oikonomou vouli

Ερώτηση σχετικά με τις αποζημιώσεις για γεωτρήσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό που καταστράφηκαν από το πέρασμα του «Ιανού» στη Φθιώτιδα κατέθεσε ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Οικονόμου προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όπως αναφέρει στο κείμενο της ερώτησης του ο Γιάννης Οικονόμου, το πέρασμα του «Ιανού» από τη Φθιώτιδα προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές σε σπίτια, αγροτικές και κτηνοτροφικές μονάδες, καταστήματα και υποδομές. Η ενεργοποίηση της κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή είχε σαν αποτέλεσμα την κινητοποίηση του αρμόδιου προσωπικού προκείμενου να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται, έτσι ώστε το ταχύτερο δυνατόν να καταβληθούν στους δικαιούχους οι αποζημιώσεις που προβλέπονται.

Εκτεταμένες ζημιές έγιναν και σε γεωτρήσεις αλλά και μηχανολογικό εξοπλισμό. Για αυτή την κατηγορία δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για αποζημίωση ούτε στον κανονισμό του ΕΛΓΑ , ούτε στα ΠΣΕΑ. Για το συγκεκριμένο θέμα ο Γιάννης Οικονόμου είχε τοποθετηθεί στη Βουλή στις 28.9.2020 κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Ν/Σ του Υπ. Οικονομικών για την στήριξη των πληγέντων από τη θεομηνία.

Όπως σημειώνει ο βουλευτής, υπήρξαν φυσικά από αρμόδιους παράγοντες δεσμεύσεις ότι θα υπάρξουν αποζημιώσεις και για αυτές τις περιπτώσεις. Οι αγρότες που υπέστησαν τις ζημιές αυτές καταθέτουν τις αντίστοιχες δηλώσεις στον ΕΛΓΑ, αλλά ακόμη δεν υπάρχει σαφής ενημέρωση για το αν και πως θα αποζημιωθούν.

Με βάση τα παραπάνω ο Γιάννης Οικονόμου ρωτάει τους κ.κ. υπουργούς:

  • Θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί και κτηνοτρόφοι που αποδεδειγμένα υπέστησαν ζημιές σε εγκαταστάσεις γεωτρήσεων ή σε μηχανολογικό εξοπλισμό από το πέρασμα του «Ιανού» στη Φθιώτιδα;
  • Από ποιο φορέα και με ποιον τρόπο θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις αυτές;