T.Cheimaras D.Ydatwn 1

Με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκη, Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκο και Εργασίας Ι. Βρούτση, ο Βουλευτής ΝΔ Φθιώτιδας Θέμης Χειμάρας προτείνει τρόπους να αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση της Διεύθυνσης Υδάτων Στερεάς Ελλάδας, η οποία, σήμερα, απαρτίζεται από μόλις 9 υπαλλήλους, όταν στην αντίστοιχη Διεύθυνση Υδάτων Θεσσαλίας, απασχολούνται 19 άτομα.

Οι φιλότιμες προσπάθειες των υπαλλήλων δεν επαρκούν για τον όγκο των ζητημάτων που καλείται να διεκπεραιώσει η Υπηρεσία, όπως είναι η υποχρεωτική καταγραφή των υφιστάμενων σημείων υδροληψίας (γεωτρήσεις-πηγάδια) στο ηλεκτρονικό μητρώο ΕΜΣΥ, οι άδειες χρήσης νερού κάθε είδους υδροληψιών και οι γνωμοδοτήσεις επί των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) οποιουδήποτε έργου ή δραστηριότητας που κάνει χρήση νερού.

Μόνο στη Διεύθυνση Υδάτων Στερεάς Ελλάδας, οι φάκελοι αδειοδότησης υφιστάμενων σημείων υδροληψίας εκτιμάται να φθάνουν τους 15.000, ενώ αναμένονται πλέον των 10.000 ακόμη από  περιοχές όπως η Ιστιαία, η Μακρακώμη, η Λοκρίδα και άλλες, οι οποίες έχουν διαβιβάσει μικρό αριθμό σχετικών αιτήσεων. Σε αναμονή για χορήγηση άδειας χρήσης νερού βρίσκονται, επιπλέον, και επενδυτικά σχέδια, όπως είναι για παράδειγμα περίπου 80 ιχθυοκαλλιέργειες.

Επιπρόσθετα, με την αναμενόμενη απόφαση του ΥπΑΑΤ για τον καθορισμό του πλαισίου εφαρμογής της Δράσης 4.1.2 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος»  του ΠΑΑ 2014-2020, είναι βέβαιο πως θα υπάρξει ενδιαφέρον από πολλούς αγρότες για βελτίωση υφιστάμενων υποδομών, οι οποίες περιλαμβάνουν γεωτρήσεις και αρδευτικά συστήματα, εντείνοντας έτσι, το ήδη υπάρχον πρόβλημα.

Όπως αναφέρει στη δήλωσή του, ο Θέμης Χειμάρας: «Όταν επισκέφθηκα τη Διεύθυνση Υδάτων Στερεάς Ελλάδας, αντίκρισα ελάχιστους υπαλλήλους πίσω από δεκάδες στοίβες φακέλων. Είναι μια αποδεκατισμένη Υπηρεσία, πνιγμένη από χιλιάδες αιτήσεις και αρμοδιότητες: αδειοδότηση και καταγραφή αγροτικών γεωτρήσεων, άδειες για νέες ιχθυοκαλλιέργειες, γνωμοδοτήσεις μελετών περ/κών επιπτώσεων, διαχείριση υγρών αποβλήτων κ.α. Με ερώτηση μου στα αρμόδια Υπουργεία, προτείνω τη σύναψη συμβάσεων με ομάδες έργου διαφόρων ειδικοτήτων, ώστε μαζί με τους υπαλλήλους να εξετάσουν ταχύτερα τους χιλιάδες φακέλους για άδειες χρήσης νερού σε υφιστάμενα και νέα έργα. Ακόμα, ζητώ την επαρκή στελέχωση της υπηρεσίας μέσω κινητικότητας και κοινωφελών προγραμμάτων ΟΑΕΔ. Πρέπει να βάλουμε τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών και να διευκολύνουμε το σημαντικό έργο των Διευθύνσεων Υδάτων, οι οποίες διαχειρίζονται το σημαντικότερο φυσικό αγαθό: το νερό.»