Με μία εμψυχωτική για τις επιχειρήσεις και αισιόδοξη ομιλία  ξεκίνησε το νέος έτος για το ΕΒΕ Φθιώτιδας και τους επιχειρηματίες  από τον νέο πρόεδρο του ΕΒΕ Αθανάσιο Κυρίτση .


Ο νέος πρόεδρος κόβοντας την πρώτη πίτα  του ως νέος πρόεδρος  μίλησε για την ανάγκη το ΕΒΕ να συνεργαστεί με τοπικούς φορείς  αλλά και για την ανάπτυξη η οποία θα έρθει μέσα απο συνεργασίες .
''Η  ανάπτυξη της επόμενης μέρας , είπε ,  θα προκύψει μόνο μέσα από τις προσπάθειες μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, σε όλη τη χώρα. Το Επιμελητήριο είναι ο θεσμός που βρίσκεται κοντά στις επιχειρήσεις και όλοι εσείς τα μέλη μας καλείστε να αξιοποιήσετε τις δομές και την εμπειρία μας''.
Αναφερόμενος στα τοπικά ζητήματα όπως η ΠΕΛ ο κ. Αθανάσιος Κυρίτσης  τόνισε
''Βούληση ολων μας ,  είναι η επαναλειτουργία της ΠΕΛ με νέο πρόσωπο και με την αρωγή Περιφέρειας - Δήμου - Επιμελητηρίου και την τεχνογνωσία της HELEXPO. Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο θα είναι μια δυνατή και δυναμική έκθεση, ένας θεσμός που δεν πρέπει να τον αφήσουμε άλλο να «κοιμάται»…

ΟΛΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Το Επιμελητήριο μας σήμερα κόβει την πίτα του για την έλευση του νέου έτους, αποχαιρετώντας παράλληλα το 2017 που ήταν μια χρονιά με πολλά κοινά με τις προηγούμενες, αναφορικά με τη διαχείριση της κρίσης της Ελληνικής οικονομίας.

Η νέα χρονιά που ανατέλλει δείχνει ότι τα χειρότερα για την ελληνική οικονομία βρίσκονται πλέον πίσω μας. Το ερώτημα όμως είναι πότε και αν θα μπορέσουμε να πάμε πραγματικά καλύτερα.

Ας μη γελιόμαστε:

 για μια οικονομία που έχει συρρικνωθεί κατά 25% και πλέον τα τελευταία χρόνια, δεν αρκεί απλώς να βγει από το φάσμα της ύφεσης. Επιθυμία βεβαίως όλων μας είναι η βελτίωση της οικονομίας η οποία έχει οδηγήσει συντριπτική μερίδα συναδέλφων και συμπολιτών μας στα όρια της φτώχιας, στερούμενοι βασικά αγαθά και υπηρεσίες.

Άραγε για το  κλείσιμο της διαπραγμάτευσης, την  καθαρή έξοδο στις αγορές και την απομείωση του χρέους, πόσα ακόμα πρέπει να υποστούμε;

Η σταθεροποίηση και η βελτίωση του οικονομικού κλίματος πρέπει να βασιστεί στην αύξηση της παραγωγικότητας και την μείωση των δημοσίων δαπανών και όχι στην εύκολη λύση της αύξησης των φορολογικών συντελεστών.

Με λιγότερη φορολογία και αυξημένη ανταγωνιστικότητα ο καταναλωτής θα ενισχυθεί και μαζί του θα ενισχυθούν και οι επιχειρήσεις μας για να προσφέρουν υπηρεσίες και προϊόντα ικανά για να καλύψουν κάθε καταναλωτική ανάγκη.

Για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε, χρειάζεται να παράγουμε ανταγωνιστικότερα προϊόντα & υπηρεσίες, υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.

Χρειαζόμαστε περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια και σοβαρές επενδύσεις. Επενδύσεις σε φυσικό και ανθρώπινο κεφάλαιο.

Χρειαζόμαστε περισσότερες εξωστρεφείς και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις. Χρειάζεται να καταβάλουμε προσπάθεια μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας και να έχει επίκεντρο την Περιφέρεια και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτή.

Είναι ανάγκη να σχεδιαστούν πολιτικές για την υποστήριξη της επιχειρηματικής ανάπτυξης και την προσέλκυση επενδύσεων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Ο ρόλος των Επιμελητηρίων στην προσπάθεια αυτή είναι καίριος και ουσιαστικός. Όλες οι διοικήσεις, θα κληθούν να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας εκσυγχρονίζοντας, εμπλουτίζοντας και αναβαθμίζοντας ποιοτικά τις υπηρεσίες τους.

Εμείς σαν νέα διοίκηση του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας είμαστε πρόθυμοι να συμβάλουμε με προτάσεις-παρεμβάσεις-δράσεις και πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της τοπικής, περιφερειακής αλλά και εθνικής μας οικονομίας. Με ουσιαστικές και ρεαλιστικές συνέργειες με όλους τους φορείς του τόπου μας.

