oikonomou vouli

Την ανάγκη στήριξης στους παραγωγούς των λαϊκών αγορών αναδεικνύει ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Οικονόμου με ερώτηση του προς τους υπουργούς Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη.

Η ερώτηση έρχεται σε συνέχεια των πρωτοβουλιών του Γιάννη Οικονόμου γύρω από τα αναγκαία μέτρα υποστήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων και παραγωγών που πλήττονται εξαιτίας της επιδημίας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στην ερώτηση του ο Γιάννης Οικονόμου, οι παραγωγοί και οι έμποροι λαϊκών αγορών είναι ένας ακόμη κλάδος από αυτούς που πλήττονται εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού και των αναγκαίων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της. Η απαγόρευση μετακίνησης από περιφέρεια σε περιφέρεια (απόφαση που πλήττει κυρίως παραγωγούς της Λοκρίδας που πήγαιναν σε λαϊκές αγορές στην Αθήνα), η εκ περιτροπής συμμετοχή του 50% ανά εβδομάδα και η γενικότερη μείωση των εισοδημάτων των καταναλωτών έχουν εξαιρετικά δυσμενή αποτελέσματα.

Τα αποτελέσματα αυτά δεν αφορούν μόνο το εισόδημα των παραγωγών, έχουν ως συνέπεια την καταστροφή αγροτικών προϊόντων και επιπλέον επηρεάζουν αρνητικά και την δυνατότητα τους να ξανά σπείρουν και να πάρουν παραγωγή το επόμενο διάστημα, γεγονός που ενδέχεται να έχει πολύ αρνητικές συνέπειες στην επάρκεια των συγκεκριμένων αγαθών.

Οι συνέπειες δε αυτές μπορεί να είναι ιδιαίτερα αρνητικές εάν το επόμενο διάστημα κάθε χώρα φροντίσει πρωτίστως την δική της επάρκεια και οι αγορές «κλείσουν» ή περιοριστούν δραματικά. Σημειώνεται ότι η διατροφική επάρκεια στα συγκεκριμένα είδη καλύπτεται κατά 60% από την ντόπια παραγωγή.

Όπως γίνεται κατανοητό εάν οι παραγωγοί δεν μπορέσουν να καλλιεργήσουν ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε τεράστιο πρόβλημα.

Με βάση τα παραπάνω ο Γιάννης Οικονόμου ρωτάει τους κ.κ. Υπουργούς: 

-Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης και αν ναι με ποιον τρόπο να στηρίξει τους παραγωγούς και εμπόρους λαϊκών αγορών;