oikonomou vouli

Στη συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή για το Ν/Σ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και συγκεκριμένα επί της τροπολογίας που αφορά τη ΛΑΡΚΟ, τοποθετήθηκε ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Οικονόμου.

«Πρόκειται για ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση όχι απλώς της ύστατης, αλλά της μοναδικής λύσης που υπάρχει προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία του εργοστασίου στη Λάρυμνα. Τη μοναδική λύση έτσι ώστε να εξακολουθήσουν να έχουν δουλειά και εισόδημα οι σημερινοί εργαζόμενοι και μαζί τους ζωή και προοπτική οι τοπικές κοινωνίες, στη Λάρυμνα, στο Μαρτίνο στη Μαλεσίνα και αλλού» ανέφερε στον πρόλογο της ομιλίας του ο βουλευτής Φθιώτιδας, τονίζοντας πως «είναι μοναδική ευκαιρία να ενισχυθεί η παραγωγική διαδικασία μέσα από επενδύσεις που θα επιτρέψουν στην ΛΑΡΚΟ να μπει στην αγορά του κοβαλτίου ένα υλικό απολύτως απαραίτητο για την κατασκευή των μπαταριών που ανοίγει μια αγορά 70-100 εκ ευρώ το χρόνο».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε στους βασικούς λόγους που οδήγησαν την εταιρεία στο καθεστώς διαχείρισης τονίζοντας «την επιλογή που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί και να μην τολμάμε την αποφασιστική λύση της ιδιωτικοποίησης που είχε σαν αποτέλεσμα τα διαχρονικά βάρη της επιχείρησης να κρέμονται σαν θηλιά στο λαιμό της και να μην μπορούν να αντιμετωπιστούν».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Γιάννης Οικονόμου στην ανάγκη στήριξης των εργαζόμενων της ΛΑΡΚΟ λέγοντας πως «η κυβέρνηση μας με γενναιότητα και με αποφάσεις δύσκολες δρομολογεί την διάσωση και την επιβίωση της εταιρείας, όμως έχουμε χρέος ως πολιτεία να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για το σύνολο των εργαζομένων. Υπάρχουν δυνατότητες που πρέπει να συμπεριληφθούν στο «κοινωνικό πακέτο» στο οποίο παραπέμπει ο 4664/2020 έτσι ώστε να στηριχθούν ουσιαστικά οι άνθρωποί της ΛΑΡΚΟ και κυρίως όσοι δεν συνεχίσουν στο νέο σχήμα. Η διευκόλυνση συνταξιοδότησης για όσους βρίσκονται κοντά στην σύνταξη, οι αποζημιώσεις, επιδόματα κατάρτισης, απορρόφηση έστω και περιορισμένου αριθμού σε ΟΤΑ της περιοχής αλλά και επιδότηση του νέου ιδιοκτήτη για κάποιο χρονικό διάστημα προκειμένου να προσλάβει όσο το δυνατόν περισσότερους είναι δράσεις που στα πλαίσια των δημοσιονομικών αντοχών της οικονομίας μας θα πρέπει να εφαρμοστούν» ενώ τόνισε πως «θα πρέπει να εφαρμοστούν όχι μόνο γιατί έτσι έκανε το κράτος και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν, ούτε απλώς γιατί μιλάμε για ανθρώπους που θα αντιμετωπίσουν το φάσμα της ανεργίας σε μια περιοχή που μαστίζεται από την έλλειψη θέσεων εργασίας και την μείωση του αγροτικού εισοδήματος λόγω της χαμηλής τιμής των προϊόντων. Είναι υποχρέωση μας να εφαρμόσουμε αυτό το κοινωνικό πακέτο κύριε Υπουργέ, γιατί το πολιτικό σύστημα, όλα τα κόμματα που πέρασαν από τη διακυβέρνηση του τόπου και διόριζαν τις διοικήσεις της ΛΑΡΚΟ έχει τις δικές του ευθύνες για την πορεία της εταιρείας. Δεν είναι μόνο αυτή η αιτία, αλλά κακά τα ψέματα πολλές από τις διοικήσεις τα 20 τελευταία χρόνια με τις αστοχίες, τα λάθη αλλά και τις παραλείψεις τους έπαιξαν ρόλο στην παρακμιακή κατάληξη της επιχείρησης».

Σχολιάζοντας τη στάση της αντιπολίτευσης, ο Γιάννης Οικονόμου ανέφερε πως «η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της ΛΑΡΚΟ καταρρίπτεται σε μέσα σε ένα λεπτό. Τον Μάρτιο του 2019 υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμη να μελετήσει περιπτώσεις επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη ΛΑΡΚΟ μέσα από ανοιχτές διαγωνιστικές διαδικασίες ενώ σήμερα ζητάει ονομαστική ψηφοφορία για την επιλογή μας να επιταχύνουμε τη διαγωνιστική διαδικασία».

Ο Γιάννης Οικονόμου έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας πως «μπορεί κάποιοι να πιστεύουν ότι θα κερδίσουν τοκίζοντας την αγωνία των εργαζομένων με σπέκουλα για ανύπαρκτές λύσεις και μαγικές συνταγές δήθεν διάσωσης για μας όμως είναι καθαρό ότι η υπεύθυνη στάση είναι εκείνη που οδηγεί στη συνέχιση λειτουργίας και στην ανάπτυξη της επιχείρησης και ο δρόμος αυτός  περνά από τις διαγωνιστικές διαδικασίες που επιταχύνουμε σήμερα. Η επιλογή ενός φερέγγυου, ενός επενδυτή της βιομηχανίας του νικελίου και η στήριξη των ανθρώπων της ΛΑΡΚΟ είναι που θα σφραγίσουν την αναπτυξιακή και ηθική δικαίωση αυτής της επιλογής».