nodef

Το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή ύστερα από μακρά δημόσια διαβούλευση, κάνει πράξη όλα όσα είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσία του στη Δ.Ε.Θ.

Για 1η φορά τα τελευταία χρόνια μειώνονται, αντί να αυξάνονται, οι φόροι εισοδήματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Επιβραβεύεται η επιχειρηματικότητα προς όφελος των εργαζομένων και της πραγματικής οικονομίας.

Δίνονται κίνητρα σε δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και παροχές, σε είδος, υπέρ των εργαζομένων.

Θεσπίζονται κίνητρα που προσελκύουν ξένα κεφάλαια και επενδυτές.

Με λίγα λόγια, το φορολογικό νομοσχέδιο βάζει τα θεμέλια για την οικονομική αναγέννηση της Ελλάδας και για την βιώσιμη ανάπτυξη για όλους.

Βασικός πυλώνας των διατάξεων του νομοσχεδίου είναι η φορολογική ελάφρυνση των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων που τα τελευταία χρόνια επιβαρύνθηκαν σημαντικά και φτάνει τα 1,18 δις ευρώ. Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισοδήματα μεσαίας κατηγορίας εισοδήματος θα έχουν μείωση φόρου από 80 έως 200 ευρώ, ενώ ο μέσος ελεύθερος επαγγελματίας θα έχει μείωση φόρου 1.300 ευρώ.

Συγκεκριμένα για τα φυσικά πρόσωπα προβλέπονται:

  • Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9% από 22% που είναι σήμερα, για φυσικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους, με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Όσοι απ’ αυτούς πλήρωναν φόρο θα δουν σημαντική μείωση Σημαντικό όφελος θα έχουν οι 7 στους 10 φορολογούμενους που είχαν δηλώσει εισόδημα έως 15.000 ευρώ.
  • Μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα των συντελεστών για τα υψηλότερα εισοδήματα.
  • Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
  • Απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης όλων των ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% ανεξαρτήτως της μορφής της αναπηρίας.
  • Μείωση του Φ.Π.Α. για τα βρεφικά είδη, τα κράνη των μοτοσικλετιστών και  τα παιδικά καθίσματα από το 24% που είναι σήμερα στον χαμηλό συντελεστή 13%.
  • Πρώτα από όλα μειώνεται ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% που είναι σήμερα στο 24%, γεγονός που ενισχύει χιλιάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.
  • Ταυτόχρονα, μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων από 10% σε 5%.
  • Καθιερώνεται χαμηλός φορολογικός συντελεστής 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα. Δίνεται η δυνατότητα να μεταφέρουν τη φορολογική ζημιά σε διάστημα δέκα ετών από πέντε που είναι σήμερα. Το μέτρο θα έχει εφαρμογή για λογιστικές ζημιές που δημιουργήθηκαν από το 2014 και μετά, που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις μπορούν με βάση τη νέα διάταξη να τις συμψηφίσουν με τη χρήση του 2024.
  • Ταυτόχρονα δίνονται στις επιχειρήσεις φορολογικά κίνητρα για τη διανομή μετοχών στους εργαζόμενους, καθώς και για παροχές σε είδος.
  • Θεσπίζονται επίσης κίνητρα για δράσεις που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος.
  • Φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις για παροχές σε είδος στους εργαζόμενους, όπως η χορήγηση καρτών μεταφοράς για τις αστικές μετακινήσεις. Χορηγείται, συγκεκριμένα στην επιχείρηση δυνατότητα έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδά της, δαπάνης για κάρτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, προσαυξημένης κατά 30%.
  • Δίνονται  κίνητρα  στις επιχειρήσεις προκειμένου να επιλέγουν την αγορά ή τη μίσθωση αυτοκινήτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, για τη χορήγησή τους στους εργαζομένους τους. Θεσπίζεται, συγκεκριμένα, πρόσθετη έκπτωση 30% της αξίας του οχήματος από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων για δαπάνη ενοικίασης οχήματος με μηδενικούς ή χαμηλούς ρύπους. Ακόμη προβλέπεται  αυξημένος συντελεστής απόσβεσης 25% για την αγορά τέτοιων οχημάτων. Παρέχεται επίσης δυνατότητα έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδά της δαπάνης για εγκατάσταση και λειτουργία  σημείων φόρτισης οχημάτων  μηδενικών ή χαμηλών ρύπων και μάλιστα, προσαυξημένης κατά 30%.
  • Όπως ήδη είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός αναπτύσσουμε στοχευμένες δράσεις για να ανακτήσουν τα σπίτια μας την αξία που έχασαν. Πέρα από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, μεσοσταθμικά κατά 22% που ήδη εφαρμόσαμε προχωρούμε τώρα  σε νέες δράσεις. Συγκεκριμένα: Αναστέλλεται ο Φ.Π.Α. για 3 χρόνια. Αναστέλλεται -επίσης για μια τριετία- ο φόρος υπεραξίας επί του κέρδους αγοραπωλησίας ακινήτων. Προβλέπεται μείωση του φόρου εισοδήματος κατά 40% για τις δαπάνες εργασιών -όχι για τα υλικά-  που πραγματοποιούνται εντός της τριετίας 2020-2022 για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των ακινήτων.