DSC01967

Ο Υποψήφιος Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος συναντήθηκε τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019 με το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, στο οποίο παρουσίασε τους βασικούς άξονες του προγράμματος του, σχετικά με την επιχειρηματικότητα.

«Σήμερα συναντηθήκαμε με τους ανθρώπους που ξέρουν καλύτερα από όλους τι σημαίνει επιχειρηματικότητα. Τι σημαίνει να τολμάς, να επιχειρείς στο σημερινό περιβάλλον. Συζητήσαμε μαζί τους για τα προβλήματα, αλλά κυρίως για τις προοπτικές ανάπτυξης που ανοίγονται για την πόλη μας. Η διαπίστωση ήταν κοινή: H Λαμία χρειάζεται μια δημιουργική επανεκκίνηση με τις παραγωγικές δυνάμεις της πόλης στο επίκεντρο. Πιστεύουμε ότι με τη συμμετοχή των επιχειρήσεων, αλλά και με ένα σαφές σχέδιο παρεμβάσεων και δράσεων μπορούμε να βάλουμε ξανά μπρος στην αγορά και να ενισχύσουμε αποτελεσματικά την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της τοπικής επιχειρηματικότητας», τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος Λαμιέων.

Ο υποψήφιος δήμαρχος συζήτησε, επίσης, και για άλλες δομές και παρεμβάσεις που θα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του συνδυασμού «ΛΑΜΙΑ –ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΠΟΛΗ» και ανέφερε, μεταξύ των άλλων, 11 σημεία :

1.- Δημιουργία του «Συμβουλίου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης», το οποίο θα ενώσει όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της πόλης, σε έναν κοινό στόχο: τη διαρκή προσπάθεια για βελτίωση της ανάπτυξης στο Δήμο μας. Στο Συμβούλιο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης θα συμμετέχουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, όπως τα Επιμελητήρια, η Ένωση Ξενοδόχων, το πανεπιστήμιο και άλλοι. Όλα τα θέματα που αφορούν την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα θα συζητούνται εκεί, σε έναν δημόσιο διάλογο όπου θα συμμετέχουν όλοι, χωρίς αποκλεισμούς. Το Συμβούλιο θα έχει γνωμοδοτικό ρόλο και θα εισηγείται τις προτάσεις του στο Δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

2.-Αύξηση της τουριστικής επισκεψιμότητας– Καθιέρωση της Πόλης ως τουριστικού Προορισμού.

-Ανάπλαση σημείων τουριστικού ενδιαφέροντος, Ανάπλαση του κέντρου της πόλης (Ανακατασκευή πλατειών, πεζοδρομήσεις ή δημιουργία δρόμων ήπιας κυκλοφορίας).

-Δημιουργία τουριστικού – επιχειρηματικού οδηγού.

-Εκπαίδευση – κατάρτιση του προσωπικού του δήμου σε τουριστικά θέματα.

-Δημιουργία υποδομών που θα διευκολύνουν την εύκολη και γρήγορη πρόσβαση των επισκεπτών στην πόλη.

-Διοργάνωση εκδηλώσεων όλο το χρόνο.

- Δημιουργία Δομής Διαχείρισης Προορισμού

- Υποστηρίζουμε κι ενισχύουμε το θεσμό του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου

3.- Ίδρυση δομής υποστήριξης του δήμου σε θέματα επιχειρηματικότητας, δημιουργώντας ένα περιβάλλον με υπηρεσίες ενημέρωσης και one stop shop, που θα διευκολύνει τους νέους επιχειρηματίες, θα παρέχει ενημέρωση για το νομοθετικό πλαίσιο, διευκολύνσεις και απαλλαγές σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες του Δήμου, συντονισμό σε ό,τι αφορά χρηματοδοτούμενα επενδυτικά προγράμματα.

-Θα διευκολύνει το ξεκίνημα και την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων, καθώς και την επέκταση ή τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων.

