54728900 2410417342303789 3281940525560627200 n 1

Την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019 πραγματοποιήσε ο βουλευτής Φθιώτιδας Δημήτρης Βέττα συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Γιώργο Γιαννόπουλο, την Υποδιοικήτρια της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κα. Παρασκευή Ζαζά και τον Διοικητή του Γ.Ν. Λαμίας κ. Ευάγγελο Χατζημαργαρίτη προκειμένου να συζητηθούν θέματα που αφορούν στο ΚΕ.ΦΙ.ΑΠ και τυχόν εξελίξεις σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του.

Η ανάγκη πραγματοποίησης της σύσκεψης προέκυψε λόγω εύλογου ενδιαφέροντος του κου Βέττα για το ΚΕΦΙΑΠ, ο οποίος πληροφορήθηκε από συμπολίτες του τα τελευταία δρώμενα στο Κέντρο και θέλησε να ενημερωθεί σχετικά από τους αρμοδίους, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τη σημαντικότητα των  υπηρεσιών που παρέχονται στα πλαίσια λειτουργίας του ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. Λαμίας, οι οποίες επιγραμματικά είναι μεταξύ άλλων η  Κοινωνική Υποστήριξη και Εμψύχωση, η Ψυχολογική Υποστήριξη και Συμβουλευτική, η Φυσικοθεραπεία Ενηλίκων, η Φυσικοθεραπεία Παιδιών, η Εργοθεραπεία, η Αγωγή Υγείας,  η Νοσηλευτική Παρέμβαση και Υποστήριξη), ενώ ταυτόχρονα παρέχεται κοινωνική υποστήριξη από Κοινωνική Λειτουργό.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι το ΚΕ.ΦΙ.ΑΠ Φθιώτιδας  ιδρύθηκε το 2001. Το 2018 προσέφερε περίπου 3.000 θεραπευτικές συνεδρίες. Υπάρχει μεγάλη μακροβιότητα στις υπηρεσίες του, για παράδειγμα παρέχεται υπηρεσία σε παιδί από το 2004 μέχρι και σήμερα και έχει εύρος ηλικίας από βρέφη ως 90 χρονών. Υπάρχει συνεργασία με μεγάλα νοσοκομεία της χώρας και παρέχει τις  υπηρεσίες του σε ανασφάλιστους.          

Κατά τη συζήτηση παρουσιάστηκε από την Υποδιοικήτρια της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας κα Παρασκευή Ζαζά και τον Διοικητή του Γ.Ν. Λαμίας  κο Ευάγγελο Χατζημαργαρίτη, η υπό σχεδιασμό δημιουργία Τμήματος – Κλινικής (κλειστής νοσηλείας)  30 κλινών στο Γ.Ν. Λαμίας, που θα αποτελέσει μια από τις πρώτες τρείς Πανελλαδικά κλινικές αποκατάστασης σε δημόσιες δομές του ΕΣΥ. Στο πλαίσιο λειτουργίας της εν λόγω κλινικής – τμήματος θα ενταχθούν και τα εργαστήρια που λειτουργούν τώρα στο ΚΕΦΙΑΠ.

Επίσης τονίσθηκε από τον κο Βέττα η ανάγκη ύπαρξης δικλείδων ασφαλούς μετάβασης του ΚΕ.ΦΙ.ΑΠ στο νέο λειτουργικό σχήμα και συγκεκριμένα η συνέχιση της εύρυθμης παροχής υπηρεσιών του στους πολίτες, όπως σήμερα αυτή υφίσταται, μέχρι την ολοκλήρωση της ίδρυσης και λειτουργίας του νέου τμήματος, γεγονός το οποίο απεδέχθησαν οι προαναφερόμενοι παρευρισκόμενοι στη συνάντηση και υποσχέθηκαν ότι θα πράξουν.

Επισημαίνεται ότι κατά τη συζήτηση έγινε αναφορά στο υπό μελέτη σχέδιο της ίδρυσης και λειτουργίας ξεχωριστού Τμήματος Αποκατάστασης Παίδων στο Γ.Ν. Λαμίας (10 από τις 30 κλίνες), γεγονός που τεκμηριώνει την ενεργό και διαρκή  δράση της Διοίκησης του νοσοκομείου για την εξέλιξη και ισχυροποίηση του θεσμού του Γ.Ν. Λαμίας.