DSC05387

Εγκαινιάστηκε την Κυριακή 21 Απριλίου 2019 από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φθιώτιδας, κ.κ. Νικόλαο, το Μουσείο Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας που βρίσκεται στο νεοκλασσικό κτήριο ( Όθωνος 47, Λαμία ).

Ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας κος. Ευθύμιος Καραΐσκος στα εγκαίνια του Νέου Μουσείου Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, τόνισε στην ομιλία του:

"Στη Λαμία στην καρδιά της Ρούμελης, όπου έχυσαν τα αίμα τους αγωνιστές  για την Ελευθερία του τόπου μας, ενός τόπου που είναι ιστορικά συνδεμένος με την επανάσταση του 1821 και ανέδειξε ήρωες σαν τον Αθανάσιο Διάκο που τιμούμε σήμερα. Ενός τόπου στον οποίο γράφτηκε και το έτος της Εθνικής αντίστασης. Οφείλουμε λοιπόν να διατηρήσουμε άσβεστη τη μνήμη των ηρώων της Ρούμελης και αυτό έρχεται να υπηρετήσει η ενέργειά μας αυτή.

Μέσα στην προσπάθεια μας να αναβαθμίσουμε το πολιτιστικό προϊόν της περιοχής μας και να αυξήσουμε μέσα από αυτό, την επισκεψιμότητα στην πόλη μας και την περιοχή μας, τον περασμένο Ιούλιο ήρθαμε σε επαφή και αμέσως μετά τον Αύγουστο σε συμφωνία με το Πολεμικό μουσείο για την ίδρυση στη Λαμία ενός Μουσείου στο οποίο να μπορεί κάποιος μέσα από εκθέματα και το ιστορικό υλικό, να γνωρίσει καλύτερα τη Νεότερη Ελληνική ιστορία.

Πρώτος και ίσως ο σημαντικότερος στόχος είναι να συμβάλλει, με την λειτουργία του, στην ενδυνάμωση της ιστορικής μνήμης των Ελλήνων η οποία συνδέεται άμεσα με την ενδυνάμωση της εθνικής ταυτότητας της εθνικής τους παράδοσης και τελικά με την τόνωση της εθνικής αυτογνωσίας.


O δεύτερος στόχος είναι το νέο αυτό μουσείο σε συνδυασμό με τα ήδη λειτουργούντα στο Δήμο μας, το αρχαιολογικό μουσείο της Λαμίας, το βυζαντινό και νομισματικό μουσείο της Υπάτης, το μουσείο της εθνικής αντίστασης στη Λαμία, το λαογραφικό μουσείο και το ιστορικό κέντρο Θερμοπυλών, να αποτελέσει κρίκο μιας αλυσίδας πολιτιστικών διαδρομών που θα ακολουθούν και θα αξιοποιούν σχολεία και επισκέπτες που επιθυμούν, και που πλέον θα έχουν τη δυνατότητα, να έρχονται σε επαφή με την ιστορία του τόπου μας, ενισχύοντας συγχρόνως και την τουριστική και εμπορική κίνηση στην καρδιά της πόλης.

Τρίτος στόχος, να τονώσει τα πατριωτικά αισθήματα κυρίως των νεώτερων γενεών και να τους φέρει πιο κοντά σε αξίες και σε αρχές που βοήθησαν τον Έλληνα μέσα στη μακραίωνη και πολυκύμαντη ιστορική του διαδρομή να σταθεί όρθιος και να μας κληροδοτήσει μια ελεύθερη πατρίδα και ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

Σεβασμιώτατε, στρατηγέ, κυρίες και κύριοι, αισθάνομαι την υποχρέωση να ευχαριστήσω όσους συνέβαλαν ώστε να έχουμε σήμερα την χαρά να είμαστε σε  αυτόν τον χώρο και εννοώ, τον αντιπρόεδρο του πολεμικού μουσείου στρατηγό και συμπολίτη μας κύριο Γιάννη Καμνή, τον  Νικόλαο  Ρούσσο, εκπρόσωπο του Πολεμικού Μουσείου, φυσικά τον αρχηγό ΓΕΣ για τη στήριξή τους,  την κα. Σοφία Βακιρδιτζέλη Προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους στο  Νομό Φθιώτιδας και την φυσικά και την κ. Κωνσταντίνα Συλεούνη που εργάστηκαν για τη δημιουργία του Μουσείου και για την ταξινόμηση και προβολή των εκθεμάτων και κειμηλίων. Επίσης, το Λύκειο Ελληνίδων,  την κ.  Μαρία Βε, Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Φθιώτιδας, την κ. Χρύσα Μάστορα, Πρόεδρο του Συλλόγου Καρδιτσιωτών Ν. Φθιώτιδας " ο Καραϊσκάκης" και τέλος το "Χάνι της Γραβιάς" που έδωσαν ξεχωριστό χρώμα στη σημερινή εκδήλωση.

Θέλοντας στο σημείο αυτό να καλέσω τους συμπατριώτες μας που έχουν ιστορικά κειμήλια να έρθουν σε επαφή με το Μουσείο μας, ώστε να το εμπλουτίσουμε και σε 2 χρόνια που θα είναι η επέτειος των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 να είναι έτοιμο από κάθε άποψη για τις επαιτειακές εκδηλώσεις.

Εύχομαι το νέο Μουσείο μας Νεότερης ελληνικής ιστορίας να εκπληρώσει τον εθνικό και πολιτιστικό του προορισμό, προς όφελος της κοινωνίας και της πατρίδας μας".