oikonomou

Ερώτηση για την ίδρυση Πρότυπου ή Πειραματικού σχολείου στη Λαμία που θα λειτουργήσει από την προσεχή σχολική χρονιά κατέθεσε ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Οικονόμου προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως. 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στην ερώτηση του ο βουλευτής Φθιώτιδας, στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» που αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση προβλέπονται (Κεφάλαιο Β αρ. 10 -23) διατάξεις που αφορούν την ίδρυση και λειτουργία Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων.

Σε ό, τι αφορά το σκοπό τόσο των Πρότυπών όσο και των Πειραματικών σχολείων στα άρθρα 11 και 12 αντίστοιχα, ανάμεσα στα άλλα αναφέρεται:

  • Η εξοικείωση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών με τη διδασκαλία των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων, σε συνεργασία με τμήματα και σχολές Α.Ε.Ι. των επιστημών της εκπαίδευσης στο πλαίσιο προγραμμάτων πρακτικής άσκησης ή για την εκπόνηση εργασιών.
  • Η δημιουργία ενός γόνιμου περιβάλλοντος για έρευνα και η συνεργασία με υποψήφιους διδάκτορες στο πλαίσιο εκπόνησης διδακτορικών διατριβών σε αντικείμενα σχετικά με τις επιστήμες της εκπαίδευσης.

Παράλληλα, όπως τονίζει ο Γιάννης Οικονόμου, στο άρθρο 13 αναφέρονται οι περιοχές που ήδη λειτουργούν Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία. Όπως προκύπτει από τις περιοχές αυτές απουσιάζει εντελώς η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας παρότι στη Λαμία λειτουργούν πανεπιστημιακά τμήματα Φυσικής, Μαθηματικών και Πληροφορικής γεγονός που μπορεί να υποστηρίξει απόλυτα τη φιλοσοφία και τους σκοπούς του θεσμού Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων.  Δεδομένου ότι η περιφέρεια μας είναι η μοναδική στη χώρα που δεν αποτελεί έδρα Πανεπιστημίου το γεγονός αυτό συνιστά μια ακόμη ακαδημαϊκή υποχώρηση της περιοχής μας.

 Με βάση τα παραπάνω ο Γιάννης Οικονόμου ερωτά την υπουργό Παιδείας:

- Με βάση το θεσμικό πλαίσιο που εισάγεται με το Σχέδιο Νόμου «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» προτίθεται το Υπουργείο να εντάξει την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και συγκεκριμένα τη Λαμία, στις πόλεις που θα λειτουργήσουν Πρότυπα ή Πειραματικά Σχολεία την επόμενη σχολική χρονιά, με δεδομένο μάλιστα ότι στην πόλη μας λειτουργούν τα πανεπιστημιακά τμήματα που περιγράφονται παραπάνω;