Τα τρία σενάρια που συζητήθηκαν στο Euroworking Group χθες βράδυ αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters


- Μεταξύ αυτών είναι και το σενάριο της χρεοκοπίας
- Αυτά τα σενάρια προετοιμάστηκαν για το Eurogroup της 18ης Ιουνίου
- «Για πρώτη φορά συζητήθηκε ένα plan B για την Ελλάδα», επιβεβαίωσε αξιωματούχος που ήταν παρών στο Euroworking Group

Ένα τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters ταράζει τα νερά αφού αναφέρει ότι για πρώτη φορά σε επίσημο επίπεδο ανώτατοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζήτησαν το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας.

Στο Euroworking Group της Μπρατισλάβας κυβερνητικοί αξιωματούχοι κατά την διάρκεια της προετοιμασίας του Eurogroup της επόμενης εβδομάδας κατέληξαν σε τρία πιθανά σενάρια για το τι μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα στο τέλος Ιουνίου.

Το λιγότερο πιθανό είναι η επίτευξη συμφωνίας που θα ανοίξει την χρηματοδοτική κάνουλα προς την Ελλάδα.

Η δεύτερη πιθανότητα είναι μια παράταση του υπάρχοντος προγράμματος το οποίο λήγει αυτό το μήνα την ώρα που η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 1,6 δισ στο ΔΝΤ.

Το τρίτο, το οποίο συζητήθηκε επίσημα για πρώτη φορά ήταν η ΕΕ να αποδεχθεί μια ελληνική χρεοκοπία.

Η σύσκεψη ωστόσο, δεν κατέληξε σε απόφαση ή σε κάποιο συμπέρασμα. Οι περισσότεροι από τους αξιωματούχους θεωρούσαν απίθανο να επιτευχθεί συμφωνία για μεταρρυθμίσεις με την Αθήνα έστι ώστε να αποδεσμευθούν τα 7,2 δισ τα οποία περιμένουν την Ελλάδα από το προηγούμενο πρόγραμμα διάσωσης.

Κι αυτό, γιατί δεν φτάνει ο χρόνος. “Θα απαιτούσε”, γράφει το Reuters, “πρόοδο μεσα σε λίγες ημέρες που δεν έχει γίνει σε ολόκληρες εβδομάδες. Η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και πολλοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί» είπε αξιωματούχος που είχε γνώση των συζητήσεων.

Ο Έλληνας αντιπρόσωπος στο Euroworking Group είπε ότι η Αθήνα θα έκανε τα πάντα για να πετύχει συμφωνία έγκαιρα, σύμφωνα με άλλες πηγές. Αυτό θα σήμαινε ότι θα έκλεινε συμφωνία η οποία θα εγκριθεί από το Eurogroup στο Λουξεμβούργο στις 18 Ιουνίου.

Αλλοι αξιωματούχοι τόνισαν ωστόσο ότι ακόμα κι έτσι η εκταμίευση χρημάτων προς την Αθήνα στις 30 Ιουνίου θα ήταν πολύ δύσκολη αφού χρειάζεται χρόνος για να ρυθμιστούν όλες οι νομικές εκκρεμότητες.

«Για πρώτη φορά συζητήθηκε ένα plan B για την Ελλάδα», επιβεβαίωσε και άλλος αξιωματούχος.
Μέχρι σήμερα οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης απέφευγαν να συζητήσουν το ενδεχόμενο χρεοκοπίας. Ακόμα και σε κλειστές συσκέψεις δεν έπεφτε στο τραπέζι

ΠΗΓΗ : newsit.gr