DSC 1126

Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, συμμετέχει στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που λαμβάνει χώρα στη Βιέννη της Αυστρίας στις 17-18 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της Αυστριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην παρέμβασή του, στη συνεδρία για την εφαρμογή του πλαισίου δημοσιονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε:

«Η συλλογική απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα πρέπει να είναι μια πιο ανθεκτική, ανταγωνιστική και αποτελεσματική Ευρώπη, με ενισχυμένη αλληλεγγύη, καλύτερο οικονομικό συντονισμό, επαρκή εργαλεία και πόρους για την αντιμετώπιση ανισορροπιών και συγκεκριμένους κανόνες μακροπρόθεσμης οικονομικής διακυβέρνησης.

Βασικές προϋποθέσεις για την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, είναι:

  • Ένα νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο αυξημένης λογοδοσίας, ευέλικτης διάρθρωσης, που να στοχεύει σε περιοχές με αυξημένη προστιθέμενη αξία και σημαντική μόχλευση.
  • Η εφαρμογή υπεύθυνων δημοσιονομικών πολιτικών, με την απλοποίηση της υφιστάμενης πολυπλοκότητας των δημοσιονομικών κανόνων, λαμβάνοντας υπόψη το διαρθρωτικό δημοσιονομικό ισοζύγιο.
  • Η υιοθέτηση ρεαλιστικών δημοσιονομικών στόχων και η βελτίωση της σύνθεσης των δημόσιων οικονομικών, με τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης και τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών.
  • Η εφαρμογή συνεκτικών μεταρρυθμίσεων, με την κάθε χώρα να έχει την ιδιοκτησία τους, οι οποίες θα βελτιώσουν τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα.
  • Η δημιουργία και αποτελεσματική λειτουργία ανεξάρτητων εθνικών θεσμών, όπως το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τους δημοσιονομικούς κανόνες.
  • Ο μετασχηματισμός του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα λειτουργεί ως μηχανισμός δημοσιονομικής σταθεροποίησης, με επαρκείς ικανότητες δανειοδοσίας και δανειοληψίας και με τη δυνατότητα ανάπτυξης νέων χρηματοδοτικών μέσων.
  • Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης με την λειτουργία και την εδραίωση ενός Ευρωπαϊκού Φορέα Εγγύησης Καταθέσεων, με την ταυτόχρονη προώθηση του επιμερισμού και της μείωσης του ρίσκου.
  • Η προώθηση μιας ολοκληρωμένης ένωσης κεφαλαιαγορών για την ενίσχυση της ρευστότητας.
  • Η μείωση των οικονομικών αποκλίσεων και ανισοτήτων, με την ενεργοποίηση μέτρων υλοποίησης ενεργητικής κοινωνικής πολιτικής».