ΣΥΝΕΔΡΙΟ ECONOMIST
Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στην εξεύρεση λύσης με τους θεσμούς, εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist.
Δείτε επίσης....
Η συμφωνία δεν έχει κλείσει ακόμα καθώς παραμένουν θέματα ανοιχτά, για τα οποία η ελληνική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις, ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην φέρει μία συμφωνία «μία από τα ίδια», αλλά να διασφαλίσει ότι η χώρα θα βγει από την κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ο υπουργός Υγείας, θα πρέπει να τεθεί το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, καθώς και ενός επενδυτικού προγράμματος για τη χώρα. Πάντως, ευελπιστεί στην κατανόηση των εταίρων, ώστε σύντομα να υπάρξει συμφωνία.
Αναφορικά με τα θέματα της υγείας, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής παρουσίασε το σχέδιο του υπουργείου, με στόχο να «επαναθεσμοποιήσουμε το χώρο», δίνοντας έμφαση στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ασθενών. Προτεραιότητα αποτελεί η αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς η εύρυθμη λειτουργίας της θα αποσυμπιέσει και τα νοσοκομεία. Οι ελλείψεις σε όλες τις βαθμίδες των δημοσίων δομών υγείας είναι εκρηκτικές, σημείωσε ο κ. Κουρουμπλής, ως αποτέλεσμα των μεγάλων περικοπών στις δαπάνες υγείας όλα τα προηγούμενα χρόνια, καθώς και λόγω της συγκυρίας χιλιάδων συνταξιοδοτήσεων υγειονομικών. Η προκήρυξη των 4.500 θέσεων είναι μία αρχή, ωστόσο είναι λίγες σε σχέση με τις πιεστικές ανάγκες και τα κενά που υπάρχουν, δεδομένης και της μεγάλης κόπωσης που κουβαλούν γιατροί και νοσηλευτές, σημείωσε ο υπουργός Υγείας. Παράλληλα, φροντίδα του υπουργείου είναι να επανεντάξει στο σύστημα τα 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστων, διαδικασία η οποία έχει ξεκινήσει, ενώ ζήτημα το οποίο έχει θέσει ο υπουργός Υγείας στους Ευρωπαίους ομολόγους του, είναι η στήριξη της χώρας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ρεύματος, όσον αφορά και στη φροντίδα υγείας.
Στο ερώτημα «πού θα βρείτε τα λεφτά», ο κ. Κουρουμπλής απαντά από τον ουσιαστικό, θεσμικό εξορθολογισμό του συστήματος. Κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση είναι η επιτροπή διαπραγμάτευσης στον ΕΟΠΥΥ, από την οποία θα προκύψει και η ανατιμολόγηση των διαγνωστικών πράξεων, μεταξύ άλλων. Το υπουργείο Υγείας υπολογίζει σε μείωση δαπανών, της τάξεως του 50%, από 600 σε 300 εκατ., όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας. Εξοικονόμηση, επίσης, θα υπάρξει από τη θεσμοθέτηση κλειστού προϋπολογισμού για τα φάρμακα υψηλού κόστους.
Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας προωθεί τον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς, ώστε να ελέγχεται η δημιουργία κόστους στην πηγή, ενώ από τη φαρμακευτική πολιτική θα διαμορφωθούν νέοι όροι στην απόδοση του rebate με βάση τον όγκο.
Απευθυνόμενος στη φαρμακοβιομηχανία, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είπε «θέλω να είμαι σαφής», τονίζοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια η κατανάλωση φαρμάκων αντιστοιχούσε σε χώρα με πληθυσμό 40 εκατομμυρίων, διαδικασία από την οποία «κάποιοι κέρδισαν, όμως η Ελλάδα έχασε». Θίγοντας στη συνέχεια και τη φορολόγηση των (πολυεθνικών) φαρμακοβιομηχανιών, θέμα στο οποίο συχνά αναφέρεται ο υπουργός Υγείας, κάλεσε «αυτούς που κέρδισαν, να έρθουν να επενδύσουν» στην εγχώρια παραγωγή φαρμάκου.
Δεσμεύθηκε ότι μέσα από διάλογο για την τιμολόγηση των φαρμάκων, για την οποία δεν απέκλεισε και διορθώσεις, θα διαμορφωθεί ένα σταθερό περιβάλλον, με ορίζοντα τετραετίας.
Οι βασικοί άξονες της φαρμακευτικής πολιτικής θα είναι η παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα, ώστε να δημιουργηθούν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και να αυξηθεί η εξαγωγική δύναμη της χώρας, οι κλινικές μελέτες, η αντιμετώπιση των προβλημάτων των καρκινοπαθών και των χρονίως πασχόντων, τα οποία αποτελούν εκφάνσεις της ανθρωπιστικής κρίσης. Τέλος, προς την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από Ρώσους, Κινέζους και Βρετανούς επενδυτές, ενώ σύντομα θα προχωρήσει το διάταγμα για τις άδειες των κέντρων εξωσωματικής γονιμοποίησης.
ΠΗΓΗ :newsbomb.gr