Οι τραυματισμοί, τα τσιμπήματα, οι αλλεργίες και οι τροφικές δηλητηριάσεις είναι πολύ συνηθισμένα προβλήματα του καλοκαιριού. Τα παιδιά είναι από τη φύση τους γεμάτα περιέργεια και δεν έχουν ανεπτυγμένη την αίσθηση του κινδύνου, γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στα ατυχήματα.

Πόσες φορές δεν έχετε βρεθεί στη διάρκεια διακοπών ή άλλων εξορμήσεων σε βουνά κι εξοχές, εκεί που απολαμβάνετε την ηρεμία, τη θέα και τις όμορφες στιγμές με την οικογένειά σας, να τρέχετε ξαφνικά γιατί το παιδί σας χρειάστηκε ξαφνικά απλές πρώτες βοήθειες, είτε γιατί κόπηκε από κάποιο γυαλί ή βράχο, είτε γιατί το τσίμπησε κάποιο έντομο ή τσούχτρα, είτε γιατί ξεχάστηκε παίζοντας στην παραλία και έπαθε έγκαυμα;

Για το λόγο αυτό, πριν φύγετε για τις διακοπές, προετοιμαστείτε κατάλληλα!  Φροντίστε να έχετε πάντα, ανάμεσα σε όλα όσα κουβαλάτε μαζί σας κι ένα μικρό φαρμακείο. Μη σας τρομάζει το μέγεθος, ακόμη κι ένα μεγάλο νεσεσέρ μπορεί να χωρέσει τα βασικά που πρέπει να έχετε μαζί σας. Εφοδιαστείτε με οινόπνευμα, οξυζενέ και ιώδιο για καθαρισμό και απολύμανση τραύματος, φυσιολογικό ορό (για πλύσεις στο μάτι),  αποστειρωμένες γάζες, ελαστικό επίδεσμο, τσιμπίδα, ειδικά τζελ για τσιμπήματα κ.λπ. Ακόμη, μάθετε πώς θα χειριστείτε περιστατικά άμεσης ανάγκης πριν καταφύγετε σε γιατρό ή νοσοκομείο.

Εγκαύματα

Αν το έγκαυμα είναι ήπιο (κοκκίνισμα χωρίς φουσκάλες) που οφείλεται στον ήλιο και δεν έχετε πάρει μαζί σας ειδική καταπραϋντική κρέμα, μοιραία θα καταφύγετε σε πρακτικές μεθόδους, όπως  επάλειψη με γιαούρτι ή κομπρέσες με χαμομήλι. Σε καμία περίπτωση, όμως, μη βάλετε πάνω βαζελίνη, βούτυρο, λάδι, οτιδήποτε περιέχει λίπος ή πετρέλαιο (όλα εντείνουν τη δερματική βλάβη από το έγκαυμα). Εξυπακούεται ότι η καμένη περιοχή χρειάζεται  απόλυτη προστασία από τον ήλιο.

Αν το έγκαυμα οφείλεται σε άλλα αίτια (π.χ. καυτό νερό, σπίρτο) και δεν μοιάζει βαθύ, ρίξτε για αρκετή ώρα άφθονο κρύο νερό. Στη συνέχεια, απλώστε ειδικό τζελ κατά των εγκαυμάτων. Στη διάρκεια του πρώτου 24ωρου από το έγκαυμα, μπορείτε να αλείφετε την περιοχή με το τζελ κάθε 2 ώρες.

Εάν το έγκαυμα μοιάζει βαθύ ή σας κάνει να ανησυχείτε, επικοινωνήστε με ένα γιατρό. Το ίδιο και αν το έγκαυμα είναι εκτεταμένο. Εάν παρουσιαστούν φουσκάλες μην τις σπάσετε, γιατί μπορεί να μολυνθούν. Εάν ανοίξουν από μόνες τους, βάλτε τοπικά μια αντιμικροβιακή αλοιφή.

