7410

Από την 1η στιγμή που το ακραίο καιρικό φαινόμενο του Μεσογειακού Κυκλώνα «Ιανός» έπληξε περιοχές της χώρας μας, τέθηκε σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο από την Κυβέρνηση με εντολή του Πρωθυπουργού, υπό το συντονισμό του Υπουργείου Οικονομικών και, δη, της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής, βασισμένο στη στενότατη συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, αλλά και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, δημοσιεύτηκε ΦΕΚ (5099Β/18-11-2020), το οποίο καθορίζει τη διαδικασία χορήγησης ενίσχυσης, με τη μορφή προκαταβολής, για την αποζημίωση των πληγέντων από τις πλημμύρες της 17ης έως και 20ης Σεπτεμβρίου 2020 στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας.

Η προκαταβολή παρέχεται για την αντιμετώπιση υλικών ζημιών των επιχειρήσεων οι οποίες έχουν καταγραφεί από την αρμόδια Επιτροπή εντοπισμού, καταγραφής και αποτίμησης ζημιών της Περιφέρειας  Στερεάς Ελλάδας, και καλύπτει στοιχεία ενεργητικού, όπως κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του εγγείου κεφαλαίου και αποθηκευμένα προϊόντα, τα οποία κατεγράφησαν ως κατεστραμμένα.

Η προκαταβολή συνίσταται σε δωρεάν χρηματική ενίσχυση του Δημοσίου και είναι ίση με το 20% του συνόλου, της κατά περίπτωση εκτιμηθείσας ζημίας, από την αρμόδια Επιτροπή.

Το Υπουργείο Οικονομικών, μαζί με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, είναι σε στενή συνεργασία με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκηση, ώστε να συνεχιστεί με εντατικούς ρυθμούς η διαδικασία υλοποίησης των μέτρων στήριξης των πληττόμενων περιοχών.