Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στο νομό Φθιώτιδας, κ. Δημήτρης Βέττας, είχε καταθέσει μαζί με άλλους βουλευτές,  στις 24/10/2017 προς τον υπουργό Εσωτερικών Ιωάννη Σκουρλέτη ερώτηση σχετικά με τον αναδρομικό καταλογισμό δημοτικών τελών σε κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Δηλαδή ιδιοκτήτες που διέθεταν ακίνητο το οποίο ήταν κενό και για το οποίο είχε γίνει διακοπή παροχής ρεύματος συνέχιζαν να επιβαρύνονται με δημοτικά τέλη.

Αν και η παρ. 1 του άρθρου 5 του νόμου 3345/2005 προβλέπει ρητά ότι για ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται, σύμφωνα με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ή του νόμιμου εκπροσώπου του και δεν ηλεκτροδοτούνται, ύστερα από βεβαίωση της Δ.Ε.Η., απαλλάσσονται από την καταβολή δημοτικών τελών καθαριότητας για όσο χρόνο αυτά παραμένουν κλειστά, οι ιδιοκτήτες δεν ήταν πλήρως ενημερωμένοι για τη δήλωση της διακοπής ηλεκτροδότησης στους Δήμους, με ταυτόχρονη ευθύνη της ΔΕΗ η οποία δεν ενημέρωνε τους πολίτες για την υποχρέωση δήλωσης διακοπής ηλεκτροδότησης και στο Δήμο

Επιπλέον, όπως τονιζόταν στην κατατεθείσα ερώτηση, οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν σηκώσει το βάρος της φορολογίας με την επιβολή του ΕΝΦΙΑ, του ΤΑΠ και λοιπών φόρων, ενώ δεν εισπράττουν κανένα εισόδημα από τα  κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά τους. Συνεπώς απαιτείται άμεση λύση με την άρση των παραπάνω στρεβλώσεων.

Στην απάντησή του, ο υπουργός Εσωτερικών προαναγγέλλει περαιτέρω ενέργειες  ώστε το ζήτημα να  αντιμετωπιστεί σε όλη του την έκταση   και να  διασφαλισθεί τόσο η δίκαιη μεταχείριση των πολιτών όσο και η  οικονομική  βιωσιμότητα των Δήμων.

Να σημειωθεί ότι με το συγκεκριμένο θέμα είχε ασχοληθεί και ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος στις 15/01/2018 είχε καλέσει όλους τους Δήμους της επικράτειας να εφαρμόζουν ενιαία και ορθά τη διάταξη του άρθρου 5 του Ν. 3345/2005 και να μην επιβάλλουν αναδρομικά δηµοτικά τέλη σε ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται και δεν ηλεκτροδοτούνται, σε περιπτώσεις που η προβλεπόμενη υπεύθυνη δήλωση υπεβλήθη σε χρόνο μεταγενέστερο αυτού της διακοπής ηλεκτροδότησης.