oikonomou vouli1

Στη συζήτηση που διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής για το Περιβαλλοντικό Νομοσχέδιο τοποθετήθηκε ο εισηγητής της πλειοψηφίας, βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Οικονόμου.

Βασικά σημεία ομιλίας

Η συζήτηση όπως έχει εξελιχθεί μέχρι τώρα αποδεικνύει πόσο αβάσιμοι ήταν οι ισχυρισμοί ότι δήθεν θέλαμε να ξεμπερδεύουμε γρήγορα με διαδικασίες ψεκάστε σκουπίστε τελειώσατε. Αστεία πράγματα.

Το αντίθετο θέλαμε από την πρώτη στιγμή. Από τον περασμένο Οκτώβριο που ξεκίνησε ουσιαστικά η διαβούλευση για το νομοσχέδιο αυτό, μια πολύ ανοιχτή διαδικασία. Θέλαμε και θέλουμε να συζητηθεί διεξοδικά, αλλά και ουσιαστικά. Θέλουμε να φωτισθεί κάθε του κομμάτι.

Θέλουμε όλη η κοινωνία, όλοι πολίτες να πληροφορηθούν σε βάθος τι αλλάζει   επιτέλους με το νομοσχέδιο αυτό. Ποιες γκρίζες ζώνες αποσαφηνίζονται. Ποιες στρεβλώσεις του θεσμικού πλαισίου που υπήρχαν μέχρι σήμερα αντιμετωπίζονται. Και οι στρεβλώσεις αυτές κυρίες και κύριοι συνάδελφοι δεν είναι κάτι γενικό και αδιάφορο. Οι στρεβλώσεις αυτές είχαν δυο πολύ συγκεκριμένες συνέπειες: Ταλαιπωρία για τους πολίτες, υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των Ελλήνων.

Και αυτά που σας λέω δεν είναι στη σφαίρα του φανταστικού. Συμβαίνουν χρόνια. Είναι πραγματικότητα.

Εκτός αν οι συνάδελφοι από την αντιπολίτευση όταν συζητούν με τους ανθρώπους στις περιοχές τους καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα πράγματα στα δασαρχεία της χώρας λειτουργούν υποδειγματικά και μόνο εμείς έχουμε την άποψη ότι τα πράγματα μάλλον δεν δουλεύουν και τόσο καλά.

Αναρωτιέμαι δεν έχουν συναντήσει ποτέ την απορία ή την αγανάκτηση ανθρώπων που βρίσκονται αντιμέτωποι με καθυστερήσεις  και αλλεπάλληλα πισωγυρίσματα στις απαντήσεις που περιμένουν από τις αρχές του κράτους για εγκρίσεις και περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις.

Και για να μην παρεξηγηθώ δεν υπονοώ τίποτα περίεργο ή μεμπτό ούτε για την επιστημονική επάρκεια ούτε πολύ περισσότερο για την ευσυνειδησία των υπηρεσιακών παραγόντων αλλά για το μοντέλο και τον τρόπο λειτουργία που επιβάλλει το υπάρχον πλαίσιο.

Αναρωτιέμαι ακόμα αν μόνο στην δική μας αντίληψη έχουν υποπέσει περιπτώσεις όπου εξαιτίας της ασάφειας και του χάους που επικρατεί με το τι επιτρέπεται και τι όχι στις προστατευόμενες περιοχές σήμερα, συμβαίνουν διάφορα παράλογα όπως για παράδειγμα οι παραγωγοί στη  Δυτική Φθιώτιδα , γύρω από την κοιλάδα του Σπερχειού , να αποκλείονται από προγράμματα βιολογικής γεωργίας, λες και η βιολογική γεωργία είναι περισσότερο επιβαρυντική από τη συμβατική.

Αυτά και πολλά ακόμα επιχειρούμε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι να διορθώσουμε και να διαμορφώσουμε μια νέα πραγματικότητα στην οποία θα αξιοποιούνται  ορθολογικά οι φυσικοί μας  και ταυτόχρονα θα προστατεύεται ο φυσικός μας πλούτος.

Με μεγάλη ευκολία και τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και οργανώσεις μας αποδίδουν κατηγορίες περί ενός εγκληματικού νομοσχεδίου. Βεβαίως πρόκειται για μια κατηγόρια που βασίζεται σε συνθήματα και όχι σε επιχειρήματα. Και με τα συνθήματα συνήθως δεν βγαίνει άκρη.

Εμείς όμως επιμένουμε.

Για πείτε μου να το καταλάβω πως γίνεται μια αντίληψη που επιτρέπει σχεδόν τα πάντα σε περιοχές που θα έπρεπε να υπάρχει απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος με ένα πλαίσιο που επιτρέπει αδιαφανείς και στοχευμένες προσωποκεντρικές ρυθμίσεις να είναι υπέρ της προστασία του περιβάλλοντος ενώ μια πολιτική που απαλλάσσει το περιβάλλον από επικίνδυνες δραστηριότητες, που βάζει καθαρούς και ενιαίους κανόνες είναι μια πολιτική εγκληματική για το περιβάλλον;

Πως είναι δυνατόν μια πολιτική που δυσκολεύει την διείσδυση μέσα από τις ΑΠΕ της καθαρής ενέργειας, όπως είναι η πολιτική που δημιουργεί τεράστιες καθυστερήσεις να θεωρείται ότι προστατεύει το περιβάλλον, ενώ μια πολιτική που δημιουργεί τις προϋποθέσεις να επιταχύνουμε την ηλεκτροπαραγωγή μέσω ΑΠΕ εγκληματεί για το περιβάλλον;

Πως είναι δυνατόν να είναι εγκληματική για το περιβάλλον μια πολιτική που προσαρμόζει στην ελληνική νομοθεσία τις πρακτικές χωρών που αποτελούν πρότυπα αναφοράς για την οικολογική τους  ευαισθησία και την προσήλωση τους στην πράσινη ανάπτυξη όπως είναι η  Αυστρία, τη Φινλανδία, την Ιρλανδία, η Ολλανδία; 

Το ενδιαφέρον και η ευαισθησία για το περιβάλλον δεν είναι μονοπώλιο κανενός. Και πάντως εμείς δεν το χαρίζουμε σε κανέναν.

Το δικό μας νοιάξιμο , η δική μας ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας για τον φυσικό πλούτο της χώρας αποτυπώνεται όχι σε λόγια και κορώνες. Αποτυπώνεται στο σχέδιο μας για τη μετάβαση της οικονομίας από τις ρυπογόνες στις καθαρές μορφές ενέργειας, από τις αντιοικονομικές στις φιλικές προς το περιβάλλον υποδομές, από την υπερκατανάλωση των φυσικών πόρων σε μια συλλογική αίσθηση βιωσιμότητας και αειφορίας.

Αποτυπώνεται στην αταλάντευτη επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να καταστήσει τη χώρα πρότυπο καθαρής ενέργειας και πράσινης ανάπτυξης. Επιλογή που του αναγνωρίζουν και του πιστώνουν ηγέτες και προσωπικότητες από ολόκληρο τον κόσμο. Και τέλος αποτυπώνεται στις αλλαγές, στις τομές και στους ορίζοντες που ανοίγει το ν/σ για  την προστασία, την ανάδειξη και την αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου.

Ένα νομοσχέδιο που θα ψηφίσουμε όχι απλώς με ικανοποίηση αλλά με περηφάνια και αυτοπεποίθηση.