oikonomou synetairismow stylida b

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Οικονόμου παραβρέθηκε στην ενημερωτική ημερίδα για την καλλιέργεια της ελιάς, στην Στυλίδα, που διοργάνωσε ο Ελαιουργικός Αγροτικός Συνεταιρισμός της περιοχής.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Γιάννης Οικονόμου συνεχάρη τους διοργανωτές για τη θεματολογία της ημερίδας, αφού όπως ανέφερε: "επέλεξαν ένα «δύσκολο» θέμα, μακριά από τον συρμό. Επέλεξαν να ξεκινήσουν από την αρχή και όχι από το τέλος, όπως γίνεται συνήθως, από την καλλιέργεια δηλαδή, από το πως διασφαλίζεις υψηλή και ποιοτική παραγωγή, με ποιες μεθόδους προσαρμόζεσαι στο σύγχρονο περιβάλλον που ορίζουν η νέα γνώση, οι τεχνολογικές πρόοδοι, η διεθνής εμπειρία και η κλιματική αλλαγή."

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Οικονόμου: "Η γνώση αποτελεί απάντηση και στα ενδημικά διαρθρωτικά προβλήματα της ελαιοκαλλιέργειας, και γενικότερα της Ελληνικής γεωργίας, τα οποία σχετίζονται με τον μικρό κλήρο, τον πολυτεμαχισμό του και την απουσία συνεργατικών σχημάτων σε ευρεία κλίμακα".

Στη συνέχεια o βουλευτής αναφέρθηκε στις περσινές καταστροφές από τον δάκο επισημαίνοντας πως αυτό που έλειψε, εκτός από τη γραφειοκρατία και το ευρύτερο πλαίσιο των αναθέσεων, ήταν η έγκαιρη πληροφορία και η ταχύτατη μεταφορά της στους αγρότες μέσω ενός αξιόπιστου συστήματος « γεωργικών προβλέψεων και προειδοποιήσεων». Η ύπαρξη του συστήματος είναι επιτακτική, αφού όπως βλέπουμε η ένταση των φαινομένων, συνέπεια της μονοκαλλιέργειας (σε μερικές περιπτώσεις) και της κλιματικής αλλαγής, είναι πολύ μεγάλη. Όταν εγκαίρως γνωρίζουμε, οι επεμβάσεις μας είναι φθηνότερες, οικολογικά φιλικότερες και αποτελεσματικότερες.

Τέλος ο Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε σε αυτά που πρέπει να γίνουν, απ όλους τους εμπλεκόμενους, αγρότες, επιχειρήσεις, κράτος και πανεπιστήμια, ώστε τα οφέλη από την ελαιοκαλλιέργεια να μεγιστοποιηθούν:

- Παρεμβάσεις με στόχο την μείωση του κόστους , με περαιτέρω μείωση της φορολογίας μετά τη μείωση του φορολογικού συντελεστή 10% στους συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών, της ενίσχυσης της συνεργατικότητας, της εφαρμογής της επιστημονικής γνώσης.

- Παρεμβάσεις για την βελτίωση της ποσότητας και της ποιότητας, για την εμπορική προώθηση του τελικού προϊόντος και για να απολαμβάνουν οι παραγωγή μια δίκαιη τιμή πώλησης, μια δίκαιη ανταμοιβή του κόπου τους, χωρίς να γίνονται θύματα τρίτων.

- Δημιουργία ενός μηχανισμού, που θα πληροφορεί συνεχώς για τις ποσότητες ανά ποιοτική κατηγορία που υπάρχουν στις Ελληνικές και ξένες αποθήκες, για τις τιμές πώλησης στα βασικά διεθνή ελαιοκομικά περιφερειακά κέντρα, εκτιμήσεις για την παραγωγή της επόμενης χρονιάς, ιστορικά στοιχεία τιμών και κάθε άλλη πληροφορία, συγκεντρωμένη, ελεγμένη και αξιόπιστη, εύκολα και δωρεάν προσβάσιμη στο αγρότη, ώστε να λαμβάνονται οι αποφάσεις του με γνώση όλων των παραμέτρων και χωρίς να πέφτει θύμα «τεχνικών» και «κόλπων» όσων έχουν συμφέρον σε χαμηλή τιμή παραγωγού.