Ο Διακεκριμένος Έλληνας Αστροφυσικός της NASA και ακαδημαϊκός, δρ.Σταμάτης Κριμιζής, τιμήθηκε με μία ακόμη σημαντική διάκριση προσθέτοντας διακρίσεις  για τις τομές του στη διαστημική και αεροναυτική.

Ο ίδιος βρέθηκε για δεύτερη φορά στην πόλη της Λαμίας  αφήνοντας το κοινό του άφωνο απΌ την μεστότητα του λόγου του αλλά και από την ποιότητα των έργων του.

Ο Σταμάτης Κριμιζής τιμήθηκε από την Ένωση Αστροφυσικών Φθιώτιδας στον ιδιαίτερο χώρο του αστεροσχολείου Υπάτης στον οποίο και ξεναγήθηκε.

Ο ίδιος εντυπωσιάστηκε από τις εγκαταστάσεις και ιδιαίτερα από το τηλεσκόπιο για το οποίο, όπως είπε, οι φωτογραφίες του είναι από τις καλύτερες ποιοτικά.

Εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα ο Σταμάτης (Τομ) Κριμιζής ζεί στην Αμερική.

<<...Έχουμε να διανύσουμε και να γεφυρώσουμε τεράστιες αποστάσεις και επειδή συνεχώς ταξιδεύουμε σε αχαρτογράφητα νερά, όταν κοιτάει κανείς τα δεδομένα που είναι πάντα σχεδόν αναπάντεχα και απρόβλεπτα, αισθάνεται δέος.....>> τονίζει μιλώντας στο radiomemory.gr και εκφράζει το παράπονό του που η αστρονομία δεν διδάσκεται πλέον στα σχολεία ....

Θα εποικίσουμε τον Άρη; τον ρωτάμε και η απάντησή του είναι αφοπλιστική.

– Ο εποικισμός είναι ανόητος για πολλούς λόγους. Κανείς δεν συζητάει το πρόβλημα με την ακτινοβολία στον Άρη. Και με τη κοσμική ακτινοβολία και με τις εκρήξεις του ήλιου. Αυτό είναι μεγάλο εμπόδιο......>>.

Ο Σταμάτης Κριμιζής  απαντά σε όλα αυτά που θέλεις να ρωτήσεις για το διάστημα.

Υπάρχουν εξωγήινοι ; Γιατί είναι πάντα πιο προηγμένοι από εμάς ;

Αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν εξωγήινοι αφού ανακαλύφθηε ζωή  ενώ όπως τονίζει οι άλλοι πολιτισμοί θα είναι πιο προηγμένοι από την γη γιατί <<...Η παρουσία μας στο σύμπαν είναι περίπου 100 χρόνων. Από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα αρχίσαμε να εκπέμπουμε ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Εκατό χρόνια μέσα σε 4,5 δισ. έτη ύπαρξης του ηλιακού μας συστήματος! Ο,τι έχουμε εκπέμψει έχει φτάσει σε 100 έτη φωτός από τη Γη.....>>.

Ο διακεκριμένος αστροφυσικός της NASA Σταμάτης («Τομ») Κριμιζής, ο «νονός» του παρθενικού στην Ιστορία περάσματος από τον Πλούτωνα (στις 14 Ιουλίου 2015) αλλά και ο μοναδικός επιστήμονας που επισκέφθηκε (μέσα από τα όργανα και τα διαστημικά οχήματα που κατασκεύασε) και τους εννέα πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος,  δηλώνει πως δεν ζηλεύει τους αστροναύτες αλλά αυτοί πρέπει να τον ζηλεύουν.

Αναφέρεται στην ανύπαρκτη διαστημική πολιτική της Ελλάδας και δηλώνει ότι ήδη του έχει ζητηθεί η συμβολή του και απάντησε θετικά.

Oι σταθμοί του

1938
Γεννιέται στον Βροντάδο της Χίου.

1961
Πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβας.

1970
Επικεφαλής ερευνητής  στην αποστολή Voyager 1 και 2.  

1991
Διευθυντής Διοίκησης Διαστήματος για τη ΝΑSΑ στο εργαστήριο εφαρμοσμένης Φυσικής Πανεπιστημίου Jonhs Ηopkins.

1996
Εκτόξευση της πρώτης αποστολής  στη σειρά διαστημοπλοίων Discovery της ΝΑSΑ - πρώτη προσεδάφιση σε αστεροειδή (ΕΡΟΣ, 2001).

2010
Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ).  

2015
 Trophy for Lifetime Achievement, του Εθνικού Μουσείου Αεροπορίας και Διαστήματος των ΗΠΑ (Smithsonian Air and Space Museum) για τη συμβολή του στην επιστήμη του Διαστήματος.

2016
Απονομή από ΝΑSΑ του Μεταλλίου Εξαίρετης Κοινωνικής Προσφοράς  και του Βραβείου Διαστημικής Πτήσης (Space Flight Award) από την American Astronautical Society.

Δείτε παρακάτω την συνέντευξη που έδωσε αποκλειστικά στο www.radiomemory.gr