Όλοι οι φορείς, ενώσεις, επιμελητήρια, Δήμοι, Περιφέρειες, χρειάζεται να συνδιαμορφώνουμε στρατηγικές αλλά και να συναποφασίζουμε, μέσα από γρήγορες και ευέλικτες διαδικασίες.

 Από την πλευρά μας, προσπαθούμε προς αυτή την κατεύθυνση, είμαστε ανοικτοί σε συνεργασίες αλλά και τις επιδιώκουμε.

Στο σημείο αυτό, επιτρέψτε μου να αναφερθώ στην επιτυχημένη συνεργασία που έχουμε με την Περιφέρεια μας όλα αυτά τα χρόνια στο πλαίσιο της συμμετοχής των επιχειρήσεων μελών μας σε εθνικές και διεθνείς εκθέσεις.

Ενισχύοντας αυτή την συνεργασία, θα ήθελα να σας ενημερώσω πως το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου συνδιοργανώνουμε με το Κέντρο Υποστήριξης Επιχειρήσεων της Περιφέρειας και την ΑΝΔΙΑ ενημερωτική εκδήλωση για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και τις προοπτικές ανάπτυξης για τη Στερεά Ελλάδα, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δ. Λαμιέων.

Συνεχίζοντας, θα ήθελα να αναφερθώ και στη συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (ευελπιστώντας και σε ένα Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας)

 σε θέματα καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας, καθώς και εκπαίδευσης – κατάρτισης των μελών μας, σε συνέχεια της σύναψης σχετικού μνημονίου.

Ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα που απαιτεί τη συνεργασία και τη συνεννόηση όλων, είναι και αυτό της εξυγίανσης και επαναλειτουργίας της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας.

Στην πρόσφατη επίσκεψη μου στον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κο Παπαδημητρίου, έθεσα το ζήτημα που απασχολεί την περιοχή μας, όσον αφορά όχι μόνο την επαναλειτουργία και διοργάνωση της 51ης Πανελλήνιας Έκθεσης, αλλά και αυτό της εξυγίανσης και δημιουργίας ενός δυναμικού μοντέλου ανάπτυξης και διοίκησης.

Βούληση μας καθώς και βούληση του Υπουργού  είναι η επαναλειτουργία της ΠΕΛ με νέο πρόσωπο και με την αρωγή Περιφέρειας - Δήμου - Επιμελητηρίου και την τεχνογνωσία της HELEXPO. Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο θα είναι μια δυνατή και δυναμική έκθεση, ένας θεσμός που δεν πρέπει να τον αφήσουμε άλλο να «κοιμάται»…

 Ένας τέτοιος χώρος στην καρδιά της πόλης μας, με συγκριτικά πλεονεκτήματα και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, οφείλει να γίνει ο επιχειρηματικός πνεύμονας τόσο της Λαμίας όσο και της ευρύτερης περιοχής μας.

Δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος. Η Έκθεση Λαμίας πρέπει να ξαναγίνει ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ επί της ουσίας και όχι μόνο στον τίτλο. Θα επιδιώξουμε να τη μεταμορφώσουμε σε έναν πολυχώρο δραστηριοτήτων, εμπορικών και επιχειρηματικών συνδιαλλαγών που θα λειτουργεί καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους.

Όμως δεν θέλω να σας κουράσω άλλο…

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Ολοκληρώνοντας την ομιλία μου θα ήθελα να επισημάνω ότι οι δύσκολοι οικονομικοί και επιχειρηματικοί καιροί που περνάμε, μας υποχρεώνουν να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας για ένα κοινό σκοπό: την ανάκαμψη της οικονομίας και την βελτίωση  του επιχειρηματικού κλίματος.

Πρέπει να πιστέψουμε ότι η ανάπτυξη της επόμενης μέρας θα προκύψει μόνο μέσα από τις προσπάθειες μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, σε όλη τη χώρα. Το Επιμελητήριο είναι ο θεσμός που βρίσκεται κοντά στις επιχειρήσεις και όλοι εσείς τα μέλη μας καλείστε να αξιοποιήσετε τις δομές και την εμπειρία μας.

Πρέπει να πιστέψουμε στους εαυτούς μας, στους ανθρώπους μας, στα νέα ανήσυχα και δυναμικά μυαλά του τόπου μας. Πρέπει να εμπνεύσουμε τους νέους και τις νέες μας, να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες ώστε να παραμείνουν στον τόπο μας και να εξασκήσουν τη δημιουργικότητά τους. Το οφείλουμε στα παιδιά μας, το οφείλουμε στους νέους μας, για να ανακόψουμε το κύμα φυγής νέων επιστημόνων και λαμπρών μυαλών στο εξωτερικό.

Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου που τιμήσατε με την παρουσία σας την καθιερωμένη γιορτή του Επιμελητηρίου μας.

Εύχομαι ολόψυχα, εκ μέρους όλου του Δ.Σ. και των υπαλλήλων, χρόνια πολλά και ευλογημένα σε όλους εσάς και τις οικογένειές σας.

Καλή και παραγωγική χρονιά σε όλους!