vouli mousia

Με τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, συναντήθηκε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης και ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας Αριστείδης Τασιός, προκειμένου να συνυπογράψουν τις προγραμματικές συμβάσεις με τους Δημάρχους Καρπενησίου, Νίκο Σουλιώτη και Αγράφων Θεόδωρου Μπαμπαλή, οι οποίες θα δίνουν το πράσινο φως για τα έργα αναβάθμισης του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στους Κορυσχάδες και του Μουσείου της Παλαιάς Βίνιανης.

Σύμφωνα με τις προγραμματικές συμβάσεις, ξεκινούν τα έργα που αλλάζουν ριζικά την εικόνα των δύο μουσείων ώστε, από τη μία πλευρά, να συντηρηθούν και από την άλλη να αποτελέσουν πόλο έλξης επισκεπτών.

Για το έργο που συγχρηματοδοτούν η Περιφέρεια και η Βουλή των Ελλήνων, ο κ. Μπακογιάννης, σε ενημέρωσή του προς τους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι πρόκειται για παρεμβάσεις που δεν αποκαθιστούν απλώς την ομαλή λειτουργία των μουσείων, αλλά τα μετατρέπουν σε σύγχρονους χώρους ανάδειξης της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού.

Η εφαρμογή της μουσειολογικής μελέτης και η χρηματοδότηση του εξοπλισμού των Μουσείων θα καλυφθεί από το Ίδρυμα Κόκκαλη. 

Επόμενο βήμα είναι η υλοποίηση του Δικτύου Μουσείων της Ευρυτανίας, στο οποίο θα συμμετέχουν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, οι δύο Δήμοι, το ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων και το ίδρυμα Κόκκαλη, με στόχο την διασφάλιση της λειτουργίας των μουσειακών χώρων, της καλύτερης οργάνωσης και προβολής τους. 

Μετά την υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων, ο κ. Μπακογιάννης δήλωσε:

«Αυτό που κάνουμε σήμερα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα μπροστά. Όχι μόνο για την Ευρυτανία που υπήρξε πεδίο μάχης, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα. Με τον εκσυγχρονισμό αυτών των μουσείων πετυχαίνουμε δύο βασικούς στόχους. Να περιφρουρήσουμε τις ιστορικές μας μνήμες που πάντα θα θυμίζουν ότι μπορούμε να διαφωνούμε και να συνυπάρχουμε. Και να ενισχύσουμε  με αυτόν τρόπο την τοπική μας οικονομία».