politexn

Τα μηνύματα των βουλευτών της ΝΔ του Νομού Φθιώτιδας, Γιάννη Οικονόμου, Θέμη Χειμάρα και του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Μήνυμα του Γιάννη Οικονόμου για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 κατέχουν ξεχωριστή θέση στην παράδοση αγώνων για τη Δημοκρατία και την ελευθερία που έχει ο λαός μας και ιδιαίτερα η νέα γενιά. Η «εξέγερση» των φοιτητών δεν ήταν η μόνη ούτε και η τελευταία πράξη αντίδρασης και αντίστασης των Ελλήνων απέναντι στη χούντα. Ήταν όμως η πιο χαρακτηριστική και εμβληματική δράση απονομιμοποίησης του καθεστώτος σε ολόκληρη πλέον τη κοινωνία.

Γιατί την ώρα που η ελληνική νεολαία με τον ενωτικό και ακηδεμόνευτο αγώνα της κατάφερε να βγάλει στους δρόμους την πλειοψηφία του λαού της Αθήνας, όταν κατάφερε να κρατήσει για 3 μέρες καθηλωμένους σε ραδιόφωνα ανθρώπους σε κάθε γωνιά της χώρας, όταν πέτυχε να στοιχήσει πίσω της το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της εποχής, εκείνη την ώρα ήταν η αρχή του τέλους της δικτατορίας.

Μόνο σεβασμός και τιμή λοιπόν για όσους τόλμησαν, δεν κρύφτηκαν και στάθηκαν απέναντι στη χούντα. Σεβασμός και τιμή σημαίνει ότι η μνήμη πρέπει να μείνει ζωντανή.

Ζωντανή μνήμη σημαίνει να προστατεύουμε και να εμβαθύνουμε τους θεσμούς που θεμελίωσαν και χάρισαν στο έθνος τη σταθερότερη και πλέον μακρόπνοη Δημοκρατική περίοδο της ιστορίας του και όχι να κατρακυλάμε σε μια δηλητηριώδη απαξίωση της πολιτικής και του πολιτεύματος.

Ζωντανή μνήμη είναι να δίνουμε στη νέα γενιά τα εχέγγυα για να μπορεί να είναι πρωταγωνίστρια στα διακυβεύματα του σήμερα και για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται παιδεία και μόρφωση και όχι κουκούλες, καταλήψεις και μολότοφ.

Ζωντανή μνήμη σημαίνει καταπολέμηση των ανισοτήτων που περιθωριοποιούν μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας και για αυτό χρειάζεται μια συνεκτική πολιτική ανάπτυξης που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω και όχι αναδιανομή της φτώχειας και διεκδικήσεις χαρακωμάτων.

Μήνυμα του Βουλευτή ΝΔ Φθιώτιδας Θέμη Χειμάρα για την Επέτειο του Πολυτεχνείου

Η Επέτειος της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, κορυφαία έκφραση αντίστασης κατά της επτάχρονης δικτατορίας, αποτελεί ημέρα μνήμης. Ημέρα που μας διδάσκει ότι η υπεράσπιση της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας κατακτιέται με αγώνες κι είναι καθημερινό χρέος.
Σήμερα, 46 χρόνια μετά, σε μια εποχή ιδιαίτερων προκλήσεων και διανύοντας μακρόχρονη περίοδο δημοκρατικής ομαλότητας και πολιτικής σταθερότητας, η δική μας γενιά, καθιστά το μήνυμα του Πολυτεχνείου περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ. Συνεχίζει με πάθος και πείσμα να αναμετράται με τις προκλήσεις των δικών της καιρών, διεκδικεί αποφασιστικά μέσα από αναγκαίες αλλαγές και καινοτόμες μεταρρυθμίσεις, χωρίς εκπτώσεις σε κοινωνικές ελευθερίες και ατομικά δικαιώματα, κερδίζοντας τον αγώνα για την πρόοδο και την δημοκρατία.

Μήνυμα του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα για την 46η Επέτειο του Πολυτεχνείου

Με την επέτειο του Πολυτεχνείου, τιμούμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, που αγωνίστηκαν ενάντια στην επτάχρονη δικτατορία, και συνέβαλαν στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Πατρίδα μας.

Σήμερα, όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες, οφείλουμε να στηρίζουμε έμπρακτα τη συνεχή διεύρυνση και εμβάθυνση της Δημοκρατίας.

Οφείλουμε να εργαζόμαστε εντός του δημοκρατικού πλαισίου, ώστε να ανατάξουμε τη χώρα μας και να την καταστήσουμε ισχυρή στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια σκηνή.