Ανασηκώνει μανίκια και προχωρά  στην διερεύνηση και στη σύνταξη μελέτης για την δημιουργία πανεπιστημίου Στερεάς  η ΠΕΔ  Στερεάς σε συνεργασία με όλους τους φορείς και την Περιφέρεια.

Σε συνεδρίασή της με την παρουσία του καθηγητή και πρώην  αναπληρωτή υπουργού δημόσιας τάξης Γιάννη Πανούση συζητήθηκε διαξοδικά το θέμα του πανεπιστημίου μπαίνοντας τα θεμέλια  για ένα νέο πανεπιστήμιο με μελλοντικές προδιαγραφές και το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με την αγορά εργασίας αλλά και με την οικονομική ανάπτυξη  της περιοχής .
Κατά την εισήγησή του ο κ. Πανούσης τόνισε ότι θα πρέπει να κατατεθεί μία ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση με όρους τεχνόπολις και όχι με τα μειονεκτήματα του παρελθόντος .

Όπως είπε χαρακτηριστικά  το πανεπιστήμιο που ζητά η Στερεά θα πρέπει <<..να είναι πολύγλωσσο , ανοιχτό σε νέα αντικείμενα , να δημιουργεί αποκατάσταση της δημοκρατίας και να αποτελεί σημαντική επένδυση εθνικής προσπάθειας ...>>
Ο κ.Πανούσης τάχθηκε υπερ της αποκέντρωσης και στην εκπαιδευση σημειώνοντας  ότι το πανεπιστήμιο θα πρέπει επίσης να είναι πολυμορφικό , πολυερευνητικό και πολυδομικό γιατί ενα τέτοιο πανεπιστήμιο είναι αυτό που έχει ορίζοντα μελλοντικό και δεν χρειάζεται πολλά λεφτά .

Αποκαλύπτοντας  την πρόταση την οποία έχει επεξεργαστεί με τα σημερινά δεδομένα και σημειώνοντας ότι επιδέχεται αλλαγές και διορθώσεις μίλησε  για τρεις σχολές .

1. Σχολή γεωπολιτικής  με τομείς α. πολιτισμός διασποράς β. ιστορία πολέμου .
Η σχολή αυτή προτείνεται λόγω ιστορίας της περιοχής , μπορεί να την θεμελιώσει η Λαμία  και θα πρέπει να συνοδεύεται , σύμφωνα πάντα με την πρόταση απο ένα ινστιτούτο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και ειρήνης .
2.Σχολή κοινωνικών επιστημών με τομείς α. μεταναστευτικής πολιτικής  και β. κοινωνικής οικονομίας .
Θα συνοδεύεται απο ένα ινστιτούτο πληθυσμιακών ερευνών .
3. Σχολή τουριστικών σπουδών και ανάπτυξης με τομείς α. περιφερειακής οικονομικής ανάπτυξης και β. τουριστικής πολιτικής .
Θα συνοδεύεται απο ένα ινστιτούτο θαλασσίων ερευνών και ναυτικών σπουδών
4. Σχολή τεχνικών σπουδών  και Αμφικτυονιών  με αξιοποίηση των Δελφών και την λειτουργία θερινών τμημάτων .


Σύμφωνα με τον κ. Πανούση  αυτές οι σχολές είναι εκείνες που θα μπορέσουν να σταθούν μελλοντικά και να προσφέρουν εξέλιξη στους νέους επιστήμονες .
Ο κ.Πανούσης ζήτησε συνάντηση με όλα τα δημοτικά συμβούλια με την παρουσία και των φορέων για το θέμα , να αναζητηθούν  χώροι και κτίρια  μέσα στον ιστό της πόλης και να δημιουργηθεί μία ομάδα εργασίας  για διερεύνηση και τεκμηρίωση της πρότασης .
Λίγο νωρίτερα , κατά την τοποθέτησή του  ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης  τόνισε τις δυνατότητες της περιφέρειας Στερεάς για την δημιουργία ενός πανεπιστημίου  σημειώνοντας  ότι <<... είναι αναγκαία και χρήσιμα τα έργα υποδομών και οι δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης , όμως το μέλλον είναι συνδεδεμένο με την γνώση και την επιστήμη . Η σύνδεση οικονομικής ανάπτυξης και ακαδημαϊκής κοινότητας είναι δεμένα μεταξύ τους και τα παιδιά της περιφέρειας Στερεάς  έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα υπόλοιπα....>>

Ο δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης  απευθυνόμενος  στον κ. Πανούση τόνισε πως θα είναι πάντα δίπλα  του στις προσπάθειες του και στην ομάδα εργασίας αλλά ζήτησε πιο γρήγορη ταχύτητα στην διερεύνηση και στις διεργασίες .
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Λουκάς Υπερήφανος εξέφρασε την στήριξη του  στον καθηγητή Γιάννη Πανούση σημειώνοντας  ότι και ηθικά και οικονομικά  η τοπική αυτοδιοίκηση θα στηρίξει την πρόταση για την δημιουργία πανεπιστημίου Στερεάς .