Ανοιχτός είναι σήμερα Σάββατο ο δρόμος Λαμίας - φραντζή ο οποίος είχε κλείσει χθες απο τα πλημμυρικά φαινόμενα  λόγω βροχοπτώσεων .


Ο Σπερχειός  ποταμός έχει φουσκώσει επικίνδυνα σε πολλά σημεία του νομού και στο ύψος της γέφυρας πριν το Φραντζή πλημμύρισαν για μία ακόμη καλλιέργειες και χωράφια .
Η εικόνα αυτή και μάλιστα Μάρτιο μήνα με βροχόπτωση δύο ημερών  έφερε την οργή και αντίδραση των αγροτών της Ανθήλης και της Λαμίας οι οποίοι ακούνε για αντιπλημμυρικά έργα αλλά στην πράξη  αυτά δεν υπάρχουν

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Για μία ακόμα φορά στο ίδιο έργο θεατές!!!

Πριν 2 χρόνια κυβέρνηση, περιφερειακή και τοπική διοίκηση κατηγορούσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα για τις πλημμύρες σε όλη την Ελλάδα αλλά και για το κάμπο του Σπερχειού.

Τώρα ποιόν θα κατηγορήσουν.

Μόλις με 2 ημερών ήπιες βροχοπτώσεις (ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ) ξεκίνησε ο Σπερχειός να πλημμυρίζει στο Φραντζόμυλο και στην ΠΕΟ τα σπαρμένα και άσπαρτα χωράφια, οι δεντροκαλλιοέργειες κινδυνεύουν για μια ακόμα φορά, οι κτηνοτρόφοι φοβούνται για το βιός τους.

Ως πότε θα κατηγορούμε τον κακό μας τον καιρό και τη «μήνη του θεού»;

Οι καταστροφές που προκαλούν οι πλημμύρες είμαστε σίγουροι πια ότι δεν είναι αποτέλεσμα του καιρού, ούτε της αδιαφορίας τους, αλλά είναι συνέπεια της κατά επιλογή και της τωρινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, της ΕΕ και φυσικά και της περιφέρειας να μην χρηματοδοτούν έργα υποδομών που στόχο θα έχουν την προστασία της λαϊκής περιουσίας, τα χωράφια και την παραγωγή των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων και της ζωής τους. Είμαστε σίγουροι ότι θα εκτελούσαν τέτοια έργα στη περιοχή μας μόνο εάν με αυτά στηρίζονταν και προστατεύονταν η κερδοφορία μεγάλων αγροτοκτηνοτροφικών επιχειρήσεων και βιομηχανιών.

Είχαμε προειδοποιήσει πριν λίγο καιρό την περιφέρεια μετά τις Φθινοπωρινές πλημμύρες ότι δεν απαιτούνται απλώς έργα καθαρισμού της κοίτης του Σπερχειού, αλλά έργα που θα βασίζονται σε μια ολοκληρωμένη επιστημονική αντιπλημμυρική μελέτη που θα περιλαμβάνει και τους γύρω ορεινούς όγκους που αποτελούν τους τροφοδότες του Σπερχειού   

Μας είναι πια ξεκάθαρο ότι πέρα από τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνουν, την εφαρμογή των πολιτικών και κατευθύνσεων για την αγροτική οικονομία της ΕΕ, αλλά και των περιορισμών της ΚΑΠ με τις όλο και μειούμενες επιδοτήσεις, χρησιμοποιούν και  την παντελή εγκατάλειψη χρηματοδότησης των αναγκαίων έργων υποδομής, προκειμένου να επιταχύνουν την συγκέντρωση γης και παραγωγής στα χέρια λίγων μεγάλων αγροτών και αγροτοδιατροφικών επιχειρήσεων και εμάς στην εξαθλίωση και την ανεργία. 

.Απαιτούμε:

  • Την λήψη άμεσων μέτρων προστασίας . Επιπλέον τον επιστημονικό σχεδιασμό και την εκτέλεση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών, αντιπλημμυρικών έργων που θα προλαμβάνουν και θα αντιμετωπίζουν τις πλημμύρες, αλλά και τη λειψυδρία αποταμιεύοντας και εμπλουτίζοντας τα υδάτινα αποθέματα.
  • Να κηρυχθούν οι πληγείσες περιοχές πλημμυρόπληκτες, να γίνει άμεσα καταγραφή όλων των καταστροφών και να δοθούν αποζημιώσεις για το 100% των ζημιών στους πληγέντες, σε σύντομο χρονικό διάστημα.
  • Να γίνει πάγωμα των χρεών των πληγέντων προς Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, λογαριασμούς ρεύματος - νερού και τράπεζες χωρίς πρασαυξήσεις και τόκους. Να σταματήσουν άμεσα όλες οι διαδικασίες κατάσχεσης.