4s F12262

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019, στο Επιμελητήριο Φθιώτιδας, συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στο πλαίσιο του ΣΒΑΚ (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας) του Δήμου Λαμιέων, αναζητώντας προτάσεις και λύσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Ο καλεσμένος εισηγητής, Νότης Παρασκευόπουλος, ως συγκοινωνιολόγος αναφέρθηκε στα ΣΒΑΚ που αποτελούν μια πανευρωπαϊκή προσπάθεια ώστε να αποκτήσουν οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης μια συγκεκριμένη στρατηγική.

Το  Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αποτελεί Στρατηγική επιλογή και για τον Δήμο Λαμιέων. Είναι ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός που συμβάλλει στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη.

Ο Νότης Παρασκευόπουλος έκανε μία σύντομη αναφορά στο Νόμο 4599/2019 που διέπει τα ΣΒΑΚ, τονίζοντας ότι είναι αρκετά ασαφής και περιέχει αρκετές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Το έντονο κυκλοφοριακό, η ελλιπής αστυνόμευση, το άναρχο τοπίο στις μετακινήσεις, η έμφαση στη χρήση των ΜΜΜ και η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για την αποσυμφόρηση του κέντρου ήταν τα βασικά ζητήματα που κυριάρχησαν στη συζήτηση.

Τονίσθηκε ότι χρειάζεται να υπάρξει όραμα και συγκεκριμένο σχέδιο για την πόλη υλοποιώντας παράλληλα και άμεσες παρεμβάσεις ώστε να πετυχαίνουμε γρήγορα αποτελέσματα. Το σχέδιο πρέπει να υλοποιηθεί εξ ολοκλήρου και όχι αποσπασματικά και να απορροφηθεί το σύνολο των χρηματικών διαθέσιμων. Έγινε αναφορά στη δυσκολία πρόσβασης στο κέντρο της Λαμίας από τους περιφερειακούς δρόμους καθότι η πόλη δε διαθέτει ικανές οδικές αρτηρίες και βοηθητικές οδούς για να αποσυμφορείται. Το ζήτημα της επαρκούς σήμανσης που θα προσανατολίζει τους κατοίκους και τους επισκέπτες που μετακινούνται από και προς το κέντρο τέθηκε στη συζήτηση, καθώς επίσης και δράσεις ώστε να μην δέχεται μεγάλο όγκο οχημάτων ο κεντρικός αστικός ιστός.

Επιπλέον, χρειάζεται μέριμνα ώστε τα τουριστικά λεωφορεία να έχουν τη δυνατότητα να εισέρχονται εύκολα στην πόλη μεταφέροντας και αποβιβάζοντας επισκέπτες.

Το κύριο συμπέρασμα ήταν ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις – παρεμβάσεις συνδράμοντας την προσπάθεια του Δήμου, που θα βελτιώσουν την εικόνα της πόλης μακροπρόθεσμα.