44073 skordalia 590

Όταν ο Ηλίας Μαμαλάκης, ο Άκης Πετρετζίκης, η Αργυρώ Μπαρμπαρήγου και ο Γιάννης Λουκάκος σου προτείνουν να… ξεφύγεις (λίγο) από την κλασική σκορδαλιά και να δοκιμάσεις μια εξίσου νόστιμη παραλλαγή της, δεν μπορείς να αρνηθείς.

Φέτος, κάντε τη διαφορά και βάλτε στη σκορδαλιά κάποιες μικρές πινελιές που θα την απογειώσουν.

Φάβα σκορδαλιά Σαντορίνη από τον Ηλία Μαμαλάκη

400 γραμμάρια φάβα

5 σκελίδες σκόρδο

2 φύλλα δάφνης

1 πρέζα ρίγανη

1 ποτήρι (κρασιού) λευκό κρασιού

1 ποτήρι (κρασιού) κόκκινο κρασί

3 κουταλάκια της σούπας λάδι

Αλάτι

Σιγοβράζετε τη φάβα βάζοντας 4 μέρη νερό και 1 μέρος φάβα. Προσθέτετε 2 φύλλα δάφνης και τη ρίγανη. Ξαφρίζετε και ανακατεύετε συχνά και στη συνέχεια προσθέτετε το κρασί. Όταν η φάβα γίνει ένας πηχτός χυλός, την αποσύρετε από τη φωτιά και βγάζετε και τα φύλλα της δάφνης. Έπειτα, την αφήνετε να στεγνώσει και να σφίξει ενώ παράλληλα λιώνετε το σκόρδο. Όταν κρυώσει η φάβα προσθέτετε το σκόρδο, το λάδι, το αλάτι και ανακατεύετε καλά. Θα πρέπει να προσέχετε να μην γίνει αραιή η φάβα.

Χρωματιστή σκορδαλιά από την Αργυρώ Μπαρμπαρήγου

6-7 πατάτες

4-5 σκελίδες σκόρδο

1/2 λεμόνι για τον χυμό του

3 κουταλιές της σούπας ξίδι από κρασί

1 ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο και σπορέλαιο ανάμεικτο

Αλάτι

1 αυγό ημέρας βιολογικό (προαιρετικά)

Για τη χρωματιστή σκορδαλιά

Λίγο ζουμί από τα παντζάρια

3 ώριμα αβοκάντο

Για τη σκορδαλιά με πατάτα, πρώτα  καθαρίζετε και μετά κόβετε κόβουμε τις πατάτες σε καρέ. Τις βράζετε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να να μαλακώσουν. Τις στραγγίζετε και τις λιώνετε στο μίξερ. Πολτοποιείτε τις πατάτες όσο ακόμα είναι καυτές και Προσθέτετε το αλάτι, το σκόρδο (σε όποια μορφή θέλετε: ψητό, αλεσμένο σε λάδι, πελτές σκόρδου), το λεμόνι και το ξίδι. Βάζετε το μίξερ σε λειτουργία και προσθέτετε το ελαιόλαδο λίγο λίγο, µε ροή κλωστής, προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Αν χρησιμοποιήσετε το αυγό, το προσθέτετε στο τέλος, όσο ακόμα η πατάτα είναι καυτή για να ψηθεί, συνεχίζοντας το χτύπημα. Η σκορδαλιά γίνεται κάτασπρη από το αυγό και αφράτη σαν μους. Αφήνετε να κρυώσει καλά.

Για να δώσετε γεύσεις και χρώμα στη σκορδαλιά, την μοιράζετε σε 2 μπολ. Στο ένα προσθέτετε ένα ώριμο λιωμένο αβοκάντο, και στο άλλο το ζουμί από τα παντζάρια. Ανακατεύετε κάθε σκορδαλιά χωριστά, την κόκκινη με  παντζάρι και την πράσινη με αβοκάντο. Η σκορδαλιά όταν είναι ζεστή είναι αρκετά ρευστή, γι’ αυτό τις παγώνετε για λίγη ώρα στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιηθούν.

Σκορδαλιά με φουντούκια από τον Γιάννη Λουκάκο

300 γραμμάρια πατάτες, βρασμένες και αλεσμένες στον χορτόμυλο

5 γραμμάρια σκόρδο, πολτοποιημένο

20 γραμμάρια φουντούκια καβουρδισμένα

120 γραμμάρια ελαιόλαδο

20 γραμμάρια ξίδι από λευκό κρασί

20 γραμμάρια κρουτόν

Αλάτι

Νερό

Σε ένα πολυμηχάνημα αλέθετε τα φουντούκια μαζί με τα κρουτόν μέχρι να γίνουν σκόνη. Σε ένα μπολ, βάζετε τις αλεσμένες πατάτες, το μείγμα από τα φουντούκια, το ξίδι, το σκόρδο και το λάδι και ανακατεύετε με σύρμα μέχρι τα υλικά να ομογενοποιηθούν. Αλατίζετε και αραιώνετε με νερό, φέρνοντας την υφή της σκορδαλιάς στην πυκνότητα που θέλουμε.

Σκορδαλιά με ψωμί από τον Άκη Πετρετζίκη

4 σκελίδες σκόρδο

100 γραμμάρια γάλα ή νερό

300 γραμμάρια ψωμί χωρίς κόρα

2 λίτρα νερό

100 γραμμάρια ελαιόλαδο

1-2 κουταλιές της σούπας ξίδι από λευκό κρασί

½ κουταλάκια του γλυκού καπνιστή πάπρικα

Ξύσμα από 1 λεμόνι

1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι

Αλάτι και πιπέρι

Κόβετε το σκόρδο με ένα μαχαίρι σε λεπτές φέτες και σε ένα κατσαρολάκι ρίχνετε το γάλα και το σκόρδο. Βράζετε για 2-3 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Σε ένα μπολ ρίχνετε το ψωμί κομμένο σε χοντρές φέτες, προσθέτετε κρύο νερό και το αφήνετε να μουλιάσει για 5 λεπτά.

Στίβετε πολύ καλά το ψωμί και το βάζετε στο μπλέντερ. Προσθέτετε το ελαιόλαδο, το ξίδι, την πάπρικα, το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι, το αλάτι και το πιπέρι. Σουρώνετε το σκόρδο και το ρίχνετε κι αυτό στο μπλέντερ. Χτυπάτε μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα.

Σερβίρετε με φιλέτο μπακαλιάρο, φέτες από λεμόνι, θυμάρι και πασπαλίζετε με λίγο ελαιόλαδο.  

ΠΗΓΗ: www.mama365.gr