40fa3e63a1cf478dadf9c6d842d1e968

Αν θέλαμε να δώσουμε έναν ορισμό στο detoxing, ή αποτοξίνωση, θα λέγαμε πως πρόκειται για μικρού διαστήματος διατροφικές παρεμβάσεις που ισχυρίζονται ότι απομακρύνουν από το σώμα τις τοξίνες, βελτιώνουν την υγεία, προκαλούν γρήγορη απώλεια βάρους και κάνουν το δέρμα να δείχνει πιο υγιές.

Οι δίαιτες detox περιλαμβάνουν συνήθως "νηστεία", αποκλειστική κατανάλωση χυμών για λίγες ημέρες ή μονοφαγική διατροφή. Κάποιες δίαιτες εστιάζουν στις "καθαρές" τροφές, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά και άλλες μη επεξεργασμένες τροφές, ενώ αποκλείουν συστατικά όπως η ζάχαρη και η καφεΐνη. 

Τα επιστημονικά δεδομένα 

Πρόσφατη κριτική αναθεώρηση μελετών που δημοσιεύτηκε στο Journal of Human Nutrition and Dietetics έδειξε πως πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της αποτοξίνωσης για την απώλεια βάρους ή τον περιορισμό των τοξινών. Στους ανθρώπους, οι τοξίνες απομακρύνονται από το σώμα από το συκώτι και τα νεφρά, ενώ η διάσπαση και η αποβολή τους αποτελεί μέρος της φυσικής διαδικασίας τους οργανισμού, ανεξάρτητα από τη διατροφή. 

Επιπλέον, παρότι ορισμένες δίαιτες detox προωθούν την κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών, από μόνα τους αυτά δεν μπορούν να προσφέρουν στον οργανισμό όλα όσα χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά. Με άλλα λόγια, η κατανάλωση μόνο "υγιεινών" τροφών, δεν εξασφαλίζει την υγεία του σώματος. 

Είναι απαραίτητη η αποτοξίνωση από τη ζάχαρη;

Πρόκειται ίσως για την πιο δημοφιλή αποτοξίνωση. Ο λόγος; Η ζάχαρη συχνά περιγράφεται ως τοξική, δηλητηριώδης και εθιστική. Η αλήθεια είναι, πως παρότι η μέτρια κατανάλωσή της προφανώς δεν είναι τοξική, η υπερκατανάλωση της ζάχαρης έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία και την τερηδόνα στα δόντια. Αναφορικά με τον εθισμό, έρευνες σε ανθρώπους μέχρι στιγμής δεν έχουν βρει στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή την εκδοχή (Westwater, M.L, et al. (2016) Sugar addiction: the state of the science. European Journal of Nutrition, 55(2), 55-69 και Markus, C.R, et al. (2017) Eating dependence and weight gain; no human evidence for a ‘sugar-addiction’ model of overweight. Appetite, 114, 64-72.) Ο εθισμός αναφέρεται στην σωματική και ψυχολογική διαδικασία που προκαλεί εξάρτηση και συμπτώματα στέρησης όταν σταματήσει η πρόσληψη μιας ουσίας. Είναι έτσι σημαντικό να διαχωρίσουμε την έντονη επιθυμία για συγκεκριμένες τροφές ή συστατικά, όπως η ζάχαρη, από τον αληθινό εθισμό. Οι τελευταίες διατροφικές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συστήνουν τον περιορισμό της ζάχαρης στο κάτω από το 10% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων. Πρακτικά, αυτό ισοδυναμεί με περίπου 50 γρ. (12 κ.γ.) τη μέρα για έναν ενήλικο που ακολουθεί διατροφή περίπου 2.000 θερμίδων. 

Είναι απαραίτητη μια δίαιτα αποτοξίνωσης;

Ο οργανισμός διαθέτει ένα ισχυρό φυσικό σύστημα που κάνει αυτή τη δουλειά – τα νεφρά και το συκώτι. Η υπερβολική κατανάλωση τροφών και οι ακραίες διατροφικές επιλογές δεν διευκολύνουν αυτή τη φυσική διαδικασία. Προτιμήστε να υιοθετήσετε μια ισορροπημένη θρεπτικά και θερμιδικά διατροφή και σίγουρα ο οργανισμός σας θα ωφεληθεί σε όλα τα επίπεδα. 

ΠΗΓΗ: www.capital.gr