oikonomou vouli

Το χρόνιο ζήτημα με τις «κολεκτίβες» του Νέου Μοναστηρίου και τα προβλήματα που ανακύπτουν για τις συγκεκριμένες εκτάσεις από την εφαρμογή του Ν.4061/2012 φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Οικονόμου με ερώτηση του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης  Μ. Βορίδη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Γιάννης Οικονόμου στο κείμενο της ερώτησης του, οι «κολεκτίβες» Νέου Μοναστηρίου είναι  το αγρόκτημα «Προέρνα» ή «Μπέκριλερ»  στο δημοτικό διαμέρισμα Νέου Μοναστηρίου του Δήμου Δομοκού της ΠΕ Φθιώτιδας.

Το συγκεκριμένο αγρόκτημα των 19.171,415 στρεμμάτων είναι έκταση που κατέχουν οι κάτοικοι του δημοτικού διαμερίσματος, η οποία απαλλοτριώθηκε και αποζημιώθηκε με την εγκατάσταση των προσφύγων στην περιοχή το 1923.

Η μη διανεμηθείσα έκταση των 2.500 στρεμμάτων που εξυπηρετούσε ανάγκες κυρίως της κτηνοτροφίας μέχρι το 1970 διεκδικήθηκε για διανομή από το 1970 χωρίς να υπάρχει θετικό αποτέλεσμα.

Η συγκεκριμένη έκταση καλλιεργείται με διάφορους τρόπους διαχείρισης τα τελευταία πενήντα χρόνια από τους κατοίκους του Νέου Μοναστηρίου. Επί σειρά ετών η ιδιοκτησία των εκτάσεων αυτών αμφισβητούνταν από το κράτος και μετά από δικαστικό αγώνα οι κάτοικοι της περιοχής δικαιώθηκαν από το ΣτΕ το 1986.

Παρ όλα αυτά με βάση το νόμο Ν.4061/2012 οι εν λόγω εκτάσεις ενταχθήκαν στα δημόσια αγροτεμάχια που ανήκουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που παραχωρούνται προς αξιοποίηση είτε απευθείας από το υπουργείο ή με απόφαση του περιφερειάρχη.

Έτσι συμβαίνει το εξής παράδοξο, οι εκτάσεις βάσει του παραπάνω νόμου μπαίνουν στη διαδικασία της δημοπρασίας με συνέπεια οι κάτοικοι να πληρώνουν για εκτάσεις που τους ανήκουν μετά από δικαστική απόφαση, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Επιπλέον, με τον Ν.4061/2012 ενώ οι Περιφέρειες εκμισθώνουν τις δημόσιες εκτάσεις κάτω των 100 στρεμμάτων, οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού δεν έχουν κανένα δικαίωμα για ανταποδοτικά τέλη για τις  υπηρεσίες που προσφέρουν.

Δηλαδή, ενώ οι δήμοι έχουν την ευθύνη για τη συντήρηση των εν λόγω εκτάσεων όπως αποψίλωση, βοηθητικοί δρόμοι κλπ δεν έχουν κανένα δικαίωμα στα έσοδα που προκύπτουν από τις παραχωρήσεις αφού μπορούν να παραχωρούν εκτάσεις μόνο για κοινωφελείς σκοπούς, δηλαδή χωρίς αντίτιμο.

Με βάση τα παραπάνω ο Γιάννης Οικονόμου ρωτάει τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης:

  • Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία που θα επιλύει το πρόβλημα με τα εν λόγω αγροτεμάχια που βρίσκονται στην περιοχή «κολεκτίβες» Νέου Μοναστηρίου;
  • Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να εξετάσει το ενδεχόμενο να δοθεί και στους δήμους η δυνατότητα να παραχωρούν μέρος των δημοσίων εκτάσεων προς αξιοποίηση;