Θερμοπληξία (Απλή μορφή)

Συμπτώματα: ξαφνικός πονοκέφαλος, ζεστό και ξηρό δέρμα, σύγχυση, σφυγμός με διαλείψεις, αδυναμία ανταπόκρισης, θερμοκρασία πάνω από 40ο C.
Αντιμετώπιση: βγάλτε τα ρούχα του παιδιού και ξαπλώστε το σε δροσερό μέρος. Καθησυχάστε το και τοποθετήστε κάτω από το κεφάλι του μια διπλωμένη πετσέτα. Σκουπίστε το παιδί με βρεμένη πετσέτα σε όλο του το σώμα με κρύο ή χλιαρό νερό και αφήστε το να στεγνώσει με τον αέρα. Κάντε του αέρα για να του κατέβει η θερμοκρασία. Στη συνέχεια, καλό είναι να το πάτε σε νοσοκομείο.

Τσίμπημα εντόμου

Αν υπάρχει ακόμα το κεντρί στο δέρμα του παιδιού αφαιρέστε το προσεκτικά με μία λαβίδα ή με το τσιμπιδάκι των φρυδιών. Προσέξτε να μην πιάσετε το κεντρί από την άκρη του γιατί έτσι θα επιτρέψετε στο δηλητήριο να εισχωρήσει στο δέρμα. Στη συνέχεια, δροσίστε το σημείο με κρύες κομπρέσες για να ελαττώσετε τον πόνο και το πρήξιμο. Προσοχή, εάν το παιδί καταρρεύσει, σημαίνει ότι μπορεί να έχει υποστεί αναφυλακτικό σοκ και πρέπει να πάτε άμεσα στο νοσοκομείο.
*Εάν το τσίμπημα είναι στο στόμα, δώστε στο παιδί να πιει κρύο νερό ή να κρατήσει στο στόμα του ένα παγάκι. Εάν έχει αναπνευστικές δυσκολίες, καλέστε το ασθενοφόρο και ελέγχετε συνέχεια το παιδί.

Αναφυλακτικό σοκ

Πρόκειται για αλλεργική αντίδραση σοβαρής μορφής που μπορεί να προέλθει από διάφορες αιτίες (φάρμακα, τσίμπημα εντόμων κ.λπ.).
Συμπτώματα: εξανθήματα, ανησυχία, πρήξιμο σε πρόσωπο και λαιμό, φουσκωμένη περιοχή γύρω από τα μάτια, αναπνευστικές δυσκολίες, γρήγορος σφυγμός.
Αντιμετώπιση: μην καθυστερείτε, τοποθετήστε το παιδί σε θέση που να διευκολύνεται η αναπνοή του και καλέστε άμεσα ασθενοφόρο.

Ρινορραγία

Τοποθετήστε το παιδί καθιστό με γερμένο μπροστά το κεφάλι. Πρέπει να αναπνέει από το στόμα. Κλείστε με τα δάχτυλα σφιχτά τη μύτη του. Πείτε στο παιδί να αποβάλλει ό,τι περιττό υγρό αισθάνεται στο στόμα του. Χαλαρώστε το σφίξιμο και αν η αιμορραγία δεν έχει σταματήσει επαναλάβετε τη διαδικασία. Μόλις σταματήσει η αιμορραγία, χρησιμοποιείστε βαμβάκι με χλιαρό νερό για να καθαρίσετε μύτη και στόμα.

Να είστε προσεκτικοί μήπως μετά το σταμάτημα της ρινορραγίας  το παιδί ενοχλήσει την περιοχή ή φυσήξει τη μύτη του και ξαναρχίσει πάλι να αιμορραγεί. Εάν η ρινορραγία συνεχιστεί, μεταφέρετε το παιδί στο νοσοκομείο.

