Από τα 34 χρόνια ζωής της ΔΕΥΑΛ, είχα την τιμή σχεδόν τα μισά, δηλαδή τα 16 χρόνια, να είμαι πρόεδρος της, όπως άλλωστε και στις περισσότερες δημοτικές επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα του Δήμου, με όχι όμως πάντα τόσο καλά αποτελέσματα και μάλιστα σε μερικά με προβλήματα.


Το αναφέρω αυτό για να τονίσω την σημασία της ποιότητας και της υπαλληλικής επάρκειας των στελεχών και των εργαζομένων και την καθοριστική συμβολή τους στην ανοδική πορεία και τα καλά αποτελέσματα που έχει να παρουσιάσει η ΔΕΥΑ Λαμίας, αφού αυτοί σηκώνουν το βάρος της
 καθημερινής διαχείρισης και της σύνθεσης της συνολικής εικόνας της επιχείρησης.


Θέλετε γιατί η λειτουργία της ΔΕΥΑΛ προσιδίαζε στην επιστήμη και στο επάγγελμα μου και ήμουν πολύ κοντά στην λειτουργία της, θέλετε γιατί εμπιστεύτηκα και τίμησαν αυτή μου την εμπιστοσύνη τα στελέχη της, θέλετε γιατί οι εργαζόμενοι πιστεύουν και πονάνε πραγματικά την δημοτική αυτή
 επιχείρηση, σήμερα αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση για το τεράστιο έργο της και ευγνωμοσύνη για όλους τους εργαζόμενους.
Λέω τεράστιο έργο γιατί από τους πίνακες που μας έδειξε ο διευθυντής από το 1980 μέχρι το 1998, οι επενδύσεις έφτασαν τα 30 εκατομμύρια € και από το 1999 μέχρι το 2015 οι επενδύσεις άγγιξαν τα 90 εκατομμύρια €, δηλαδή τα χρόνια της θητείας μου απογειώθηκε η ΔΕΥΑΛ με τριπλάσιο ύψος έργων.


Αξίζει επίσης να τονίσω ότι το γεγονός ότι αφήσαμε την ΔΕΥΑΛ με ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ύψους 5.000.000 € (πέντε εκατομμυρίων) δεν σημαίνει ότι τα πράγματα ήταν πάντα ρόδινα και δεν θα ξεχάσω την πρώτη ημέρα, μόλις πρωτοανέλαβα Δήμαρχος, που μαζί με τον διευθυντή τρέχαμε για να ρυθμίσουμε καθυστερημένες δανειακές απαιτήσεις.
Αυτό όμως δεν εμπόδισε τα επόμενα χρόνια και τις Καποδιστριακές κοινότητες να αναλάβουμε και τους Καλλικρατικούς δήμους να αναλάβουμε και να κάνουμε δύο μειώσεις στο τιμολόγιο του νερού και να παρουσιάσουμε αυτό το τεράστιο έργο.
Ένα έργο που κάλυψε πλήρως τις ανάγκες του Δήμου σε αποχέτευση και ύδρευση αλλά και που συνέβαλε καθοριστικά στην προστασία του ευρύτερου περιβάλλοντος της περιοχής μας και ειδικότερα στην προστασία του ευαίσθητου οικοσυστήματος Σπερχειού και Μαλιακού.
Με την επέκταση του βιολογικού καθαρισμού της Λαμίας, με την απορρόφηση και επεξεργασία των οικιακών λυμάτων της Στυλίδας, με την κατασκευή του νέου βιολογικού καθαρισμού Λουτρών Υπάτης-Λιανοκλαδίου, με την συμβολή στην κατασκευή των βιολογικών καθαρισμών Μακρακώμης και Αγίου Γεωργίου ΠΑΡΑΔΩΣΑΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΘΑΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΡΑΛΑΒΑΜΕ.


Δεν θα αναφερθώ αναλυτικά στα έργα της ΔΕΥΑΛ, θα ξεχωρίσω όμως τον «Έλεγχο Τηλεχειρισμό» όλου του δικτύου ύδρευσης, τον οποίο ΠΡΩΤΗ στην Ελλάδα εφάρμοσε η ΔΕΥΑ Λαμίας και για πολλά χρόνια αποτελούσε υπόδειγμα απορροφητικότητας και πρωτοπορίας στα φυλλάδια του υπουργείου ως καλή πρακτική απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων και καινοτομίας.


Θα αναφερθώ στον νέο αγωγό τροφοδοσίας με πόσιμο νερό της Λαμίας. Μας αρέσει να λέμε ότι το νερό το έφερε ο Μαρκόπουλος ή τον πρώτο σύγχρονο αγωγό τον έφτιαξε ο Μακαρέζος, αλλά ο νέος τροφοδοτικός αγωγός εξασφαλίζει το πόσιμο νερό στη Λαμία για τα επόμενα 60 χρόνια.
Και θα κλείσω με το εμβληματικό μέγαρο της ΔΕΥΑΛ που ήδη έγινε μέρος της ταυτότητας της Λαμίας, που κοσμεί Ελληνικά αρχιτεκτονικά περιοδικά, αλλά πλέον και Ιαπωνικό αρχιτεκτονικό περιοδικό, για το οποίο η εφημερίδα Καθημερινή έκανε ειδικό αφιέρωμα και το οποίο αποτελεί υπόδειγμα βιοκλιματικού σχεδιασμού, χρήσης της αβαθούς γεωθερμίας και σύγχρονου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.
Εκφράζω την ικανοποίησή μου γιατί βλέπω ότι όλες οι πτέρυγες του δημοτικού συμβουλίου στηρίζουν την δημοτική μας αυτή επιχείρηση και πιστεύω ότι όλοι μας πρέπει να κάνουμε ότι χρειάζεται για να διατηρήσει η ΔΕΥΑ Λαμίας την ανοδική της πορεία, και τον κοινωφελή και δημοτικό της χαρακτήρα.

Ευχαριστώ
Για την Κοινωνική Συμμαχία
Γιώργος Κοτρωνιάς
 .