-Θα πληροφορεί για τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που υλοποιούνται από φορείς στην ελληνική επικράτεια αλλά και απευθείας από την Ε.Ε.

-Θα παρέχει υποστήριξη, διευκόλυνση, εξυπηρέτηση για τα καθημερινά γραφειοκρατικά προβλήματα σε συνεργασία με το ΓΕΜΗ.

-Θα δημιουργεί συνέργειες με αντίστοιχα γραφεία Δήμων για την ανάπτυξη και υλοποίηση κοινών έργων και προγραμμάτων

-Θα διοργανώνει εκδηλώσεις ενημέρωσης για προγράμματα χρηματοδότησης εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων.

-Θα αξιοποιεί προγράμματα χρηματοδότησης της Ε.Ε. (π.χ. ERASMUS) για την κινητικότητα επιχειρήσεων και τη δικτύωσή τους στο εξωτερικό.

Ενδεικτικές παρεμβάσεις της Δομής Στήριξης :

4.- Κίνητρα για την στέγαση καινοτόμων επιχειρήσεων εντός των ορίων του δήμου με μειωμένα δημοτικά τέλη και επιπλέον ευκολίες.

5.- Στήριξη επιχειρήσεων παραγωγής προϊόντων που χαρακτηρίζουν την ιδιαιτερότητα της περιοχής και αναδεικνύουν τον ντόπιο χαρακτήρα.

6.-Δικτύωση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών (clustering).

7.-Στήριξη δράσεων ανάδειξης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών

8.-Δημιουργία ΤΕΧΝΟΠΟΛΗΣ του Δήμου Λαμιέων, με προτεινόμενο χώρο την ΠΕΛ ΛΑΜΙΑΣ.

Πρόκειται για ένα πολυλειτουργικό χώρο που θα έχει πλήρη οργανωτική δομή και θα αποτελεί  σημείο συγκέντρωσης των δράσεων επιχειρηματικότητας και καινοτομίας του Δήμου Λαμίας με την υποστήριξη διαδικτυακής πλατφόρμας προώθησης.

Θα μπορεί να υποστηρίξει:

-Ενημερωτικές εκδηλώσεις και ημερίδες.

-Εβδομάδες ή Μέρες Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας με θεματικά αντικείμενα.

-Διαγωνισμούς ιδεών για την καινοτομία και την Επιχειρηματικότητα.

-Διοργάνωση διαβουλεύσεων με φορείς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

-Υλοποίηση δράσεων εξωστρέφειας και δικτύωσης.

Στην πράξη θα λειτουργεί ως ενεργό Εργαστήριο Επιχειρηματικότητας & Καινοτομίας που θα εμπλέκει στις σχετικές διαδικασίες τέσσερις ομάδες ατόμων και οργανισμών:

(i) Καταναλωτές.

(ii) Επιχειρήσεις.

(iii) Παραγωγούς τεχνολογίας (Πανεπιστήμια, ερευνητές, φοιτητές).

(iv) Διευκολυντές (enablers, Δημόσιος Τομέας).

9.-Δημιουργία θερμοκοιτίδων – εκκολαπτηρίων επιχειρήσεων.

Σε συνεργασία με το Επιμελητηρίο και τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και σε χώρο που θα παραχωρήσει ο Δήμος θα δημιουργηθούν κατάλληλες δομές ώστε να φιλοξενήσουν νεοφυείς επιχειρήσεις, διευκολύνοντας το ξεκίνημα και την ανάπτυξη τους.

10.- Ανάδειξη και προώθηση της κοινωνικής οικονομίας και των κοινωνικών επιχειρήσεων.

11.-Υλοποίηση δωρεάν σεμιναρίων.

-Επιχειρηματικότητας για όλους τους δημότες ανεξαρτήτου ηλικίας.

-Επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης ενηλίκων,  σε συνεργασία με τα επιμελητήρια και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.