Μάλιστα, η 20ή Μαρτίου έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται

διεθνώς ως η Ημέρα της Ευτυχίας. Ως γυναικολόγος, έχω αναγκαστεί να βλέπω τις πραγματικότητες των συνεπειών κάποιων λανθασμένων επιλογών, αλλά και έχω την ευτυχία να μοιράζομαι την ύψιστη συνέπεια της αγάπης, τη δημιουργία μιας νέας ζωής. Έχω μάθει να εξετάζω με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, να διαγιγνώσκω και να θεραπεύω.

Βλέπω καθημερινά το ίδιο γεγονός − η σύλληψη ενός παιδιού − να φέρνει σε κάποιες γυναίκες ευτυχία, ενώ να βαραίνει κάποιες άλλες με την αγωνία της προσμονής και ή και με εντελώς αρνητικά συναισθήματα. Ακόμα και η ίδια γυναίκα, στα 20 μπορεί να αντιμετωπίσει αρνητικά μια “απογραμμάτιστη” εγκυμοσύνη κι ύστερα από 20 χρόνια να αγωνίζεται να φέρει στον κόσμο με εξωσωματική γονιμοποίηση ένα παιδί.

Βλέπω άντρες με σπέρμα προβληματικής ποιότητας, να μετανιώνουν για τη χρήση αναβολικών και την κατάχρηση αλκοόλ, όταν αποφασίσουν τελικά να δημιουργήσουν οικογένεια. Σήμερα, βέβαια, οι τεχνικές της εξωσωματικής γονιμοποίησης έχουν εξελιχθεί τόσο, που προσφέρουν την ελπίδα για μια δεύτερη ευκαιρία, για την ολοκλήρωση μιας οικογένειας. Ως ειδικός γονιμότητας διαθέτω πλέον τα μέσα για μια τέτοια προσπάθεια. Ως γιατρός όμως, δεν μπορώ παρά να συστήσω ότι το προλαμβάνειν είναι προτιμότερο του θεραπεύειν. Κι αυτό ισχύει για όλες μας τις αποφάσεις, ακόμα και για την κάθε στιγμή μας, για το πώς θα μιλήσουμε στον/στην σύντροφό μας, στους φίλους μας, στα παιδιά μας, στους συνεργάτες μας.

Την αφορμή για αυτό το άρθρο μου έδωσε κάποια φίλη που παρατήρησε ότι «όταν μια γυναίκα ρωτάει κάτι δεν την ενδιαφέρει η απάντηση όσο η προσοχή που ζητά να της δώσεις». Η δική μου καθημερινότητα ως γυναικολόγου επιβεβαιώνει ότι δίνοντας προσοχή σε μια γυναίκα μαθαίνεις να γίνεσαι και ο ίδιος καλύτερος. Νιώθω ότι η προσοχή τόσο στους άλλους, αλλά και στον ίδιο τον εαυτό μας έχει να κάνει πολύ με το αν θα είμαστε ευτυχισμένοι.

Πηγή:zougla.gr