tagip erdogan

Οι εκλογές στην Τουρκία είναι μια απλη διαδικασία κατά την οποία κάποιοι πολιτικοί «κυνηγούν» την ψήφο του κόσμου και στο τέλος κερδίζει πάντα ο... Ερντογαν.

Και μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος να μην θύμισε την α λα Λίνεκερ ποδοσφαιρική Γερμανία με ποσοστό... κατοχής, ωστόσο με το 52,39% (με το 99.93% των ψήφων καταμετρημένο) όχι μόνο ανανέωσε τη θητεία του στον προεδρικό θώκο, αλλά εξασφάλισε και την πλειοψηφία στην τουρκική Βουλή! Με το νέο θρίαμβό του έτσι, ο «σουλτάνος» ξετυλίγει το δώρο που ο ίδιος έκανε στον εαυτό του με το δημοψήφισμα για τις υπερεξουσίες του Προέδρου.

Έχοντας πλέον και το «πάνω χέρι» στη Βουλή, θα μπορεί να κάνει ό,τι του... καπνίσει! Και αυτό δεν είναι υπερβολή, αφού κανείς δεν μπορεί να σταθεί πια εμπόδιο στον «τυφώνα» Ερντογάν.

Ούτε ο Ιντζέ που τα πήγε εξαιρετικά, αποσπώντας ποσοστό 30,79%, ούτε ο φυλακισμένος ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που πήρε 8,28%, με το κόμμα του να εξασφαλίζει την είσοδο στη Βουλή. Και φυσικά, ούτε η «λύκαινα» Ακσενέρ που απεδείχθη… γατάκι με 7.42%. Ποσοστό μικρότερο και από τον Ντεμιρτάς που έκανε προεκλογικό αγώνα... από τη φυλακή!

Πανηγυρική ομιλία Ερντογάν

«Ο τουρκικός λαός μου έδωσε την εντολή», με βάση τα ανεπίσημα ακόμη αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε υποστηρικτές του στην Κωνσταντινούπολη, αμέσως μετά τη μεγαλειώδη νίκη του.

«Τα ανεπίσημα αποτελέσματα των εκλογών είναι σαφή. Σύμφωνα μ' αυτά, ο λαός μου εμπιστεύτηκε την ευθύνη του προέδρου της Δημοκρατίας», είπε ο Ερντογάν, ενώ η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται ακόμη.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι ο συνασπισμός κομμάτων με επικεφαλής το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αν και η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι τα κόμματα που συγκροτούν τον δικό της συνασπισμό, μαζί με το φιλοκουρδικό HDP, θα καταλάβουν περισσότερες έδρες. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) επιμένει επίσης ότι, με βάση τη δική του καταμέτρηση των ψήφων, είναι αναπόφευκτος ένας δεύτερος γύρος, μεταξύ του Ερντογάν και του Μουχαρέμ Ιντζέ, για την ανάδειξη του προέδρου της χώρας.

Πριν ακόμη εκφωνήσει την ομιλία αυτή ο Ερντογάν, οι υποστηρικτές του είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται και να πανηγυρίζουν, κρατώντας τουρκικές σημαίες. Αμέσως μετά, μια συναυλία από κλάξον αντήχησε στους δρόμους της πόλης.

«Η Τουρκία, με ένα ποσοστό συμμετοχής κοντά στο 90%, έδωσε μάθημα δημοκρατίας σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε ο Ερντογάν.

Οι σημερινές διπλές εκλογές ήταν ιδιαίτερα κρίσιμες για την Τουρκία, αφού σηματοδοτούν το πέρασμα στο προεδρικό σύστημα, όπου ο αρχηγός του κράτους διαθέτει ενισχυμένες εκτελεστικές εξουσίες.

19700102

Τα αποτελέσματα

Θρίαμβο Ερντογάν με περίπου 52% δίνουν τα επίσημα αποτελέσματα, με καταμετρημένες τις ψήφους στο 99% των εκλογικών τμημάτων. Ο βασικός του αντίπαλος Ιντζέ ακολουθεί με περίπου 30%.

021 copy

Παράλληλα, με καταμετρημένες τις ψήφους του 97,78% της επικράτειας για τις βουλευτικές εκλογές πρώτο κόμμα είναι το Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με 42,41% και δεύτερο το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό με 22,74%.

022 copy

Το ποσοστό συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία ανήλθε στο 86,82%, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας. Ελαφρώς πιο αυξημένο ήταν το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές που ανήλθε στο 87%.

«Κακός χαμός» με τα αποτελέσματα 

Βουλευτές του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δηλώνουν ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον αριθμό των καλπών που έχουν ανοιχθεί και στον αριθμό των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί και έχουν εισέλθει στο ηλεκτρονικό σύστημα της Εκλογικής Επιτροπής.

turkey elections

Ο βουλευτής Μουσταφά Μπαλμπάι της Σμύρνης επιμένει: «Μη πιστεύετε τους αριθμούς που βλέπετε στις οθόνες της τηλεόρασης, ακόμη και αν ο αριθμός των καλπών που έχουν ανοιχθεί αντιστοιχεί στο 100%. Είναι μεγάλης σημασίας να δούμε τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων».

«Την στιγμή που πολλά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές με άνετη διαφορά και υποστηρικτές του AKP πανηγυρίζουν στους δρόμους, η αντιπολίτευση επιμένει ότι εκατομμύρια ψήφων δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί.

«Μόνο το 56,7% των καλπών έχουν ανοιχθεί μέχρι στιγμής. Ο Ερντογάν προηγείται με το 44% και ο Ιντζέ ακολουθεί με 40%», δήλωσε ο βουλευτής του CHP Χαλούκ Πεκσέν. «Οι εκλογές δεν έχουν τελειώσει», σύμφωνα με το live blog της Hurriyet Daily News.

19694429

Πώς ψήφισαν οι Τούρκοι

Οι προεδρικές εκλογές στη γείτονα διενεργήθηκαν μέσα σε κλίμα βαθιάς πόλωσης για σχεδόν 60 εκατ. πολίτες που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, σε μια αναμέτρηση που φαίνεται να κρύβει αρκετές εκπλήξεις.

Σε αυτούς, ωστόσο θα πρέπει να προστεθούν άλλα 3 εκατ. ψηφοφόροι του εξωτερικού από τους οποίους έχουν ήδη ψηφίσει σχεδόν 1,5 εκατ. σε κάλπες που στήθηκαν σε 123 αντιπροσωπείες της Τουρκίας σε 60 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Οι κάλπες αυτές έκλεισαν και έχουν μεταφερθεί σφραγισμένες στην Άγκυρα.

Υπενθυμίζεται ότι οι Τούρκοι πολίτες κλήθηκαν να ψηφίσουν σε δύο ψηφοδέλτια: Ένα για τον Πρόεδρο και ένα για την Εθνοσυνέλευση (Βουλή).

ΠΗΓΗ: www.newsbomb.gr