5160c70cc5554d74b5a53104946b71b7

Καλά τα νέα για όσους χαλαρώνουν το βράδυ με ένα ποτήρι κρασί: Η κατανάλωση δύο ποτηριών κόκκινο κρασί πριν τον ύπνο θα μπορούσε να είναι η "μαγική συνταγή” που συμβάλει στην απώλεια βάρους, σύμφωνα με δύο πρόσφατες μελέτες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Στο Χάρβαρντ, συγκεκριμένα, η μελέτη διήρκησε 13 χρόνια και παρακολούθησε 20.000 γυναίκες.

Οι ειδικοί ανακάλυψαν πως εκείνες που έπιναν δύο ποτήρια κρασί τη μέρα είχαν 70% χαμηλότερο κίνδυνο για παχυσαρκία συγκριτικά με τις γυναίκες που απείχαν από το αλκοόλ. 

Γιατί συμβαίνει αυτό; Φαίνεται πως μία πολυφαινόλη στο κόκκινο κρασί, η ρεσβερατρόλη μεταμορφώνει το λευκό σε καφέ λίπος (δηλαδή στη μορφή του λίπους που καίει θερμίδες), εξηγούν οι ερευνητές από την Ουάσινγκτον.

Γιατί το βράδυ;
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα μελέτησαν την επίδραση της ρεσβερατρόλης που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί σε μέλισσες. Βρήκαν πως το συστατικό αυτό όχι μόνο επιμηκύνει το προσδόκιμο επιβίωσης των μελισσών κατά 33-38% αλλά επίσης επηρεάζει τις αποφάσεις των μελισσών για το φαγητό τους.ια πρώτη φορά διενεργήσαμε αρκετά τεστ για την επίδραση της ρεσβερατρόλης χρησιμοποιώντας τις μέλισσες ως μοντέλο” σημείωνει Gro Amdam, επίκουρος καθηγήτρια στη Σχολή Επιστημών Ζωής του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

Διαπιστώσαμε ακόμη, πως η ρεσβερατρόλη κάνει τις μέλισσες λιγότερο ευαίσθητες στη ζάχαρη – με απλά λόγια οι μέλισσες που είχαν καταναλώσει το αντιοξειδωτικό αυτό δεν έδειχναν ενδιαφέρον για γλυκά ροφήματα, αλλάζοντας ουσιαστικά την αντίληψή τους για το φαγητό. Σε ένα τελευταίο πείραμα, οι επιστήμονες μέτρησαν πόση τροφή μπορούσαν να καταναλώσουν οι μέλισσες όταν είχαν τη δυνατότητα να πιούνε όσο ζαχαρόνερο ήθελαν. "Παραδόξως, οι μέλισσες που είχαν πάρει ρεσβερατρόλη μείωσαν την τροφή τους. Είναι πιθανό η ουσία αυτή να δρα σε κάποιον μηχανισμό που σχετίζεται με τον περιορισμό των θερμίδων”. 

Πώς σχετίζεται αυτό πρακτικά με το κρασί και τον ύπνο; Σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες, η ρεσβερατρόλη που παίρνουμε από ένα ή δύο ποτήρια κόκκινο κρασί, μειώνει τη βραδινή λιγούρα και το τσιμπολόγημα.

Ωστόσο το κρασί δεν είναι η μοναδική πηγή του σημαντικού αυτού αντιοξειδωτικού. Τα μύρτιλλα, οι φράουλες και τα κόκκινα σταφύλια περιέχουν αρκετή ποσότητα. 

ΠΗΓΗ: www.capital.gr