Μια νέα έρευνα υποστηρίζει, ότι όσοι καταναλώνουν πολλά ψάρια

προστατεύουν τον οργανισμό τους από την εμφάνιση καρκίνου του εντέρου.

Όσοι ακολουθούν διατροφικό πρόγραμμα πλούσιο σε ψάρια και λαχανικά -όμως όχι κρέας- έχουν 43% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την ασθένεια, με το ποσοστό αυτό στους χορτοφάγους να ανέρχεται στο 20%, συγκριτικά με αυτούς που καταναλώνουν κρέας.

Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του εντέρου είναι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ και κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος. Επίσης, το κάπνισμα και η παχυσαρκία, ειδικά γύρω από τη μέση.

Οι χορτοφάγοι είναι πιο πιθανό να ακολουθούν ένα πιο υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα σε γενικές γραμμές, και κατά συνέπεια διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Κορέα έχει τα υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου, ακολουθούμενη από τη Σλοβακία και την Ουγγαρία, σύμφωνα με στοιχεία από το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μελέτης, αμερικανοί ερευνητές βρήκαν ότι η διατροφή με πολλά ψάρια και η χορτοφαγία συνδέονται με μειωμένα ποσοστά εμφάνισης αυτής της μορφής καρκίνου.

Στην έρευνα συμμετείχαν 77.659 άντρες και γυναίκες και όπως αναφέρει η MailOnline σε δημοσίευμά της όσο κατανάλωναν πολλά ψάρια είχαν 43% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στο έντερο, ενώ οι χορτοφάγοι εμφάνιζαν 19% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου και 29% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνου του ορθού.

Ακόμη και η στροφή εν μέρει μόνο στη χορτοφαγία, μείωνε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο έντερο κατά 8%.
Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο στο JAMA Internal Medicine.

Πηγή:newsbeast.gr