Ο Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, κατέθεσε,

την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015, Ερώτηση προς τα συναρμόδια Υπουργεία, με αντικείμενο τον Κυβερνητικό προγραμματισμό και τις πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες στη Φθιώτιδα [συνημμένο – 25.02.2015].
Από τις Απαντήσεις που ελήφθησαν από τα Υπουργεία και τις υπηρεσίες τους εξάγονται τα ακόλουθα συμπεράσματα:

1ον. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, δεν έχει γίνει ακόμη η οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών προκειμένου να εκδοθεί σχετική απόφαση αποζημίωσης [συνημμένο – 24.03.2015].
Σύμφωνα, όμως, με το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.) έχει διενεργήσει αυτοψίες και έχει συντάξει σχέδια Κοινών Υπουργικών Αποάσεων (Κ.Υ.Α.), με τις οποίες οριοθετούνται οι πληγείσες περιοχές και καθορίζονται τα μέτρα για τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών των πληγέντων κτιρίων, τις οποίες έχει προωθήσει για υπογραφή στους αρμόδιους Υπουργούς [συνημμένο – 04.03.2015]. Είναι προφανής η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των Υπουργείων. Ενώ, δεν γνωρίζουμε ακόμη αν οι Κ.Υ.Α. έχουν υπογραφεί. Κ.Υ.Α. στις οποίες προτείνονται για οριοθέτηση ως πλημμυρόπληκτες περιοχές οι Τ.Κ. Μοσχοχωρίου, Κόμματος και Περιβολίου και ως κατολισθαίνουσες περιοχές οι Τ.Κ. Αργυρίων, Κολοκυθιάς και Μαρμάρων.

2ον. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, οι έκτακτες ανάγκες θα αντιμετωπισθούν, όπου είναι αναγκαίο, από πιστώσεις του Τακτικού Αποθεματικού. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει γίνει. Υπενθυμίζεται ότι η έκτακτη επιχορήγηση Δήμων της Φθιώτιδας που επλήγησαν από τους σεισμούς, το 2013, στις ίδιες δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, ήταν άμεση.
Ενώ, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η προηγούμενη Κυβέρνηση, στις 31.12.2014, χρηματοδότησε με ποσό ύψους 10.000 ευρώ το Δήμο Μακρακώμης για την αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες [συνημμένο – 20.03.2015].

3ον. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, έχουν ενταχθεί, από την προηγούμενη Κυβέρνηση, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, έργα ύψους άνω των 8,5 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά ποταμών και χειμάρρων στους Νομούς της Περιφέρειας (πλην της Εύβοιας) [συνημμένο – 05.03.2015].

4ον. Σύμφωνα με το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκύπτει πως παρά το γεγονός ότι διενεργήθηκαν οι απαραίτητες επισημάνσεις από τις υπηρεσίας του ΕΛ.Γ.Α., έγιναν αναγγελίες και υποβλήθηκαν δηλώσεις για τις ζημιές που προκλήθηκαν σε διάφορες καλλιέργειες, το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων δεν έχει ξεκινήσει ακόμα («θα αρχίσει σύντομα»). Επίσης, παρά το γεγονός ότι σημειώθηκαν ζημιές και σε αποθηκευμένα προϊόντα και πάγιο κεφάλαιο, η καταγραφή τους είναι ακόμη σε εξέλιξη, δύο μήνες μετά την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ενώ, και στις δύο περιπτώσεις, δεν κατατίθεται συγκεκριμένο και σαφές χρονοδιάγραμμα για την καταβολή των αποζημιώσεων [συνημμένο – 20.03.2015].

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι το ζήτημα της αποκατάστασης των καταστροφών από τις πρόσφατες πλημμύρες στη Φθιώτιδα αντιμετωπίζεται, από την Κυβέρνηση, αποσπασματικά, ασυντόνιστα και με καθυστερήσεις.
Για το λόγο αυτό την καλούμε να δράσει άμεσα, διαμορφώνοντας τους μηχανισμούς και διαθέτοντας τους αναγκαίους – στο πλαίσιο του εφικτού – πόρους για την αποκατάσταση των ζημιών.

Πηγή:lamiastar.gr