peivallon 040520

Με την ομιλία του βουλευτή Φθιώτιδας Γιάννη Οικονόμου, ως εισηγητή της πλειοψηφίας, ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο.

Στον πρόλογο της ομιλίας του ο Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε στην επιλογή της κυβέρνησης να συζητηθεί και να ψηφιστεί το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, η διαβούλευση και η προετοιμασία του οποίου ξεκίνησε το περασμένο Οκτώβριο, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή αφού τα πολύ δύσκολα που έχουμε μπροστά μας σε αυτή τη νέα οικονομική πραγματικότητα που μας περιμένει, καθιστούν αναγκαίο – υποχρεωτικό για την κυβέρνηση να μη σπαταλήσει πολύτιμο αναπτυξιακό χρόνο.

Στη συνέχεια ο βουλευτής Φθιώτιδας ανέπτυξε το σύνολο των παρεμβάσεων του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου μέσω του οποίου εισάγονται μια σειρά από αποτελεσματικές και τολμηρές ρυθμίσεις που ξεπερνούν την παλιά αντίληψη που φέρνει σε αντίθεση την οικονομική ανάπτυξη με το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής και δείχνουν πόσο αλληλεξαρτώμενες και αλληλοενισχυόμενες είναι οι παράμετροι αυτοί στην εποχή μας τονίζοντας πως στον πυρήνα του νομοσχεδίου βρίσκεται η διασύνδεση μεταξύ περιβάλλοντος και ανάπτυξης.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Γιάννης Οικονόμου στάθηκε ιδιαίτερα στην κριτική που δέχεται το νομοσχέδιο από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και την αντιπολίτευση:

Για την κριτική που δεχόμαστε από φορείς και κυρίως από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις σεβόμαστε πλήρως τις γνώσεις, την ευαισθησία και την προσφορά τους σε σχέση με το περιβάλλον. Δεν είναι μυστικό ότι σε μια σειρά ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου για αναπτυξιακές δραστηριότητες, έχουμε διαφορετική αντίληψη. Θέλω όμως με ειλικρίνεια να τους πω ότι η κυβέρνηση νομοθετεί πάντοτε θωρακίζοντας αυτή την επιλογή ανάπτυξης ενάντια σε κάθε απόπειρα υποβάθμισης του περιβάλλοντος, για αυτό κι άλλωστε στα κρίσιμα ο τελικός και καθοριστικός λόγος ανήκει στο ΣτΕ.

Όσον αφορά την κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως παλινδρομεί ανάμεσα στην άρνηση της πραγματικότητας , διαβάζει άλλο νομοσχέδιο δηλαδή, και στην απόλυτη υποκρισία αφού αρνείται πλήρως την πολιτική, τους νόμους, τις υπογραφές και τις αποφάσεις του, γύρω από τα θέματα που συζητάμε την περίοδο 2015-2019. Έτσι εξηγείται το θράσος και η έπαρση που έχουν όταν κατηγορούν εμάς για αλλοίωση του χαρακτήρα των προστατευόμενων περιοχών εκείνοι που 4 χρόνια έβγαλαν μόνο 1 ΠΔ για τις προστατευόμενες περιοχές.

Ενώ ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα στον τομέα του Περιβάλλοντος:

Τι μπορείς να απαντήσεις όταν σε κατηγορούν ότι εγκληματείς για το περιβάλλον γιατί δήθεν επιτρέπεις τις εξορύξεις  και τις έρευνες για υδρογονάνθρακες εκείνοι που υπέγραψαν για τις έρευνες στην Ήπειρο και το Ιόνιο;

Τι να πεις όταν σε κατηγορούν για διάλυση στο σύστημα διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών εκείνοι που δεν κατάφεραν υποστηρίξουν το μοντέλο που οι ίδιοι δημιούργησαν με αποκορύφωμα το γεγονός ότι οι 8 νέοι φορείς που έκαναν δεν έχουν υπαλλήλους προσωπικό, δεν έχουν καν τις βασικές υποδομές;

Τέλος, ο κ. Οικονόμου έκλεισε την ομιλία του λέγοντας χαρακτηριστικά πως :

Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου αντικατοπτρίζει πλήρως τη φιλοσοφία μας. 

Για αυτό και δεν νιώθουμε απλά ικανοποίηση. Είμαστε περήφανοι για τα ζητήματα που λύνουμε και τους ορίζοντες που ανοίγονται.

Για τις συνθήκες ασφάλειας, νομιμότητας, λογοδοσίας και διαφάνειας που δημιουργεί για το περιβάλλον, την κοινωνία και την επιχειρηματικότητα.

Για τον αναπροσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας προς ένα αναπτυξιακό πρότυπο σεβασμού στους φυσικούς πόρους υψηλής καινοτομίας και αξιοποίησης του φυσικού μας πλούτου.