Σχεδόν σε όλα τα σπίτια υπάρχει ένα δωμάτιο που είναι πιο σκοτεινό από τα υπόλοιπα και που χρειάζεται λίγη βοήθεια για να γίνει πιο ευήλιο!

Με λίγες απλές αλλαγές αλλά και τρικ διακόσμησης, θα μπορέσετε να αναπληρώσετε το φυσικό φως που του λείπει και να το κάνετε πιο ευχάριστο.

Κουρτίνες

Βάλτε τις στο πλάι, όπως βλέπετε στη φωτογραφία έτσι ώστε το φυσικό φως να διαχέεται ελεύθερα στον χώρο.

Ή προσθέστε ένα δεύτερο φύλλο που δεν θα κρύβει το φως και θα το αφήσει να περνάει ανεμπόδιστο.

Καθρέφτες

Οι καθρέφτες όχι μόνο «ανοίγουν» τον χώρο ενός μικρού δωματίου, αλλά το φωτίζουν, λόγω της αντανάκλασης του φωτός στο γυαλί. Για ακόμα πιο... φωτεινό αποτέλεσμα, τοποθετήστε τον καθρέφτη ακριβώς απέναντι από το κεντρικό παράθυρο.

Ανοιχτά ράφια

Αν θέλετε να αλλάξετε τη διακόσμηση, προσθέστε ανοιχτά ράφια στους τοίχους, που θα κάνουν τον χώρο να φαίνεται πιο μεγάλος και φωτεινός. Αποφύγετε, όμως, τις σκούρες αποχρώσεις του ξύλου και προτιμήστε τα ανοιχτά χρώματα ή –ακόμα καλύτερα τα γυάλινα ράφια.

Μεταλλικές λεπτομέρειες

Οι μεταλλικές λεπτομέρειες, εκτός από στιλ, δίνουν και λάμψη στο δωμάτιο. Από διακοσμητικά σε χρυσαφί ή ασημί αποχρώσεις μέχρι αυτοκόλλητες μεταλλικές ταινίες πάνω στα έπιπλα, είναι ένας μοντέρνος τρόπος να διακοσμήσετε και να φωτίσετε με στιλ ένα σκοτεινό δωμάτιο.

Τοποθετήστε τα φωτιστικά περιμετρικά του δωματίου

Οι περισσότεροι συνηθίζουμε να έχουμε ένα κεντρικό φωτιστικό στο ταβάνι, όμως για να κάνετε ένα δωμάτιο φωτεινό, ο περιμετρικός φωτισμός είναι αυτός που θα αντικαταστήσει το φως που λείπει στο δωμάτιο, αφού θα διαχέεται περισσότερο μέσα στο δωμάτιο, μιμούμενο το φως που μπαίνει από παράθυρα και μπαλκονόπορτες. 

Φυτά σε άσπρο φόντο

Η αντίθεση του άσπρου τοίχου με το πράσινο χρώμα των φυτών θα δώσει ακόμα περισσότερο φως. Ειδικά αν επιλέξετε μία άσπρη γλάστρα, το αποτέλεσμα θα σας καταπλήξει.

Απομακρύνετε τα ογκώδη έπιπλα από τα παράθυρα

Αν έχετε τοποθετήσει τον σκούρο, ογκώδη καναπέ σας κάτω απ’ το κεντρικό παράθυρο του σαλονιού, καλό θα είναι να του αλλάξετε θέση, γιατί μπλοκάρει το φυσικό φως. Προτιμήστε να αφήσετε κενό τον χώρο κάτω απ’ το παράθυρο ή να τοποθετήσετε έπιπλα που δεν το κρύβουν και αποφύγετε να κρεμάσετε πίνακες δίπλα.

Ανοιχτόχρωμοι πίνακες και χαλιά

Ένας πίνακας με κύριο χρώμα το μαύρο ή ένα πολύχρωμο, «βαρύ» χαλί θα κάνουν το δωμάτιο να φαίνεται πιο σκοτεινό. Προτιμήστε πίνακες με ανοιχτόχρωμο πλαίσιο-κορνίζα και χαλιά σε φυσικές αποχρώσεις.

Λευκό ταβάνι

Για να φωτίσετε ένα δωμάτιο, δεν χρειάζεται να το ξαναβάψετε όλο απ’ την αρχή, εφόσον το χρώμα στους τοίχους δεν έχει ξεφτίσει -μόνο το ταβάνι αρκεί. Αν βάφετε τώρα το σπίτι, επίσης, μην κάνετε το λάθος να πειραματιστείτε με κάποιο άλλο χρώμα στο ταβάνι γιατί θα «σκοτεινιάσει» το δωμάτιο και θα το κάνει να φαίνεται μικρότερο.

ΠΗΓΗ: www.mama365.gr