Υλικά



8 φύλλα κρούστας
150 γρ. βούτυρο και επιπλέον για το ταψί και τα φύλλα
175 γρ. ζάχαρη
200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
1 βανίλια
2 κρόκους αυγών
λίγο αλάτι (προαιρετικά)
1.350 ml γάλα
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
500 γρ. ζάχαρη
250 ml νερό
2 κουταλιές σούπας χυμό φρέσκου λεμονιού
Εκτέλεση

Χτυπάτε τη ζάχαρη με τους κρόκους και στην συνέχεια προσθέτετε το σιμιγδάλι και το γάλα. Βάζετε τα υλικά σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξουν ελαφρώς. Αποσύρετε απο τη φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο και την βανίλια, ανακατεύετε.
Βάζετε την κατσαρόλα με την κρέμα και πάλι σε χαμηλή φώτια και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει το μείγμα. Βουτυρώνετε ένα ταψί και βάζετε 6 φύλλα απο κάτω τα οποία έχετε επίσης βουτυρώσει. Ρίχνετε την κρέμα και προσθέτετε και τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω.
Ψήνετε το γαλακτομπούρεκο για 40' στους 180º C στον αέρα και παράλληλα ετοιμάζετε το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να βράσουν.  Μόλις ψηθεί το γαλακτομπούρεκο το περιχύνετε με το ζεστό σιρόπι και το σερβίρετε μόλις κρυώσει.

ΠΗΓΗ : icookgreek.com