Που συμφώνησαν και που διαφώνησαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί για τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Τι είπαν για το «κύμα της οργής». Τι ζήτησε η Φώφη από τον Κυριάκο και τι αρνήθηκε να υπογράψει ο τελευταίος. Τι είπε για το ΚΚΕ και το ρόλο του ο πρόεδρος της ΝΔ και τι αντέτεινε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.



Οι κινητοποιήσεις των αγροτών ήταν από τα θέματα που εθίγησαν μπροστά στις κάμερες κατά την έναρξη των συναντήσεων που νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αλλά και στη συνέχεια με το γενικό γραμματέα του ΚΚΕ.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Φώτη Γεννηματά συμφώνησαν στις ευθύνες της κυβέρνησης και τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των αγροτών ωστόσο κράτησαν σαφείς και ξεκάθαρες αποστάσεις από μορφές κινητοποιήσεων όπως το κλείσιμο των δρόμων.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι οι ρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση εξοντώνουν τους αγρότες ωστόσο τους κάλεσε «να μην κλείσουν τους δρόμους και να σκεφτούν την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία». Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «χαίρομαι που θίγεις το τελευταίο θέμα. Εμείς διαχωρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους από μορφές κινητοποιήσεων που διαταράσσουν την κοινωνία και την οικονομία. Είμαι σίγουρος ότι και οι αγρότες θα σεβαστούν το πλαίσιο του νομού. Εμείς δεν θα επαναλάβουμε τα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων που καβάλησαν  το κύμα της οργής και ανέβηκαν στα τρακτέρ και τώρα θερίζουν τους ανέμους που έσπειραν».


Ο πρόεδρος της ΝΔ και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά τα άλλα συμφώνησαν επίσης στην ανάγκη διαλόγου των δυνάμεων της αντιπολίτευσης παρά τις διαφορές τους. Ο  κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «πρέπει να υπάρχει οργανωμένος διάλογο των δυνάμεων της αντιπολίτευσης  απέναντι στο λαϊκισμό, παρά τις δεδομένες διάφορες που έχουμε ιδεολογικά» ενώ παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία της χώρας μιλώντας για κύμα οργής στην κοινωνία.
Η κ. Γεννηματά αφού τον συνεχάρη για την εκλογή του στην προεδρία της ΝΔ, συμφώνησε ότι παρά τις πολιτικές και ιδεολογικές τους διάφορες «υπάρχει ανάγκη ανταλλαγής απόψεων και συνεννόησης στα κρίσιμα ζητήματα" και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει γυρίσει την πλάτη στη συνεννόηση.
«Να μην βρεθεί η χώρα ξανά στη θέση που βρέθηκε τον Αύγουστο του 2015», συνέχισε η Φώφη Γεννηματά ζητώντας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπογράψει και η ΝΔ το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πως φτάσαμε στα μνημόνια και να διερευνηθεί η οικονομική κατάσταση από όταν μπήκε η χώρα στην ευρωζώνη.


«Η ΝΔ θα τοποθετηθεί γι’ αυτό» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης υπενθυμίζοντας ότι είχε επισημάνει την ανάγκη να διερευνηθεί η περίοδος Ιανουαρίου 2015- Ιουλίου 2015.
«Οι αποκαλύψεις Βαρουφάκη χρήζουν απάντησης . Η κυβέρνηση σιωπά, ελπίζω στην προ ημερήσιας διατάξεων συζήτηση να υπάρξουν απαντήσεις από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό», συμπλήρωσε.
Κατά τη συνάντησή με το γενικό γραμματέα του ΚΚΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τον «απόλυτο σεβασμό» του στην «ιστορική διαδρομή και το θεσμικό ρόλο του ΚΚΕ» λέγοντας ότι «παρά τις διαφορές μας πρέπει να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας και συζήτησης με όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου όποιες και αν είναι οι ιδεολογικές καταβολές».


«Ζούμε σε μια εποχή πολύ δύσκολη, μεγάλων εντάσεων» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκη και αναφερόμενος στις κοινωνικές αντιδράσεις κατέληξε «η κοινωνία βράζει. Θα πρέπει όλοι μας να μην ενθαρρύνουμε κοινωνικούς αυτοματισμούς και ο καθένας με τον τρόπο του να βοηθάει ώστε να εκτονώνεται η πίεση».
Για πολύ δύσκολη εποχή έκανε λόγο ο Δημήτρης Κουτσούμπας λέγοντας ότι «ο ελληνικός λαός δεν αντέχει, έχει ματώσει από την οικονομική κρίση με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων και της σημερινής. Δικαίως απογοητεύεται, οργίζεται, εξεγείρεται και ξεσηκώνεται. Ο λαός μας, το λαϊκό κίνημα έχει την πείρα και την γνώση να διαλέξει το περιεχόμενο και τις μορφές του αγώνα» εκφράζοντας την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στις κινητοποιήσεις για τις οποίες είπε πως «αυτός ο αγώνας πρέπει να κλιμακωθεί και να οργανωθεί η λαϊκή συμμαχία».

ΠΗΓΗ ; news247.gr