Οι φακοί επαφής αυξάνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων και φλεγμονών στα μάτια, με τη μεταφορά ιών και μικροβίων από το δέρμα στο μάτι, όπως αποκαλύπτει μια νέα μελέτη.



Οι ερευνητές έλαβαν εκατοντάδες δείγματα από διάφορα μέρη του ματιού, από εννέα χρήστες φακών επαφής και από 11 άτομα που δεν φορούσαν φακούς επαφής.

Από τα αποτελέσματα της μελέτης φάνηκε ότι το βακτηριακό οικοσύστημα όσων φορούσαν φακούς επαφής ήταν παρόμοιο με εκείνο του δέρματος.

Η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Μαρία Γκλόρια Ντομίνγκεζ Μπέλλο από το ιατρικό κέντρο Langone στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι «Η έρευνά μας δείχνει ξεκάθαρα ότι βάζοντας ένα ξένο αντικείμενο, όπως ένα φακό επαφής, στο μάτι, δεν είναι μια ουδέτερη πράξη. Αυτά τα ευρήματα θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να καταλάβουν γιατί όσοι φορούν φακούς επαφής είναι πιο επιρρεπείς σε μολύνσεις των ματιών από εκείνους που δεν φορούν».

«Ελπίζουμε ότι νεότερες μελέτες στο μέλλον θα δείξουν κατά πόσον οι αλλαγές αυτές στην μικροβιακή χλωρίδα του ματιού οφείλονται στα δάχτυλα που έρχονται σε επαφή με το μάτι, είτε στην άμεση πίεση του φακού, που επηρεάζει και μεταβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα του ματιού», προσέθεσε.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εισαγωγή των μαλακών φακών επαφής, μετά την δεκαετία του 1970 έχει αυξήσει τον επιπολασμό του έλκους του κερατοειδούς χιτώνα.
Οι ειδικοί προειδοποιούν τους χρήστες φακών επαφής ότι χρειάζονται μεγαλύτερη και καλύτερη υγιεινή των χεριών για να μειωθεί η συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων. 

ΠΗΓΗ : news.gr