αγορών στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, εκτιμώντας ότι μακροπρόθεσμα θα γίνει σαφές πως η νομισματική ένωση βρίσκεται σε «αχαρτογράφητα ύδατα».

Μεταξύ άλλων, η Fed θεωρεί πιο σημαντική την ημερομηνία της 11ης Μαΐου, καθώς την επόμενη μέρα η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει δόση στο ΔΝΤ. Αν δεν καταφέρει να πληρώσει, οι αναλυτές της Fed διστάζουν να προβλέψουν ποια θα είναι η σειρά των γεγονότων που θα ακολουθήσουν.

Πηγή:zougla.gr