Αιμορραγία

Πιέστε σταθερά πάνω στην πληγή με μία γάζα ή με ένα καθαρό μαντήλι. Ξαπλώστε κάτω το παιδί με το κεφάλι χαμηλά ανασηκώνοντας το τραυματισμένο μέλος του παιδιού πάνω από το επίπεδο της καρδιάς. Συνεχίστε να πιέζετε για 10 λεπτά, στη συνέχεια καλύψτε την πληγή με φαρδύ επίδεσμο χωρίς να χαμηλώσετε το μέλος του παιδιού. Όταν η αιμορραγία σταματήσει, στερεώστε το μέλος με κάποιας μορφής επίδεση. Η επίδεση να είναι σταθερή αλλά όχι τόσο που να δυσκολεύει την κυκλοφορία του αίματος. Εάν το αίμα διαπεράσει την επίδεση, τοποθετήστε κι άλλη από πάνω.

Εάν η αιμορραγία δεν σταματά: ξαπλώστε το παιδί με τα πόδια ανασηκωμένα υποστηρίζοντάς τα με μαξιλάρια. Καλέστε ασθενοφόρο ενώ χαλαρώστε ό,τι το σφίγγει και σκεπάστε το για να διατηρείται ζεστό. Μην το αφήσετε να φάει ή να πιει. Αν διψάει. βρέξτε του τα χείλια με νερό.

Κίνδυνος πνιγμού σε νερό (θάλασσα ή πισίνα)

Αν το παιδί βρεθεί σε κίνδυνο: Βγάλτε το αμέσως από το νερό κρατώντας το με το κεφάλι πιο χαμηλά από το στέρνο ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος αναρρόφησης. Στη συνέχεια ξαπλώστε το παιδί στο πλάι για να βγάλει το νερό.
Αν δεν έχει τις αισθήσεις του και δεν δείχνει να αναπνέει, ξαπλώστε το ανάσκελα, κλείστε τη μύτη του με το δείκτη και τον αντίχειρά σας, πάρτε βαθιά ανάσα και εκπνεύστε δυνατά στο στόμα του (φροντίστε το στόμα σας να καλύπτει εντελώς το δικό του). Στη συνέχεια, κάνετε 3-4 καρδιομαλάξεις (κοφτές και δυνατές πιέσεις, με τα δυο σας χέρια ενωμένα) ακριβώς κάτω από το στέρνο. Επαναλάβετε την τεχνητή αναπνοή και τις μαλάξεις.
Στη συνέχεια, φροντίστε να το μεταφέρετε στο πλησιέστερο νοσοκομείο ακόμα κι αν δείχνει καλά, γιατί μπορεί να έχει εισροφήσει νερό και να προκληθεί βλάβη στους πνεύμονες.

Τσούχτρα

Ανακουφίστε τον πόνο του παιδιού τοποθετώντας στην περιοχή ένα μείγμα από νερό και μαγειρική σόδα ή λίγο ταλκ. Εάν παρατηρήσετε συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης, ακολουθείστε τις οδηγίες για αναφυλακτικό σοκ. Επίσης, εάν το δέρμα είναι πολύ κόκκινο και συνεχίζει να πονάει μεταφέρετε το παιδί στο νοσοκομείο.

Δράκαινα

Τοποθετήστε το πληγωμένο σημείο σε λεκάνη με ζεστό νερό για μισή ώρα. Εάν τα αγκάθια του ψαριού παραμένουν στο δέρμα και υπάρχει πρήξιμο, μεταφέρετε το παιδί στο νοσοκομείο.

Δάγκωμα από φίδι

Ξαπλώστε το παιδί με τρόπο, ώστε η πληγή να βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της καρδιάς. Ηρεμήστε το και μην το αφήσετε να μετακινηθεί, γιατί το δηλητήριο θα εξαπλωθεί γρηγορότερα. Πλύνετε την πληγή απαλά με νερό και σαπούνι. Ακινητοποιήστε την περιοχή με επιδέσμους. Μεταφέρετε το παιδί επειγόντως στο νοσοκομείο, όπου θα αναφέρετε, αν είναι δυνατόν, το είδος του φιδιού που προκάλεσε το δήγμα.

Προσοχή: Μην αφήσετε το παιδί να μετακινηθεί. Μην ανοίξετε την πληγή για να ρουφήξετε το δηλητήριο.

ΠΗΓΗ: www.naturanrg,gr